Wat helpt echt tegen kilometerteller fraudeurs?

0
165
Kilometerteller
© Bjoern Wylezich / Shutterstock

Manipulatie met de kilometerteller komt volgens de Duitse politie bij elke derde verkochte tweedehands auto. Door de tellermanipulatie kunnen verkopers per verkocht voertuig gemiddeld 3.000 euro meer vragen dan de werkelijke waarde. Dit resulteert in Duitsland in een schade van ongeveer 6 miljard euro per jaar. Dit treft vooral particuliere kopers. Maar waarom zijn deze aantallen zo hoog?

De kilometerteller terugdraaien – kinderspel

Het manipuleren van een snelheidsmeter van een auto is helemaal niet moeilijk. De oplichters van de snelheidsmeter gebruiken alleen een eenvoudig te gebruiken manipulatieapparaat, dat zelfs legaal verkrijgbaar is. Met software die op het apparaat is geïnstalleerd, kan de kilometerstand naar wens worden gemanipuleerd. En  dat binnen enkele seconden. Elk voertuig gebouwd na 2000 heeft een diagnoseconnector. Daardoor hoeft de kilometerteller niet meer te worden verwijderd om het manipulatieapparaat aan te kunnen sluiten. Zo wordt valsspelen kinderspel!

Biedt een openbare databank transparantie?

Een database voor het vastleggen van de kilometerstand is niet meteen de ideale oplossing. Want de invoer in de database vindt vaak voor het eerst plaats bij de eerste algemene keuring als het voertuig al drie jaar oud is. Snelheidsmeterfraudeurs kunnen vooraf de kilometerstand van het voertuig manipuleren. En vervolgens hun valse kilometerstand officieel laten bevestigen in de database.

De verantwoordelijkheid ligt bij de autofabrikanten

Er zijn al technische mogelijkheden om roet in het eten te gooien voor kilometerteller oplichters. Autofabrikanten gebruiken HSM-geheugen al geruime tijd onder meer om hun voertuigen te beschermen tegen chiptuning. Gegevens worden op dit HSM-geheugen opgeslagen en overschrijven kan daarna niet meer. Autofabrikanten zouden een dergelijk kunnen gebruiken voor de kilometerstand. Het is daarom noodzakelijk om de fabrikanten te overtuigen om het kleine bedrag van 99 cent per voertuig voor deze onderneming uit te geven. Dit beschermt particuliere kopers van tweedehands voertuigen tegen vervelende kilometerteller fraudeurs!