Motorhandschoenen – hou er grip op!

0
504
Motorhandschoenen
© Andrey Armyagov / Shutterstock

Veilig rijplezier alleen met motorhandschoenen

Naast een veilige rijstijl is de juiste kleding en uitrusting de veiligste bescherming voor motorrijders bij het motorrijden. Motorrijders mogen nooit zonder motorhandschoenen rijden. De handschoenen moeten uw handen niet alleen warm, flexibel en goede grip houden bij verschillende weersomstandigheden of tegenwind, maar ze ook zo goed mogelijk beschermen bij een val.

Motorhandschoenen voor verschillende seizoenen

Elke motorrijder zou verschillende motorhandschoenen moeten hebben – zomer- en winterhandschoenen. In verschillende configuraties voor de verschillende weersomstandigheden van de seizoenen. Zelfs als u niet het hele jaar door rijdt op uw motor rijdt, begint het motorseizoen in het voorjaar en kan het tot ver in de herfst duren. Als de eerste zonnestralen lonken, bent u vast weer op pad. De temperaturen kunnen echter nog steeds erg laag zijn.

Warmte, ventilatie, slijtvast en vochtwerend

Handschoenen die uw handen warm kunnen houden zijn belangrijk. Met onderkoelde handen kunt u uw mobiliteit verliezen, uw handen kunnen pijn gaan doen en veilig rijden in gevaar brengen. De handschoenen moeten ook zo goed mogelijk beschermen tegen vocht. In het voor- of najaar zijn er bijvoorbeeld altijd snelle weersveranderingen te verwachten. Leren handschoenen zijn bij veel motorrijders erg populair omdat leer een zacht en soepel materiaal is dat ook nog eens heel goed de handen warm houdt. Daarnaast wordt leer als zeer slijtvast beschouwd bij een val. Een nadeel van leer kan echter zijn dat nat geworden leren handschoenen na het drogen erg stug kunnen worden. In de zomer mogen uw handen niet zweten in de handschoenen, ze moeten goed geventileerd zijn, maar toch stabiel en veilig.

Materialen

Veel fabrikanten hebben zich aangepast aan de verschillende eisen van motorrijders en bieden een breed scala aan verschillende handschoenen van verschillende materialen of een mix van materialen. Motorhandschoenen kunnen bijvoorbeeld gemaakt zijn van leer, kunststof, Gore-Tex of textiel en een mix hiervan.

De motorhandschoenen moeten passen

Motorhandschoenen
https://www.motointegrator.nl/producten/1666752-tour-handschoenen-alpinestars-35905181039-maat-xl

Van welk materiaal de motorhandschoenen ook gemaakt zijn en ongeacht het seizoen of wat voor rijplezier ze ook aandoen, het belangrijkste criterium is altijd dat de motorhandschoenen heel goed passen bij de bestuurder. De gasgreep en de rem- of koppelingshendel en andere schakelaars kunt u alleen veilig bedienen als de handschoenen goed passen. Als de motorhandschoenen te strak zitten, kunnen de handen en dus de bloedtoevoer worden vernauwd. Dit kan leiden tot gevoelloosheid in de vingers tijdens langere ritten of zelfs na kortere afstanden. Ook kunnen de handen bij tegenwind veel sneller afkoelen, wat dan leidt tot stijfheid van de handen

Motorhandschoenen
https://www.motointegrator.nl/producten/1666574-sporthandschoenen-spyke-13096712702-maat-xl

en minder grip. Handschoenen die te groot zijn, kunnen gemakkelijk wegglijden. Dit wegglijden vermindert niet alleen de grip van de bestuurder, maar kan ook erg afleidend zijn tijdens het rijden wanneer hij zijn handen in de juiste positie probeert te blijven duwen. Het is ook erg belangrijk dat de motorhandschoenen aan de polsen worden vastgemaakt met een vergrendeling of een ander hulpmiddel om te voorkomen dat ze per ongeluk afglijden. In de meeste gevallen kunt u de motorhandschoenen vastzetten met een polsbandje met klittenband. Dit klittenband moet van goede kwaliteit zijn, anders heeft klittenband de neiging om snel te “rafelen” en kan het niet meer goed worden gesloten. Ook is het gunstig als de sluiting van de handschoenen aan de binnenkant naar de pols toe is afgedekt,

Welke eigenschappen van de handschoenen bieden de beste bescherming?

Zeer goede motorhandschoenen hebben verschillende eigenschappen en materialen voor verschillende beschermingssituaties. Veel motorhandschoenen van Gore-Tex materiaal zijn bijvoorbeeld zeer waterdicht en hebben ademende membranen. Deze handschoenen zijn ook zeer geschikt voor de zomer, omdat het materiaal zich kan “aanpassen” aan verschillende weersomstandigheden. Handen zweten niet als het warm is, en ze koelen niet af als het vochtig is of in de wind. De handschoenen zijn ook goed bestand tegen een plotselinge regenbui.

Beschermers

Om goed voorbereid te zijn bij een val, moeten motorhandschoenen op de rug en bal van de hand verstevigd zijn voor maximale slijtvastheid. Ook kunnen de handschoenen worden uitgerust met verschillende beschermers, wat de hand extra bescherming kan bieden. Met behulp van deze beschermers beschermt u ook uw knokkels van de vingers. Want zelfs vallen bij lage snelheden kan, door wrijving, een sterke warmteontwikkeling veroorzaken. Maar ook de fijne hand- en vingerbotten gemakkelijk  breken. Goede speciaalzaken hebben vaak een grote keuze aan verschillende modellen van verschillende fabrikanten en geven deskundig advies. Maar ook verschillende testrapporten over de respectievelijke motorhandschoenen kunnen veel doen om u te helpen de beste en veiligste handschoenen te vinden voor probleemloos rijplezier.