Vervangen van de remblokken en remschijven vóór in de BMW 116i 1.6?

0
1506

Als u de remschijven en remblokken van de vooras van uw BMW 116i zelf wilt vervangen, helpen onze volgende instructies u daarbij, waarbij de installatie stap voor stap wordt uitgelegd. Zorg ervoor dat u deze slijtageonderdelen altijd tijdig vervangt, want ze zijn van immens belang voor de rijveiligheid.

Waarom remschijven en remblokken vooraan vervangen bij de BMW 116i?

Remschijven
© GettyImages / 3alexd

De BMW 116i is uitgerust met schijfremmen op zowel de vooras als de achteras. U kunt alleen een volledig remeffect bereiken als alle schijven en remblokken boven de slijtagegrens zitten. Anders vermindert het remeffect aanzienlijk. Dit kan een nadelig effect hebben op uw veiligheid, vooral in gevaarlijke situaties en bij het remmen in noodgevallen. Controleer daarom regelmatig of uw remmen op de vooras nog in goede staat zijn.

 

Kunt u de remschijven en remblokken van de vooras van de BMW 116i zelf vervangen?

Met een beetje handigheid, de nodige tijd en het juiste gereedschap kan zelfs een leek de remblokken en remschijven op de vooras van uw BMW 116i vervangen. Hoewel dit een enigszins geavanceerde reparatie is, zou u deze met onze instructies zonder problemen moeten kunnen uitvoeren.

Vereist gereedschap voor het monteren van remschijven en remblokken

Om de reparatie uit te voeren, hebt u het volgende gereedschap nodig:

BMW

een slagmoersleutel (elektrisch of pneumatisch)

dopsleutels in de maten 13, 17 en 18 mm

15 mm steeksleutel

een momentsleutel

een ratel

een remklauwstrop en een oprolmechanisme voor remzuigers

staalborstel en remmenreiniger

6 mm inbussleutel

Hoe vervangt u de remblokken en remschijven vóór in uw BMW 116i 1.6

Volg nu de onderstaande stappen om de montage van nieuwe remblokken en remschijven op de vooras van uw BMW 116i uit te voeren.

Voorbereidende werkzaamheden

Breng de vooras van uw voertuig omhoog met een voertuig of gebruik een hefplatform. Gebruik een krik en vergeet niet de parkeerrem van uw auto aan te trekken. Maak nu de wielen van de vooras los met een slagmoersleutel en een 17 mm steeksleutel. Verwijder de voorwielen.

Losmaken van de remklauw

Plaats nu de vooras in een schuine positie. Maak vervolgens de stekker van het slijtagewaarschuwingscontact voor de remblokken los en verwijder de kabel ervan uit de klem op de remklauw. Gebruik vervolgens de 15 mm steeksleutel en een ratel met een 13 mm dopsleutel om de bevestigingsbouten van de remklauw los te draaien. Verwijder nu de remklauw en zet hem vast met de remklauwstrop. Er mag geen spanning op de remleidingen staan!

Verwijderen van de pads

Verwijder nu de remblokken uit de houder door ze zijwaarts te trekken. Verwijder vervolgens ook de metalen bevestigingsklemmen van de remblokken.

Verwijderen van de beugel

Verwijder nu de remblokhouder met de ratel en een 15 mm steeksleutel. Draai daartoe de twee bevestigingsschroeven aan de boven- en onderkant van de beugel los.

Maak de remschijven los en verwijder ze

Gebruik de ratel en de 6 mm inbussleutel om de bevestigingsschroef van de remschijf los te draaien. Verwijder dan de oude remschijf uit uw BMW 116i 1.6. Reinig vervolgens het contactvlak voor de remschijf op de as en de naaf grondig met de draadborstel en remmenreiniger.

BMW

Montage van nieuwe remschijven

Plaats de nieuwe remschijf op de naaf en zet hem vervolgens vast met de bevestigingsbout. Hiervoor kunt u het beste een nieuwe schroef gebruiken.

Montage van het remklauwjuk

Monteer nu het remklauwjuk (de houder voor de remblokken) weer nadat u het met de draadborstel hebt schoongemaakt. Gebruik de momentsleutel met een aanhaalmoment van 110 Nm.

Het plaatsen van de remblokken

Plaats nu de beugels en vervolgens de nieuwe remblokken in het remklauwjuk. Stel vervolgens de remzuiger op de remklauw volledig terug met behulp van de remzuigerresetter. Zorg ervoor dat de rubber manchet niet gedraaid of beschadigd is.

Montage van de remklauw

Plaats nu de remklauw op het remklauwjuk en zet hem weer vast. Gebruik nieuwe bouten en draai ze vast met een aanhaalmoment van 35 Nm. Plaats het slijtagewaarschuwingscontact op het remblok.

Montage van de wielen en inbedrijfstelling

Monteer nu de wielen weer en zet ze vast met een aanhaalmoment van 120 Nm. Laat dan het voertuig zakken. Trap nu het rempedaal enkele malen in terwijl u staat en laat het weer los. Herhaal dit proces tot u aanzienlijke weerstand ondervindt. De vervanging van de remschijven en remblokken is nu voltooid.

Remschijven
© GettyImages / elgol

Nog meer hoogwaardige slijtageonderdelen voor uw BMW 116i

In onze shop vindt u niet alleen remschijven en remblokken voor uw BMW 116i 1.6. Complete koppelingssets, afdichtingen. Filters en onderdelen voor uitlaatsystemen zijn ook bij ons verkrijgbaar. In de regel kunt u deze ook zelf vervangen.