Vervangen van de bougies in de VW Golf VII 1.4 TSI

0
1175

Afhankelijk van de rijstijl moeten de bougies van een VW Golf VII 1.4 TSI ongeveer elke 30.000 tot 60.000 km vervangen worden. In deze handleiding laten we u stap voor stap zien hoe u de bougies van de VW Golf VII 1.4 TSI eenvoudig zelf kunt vervangen.

Voor het vervangen van de bougies van een VW Golf VII 1.4 TSI heeft u het volgende gereedschap nodig:

Slangklemtang

Ratel met verlengstuk

Dopsleutel inzet 10 mm

Dopsleutelinzet 16 mm voor bougies

Momentsleutel

In plaats van een slangklemtang kunt u ook een krimptang of een waterpomptang gebruiken. Het vervangen van de bougies van de VW Golf VII 1.4 TSI duurt ongeveer 15 minuten.

Bougies vervangen: Luchtfilterhuis verwijderen

Om de bougies te kunnen vervangen, moet je het luchtfilter van de VW Golf VII 1.4 TSI verwijderen. Op het luchtfilterhuis zijn 3 slangen aangesloten. De luchtfilterinlaat, de filteruitlaat en een kleine slang. De grote slangen worden vastgezet met slangklemmen. De kleine slang wordt eenvoudig aan de carterventilatie bevestigd. Maak eerst de slangklemmen op de twee grote slangen los.

VW slangklemmen

Verwijder de slangklemmen

Om de slangklemmen los te maken, drukt u de twee lipjes samen met de slangklemtang, krimptang of een andere geschikte tang en schuift u de klemmen enkele centimeters van het luchtfilter af over de betreffende slang. U kunt het luchtfilterhuis iets makkelijker verwijderen als u niet alleen de klem op het luchtfilterhuis op de achterste slang losmaakt, maar ook een tweede punt verder naar achteren.

Koppel de ontluchtings- en luchtslangen los van het luchtfilter

Na het losmaken van de slangklemmen kunt u de twee grote slangen van het luchtfilterhuis trekken. Het kleine slangetje van de carterontluchting trekt u relatief eenvoudig met de hand los. Het kan zijn dat u de slang een beetje moet wiebelen terwijl u eraan trekt. Nog makkelijker is het als u voor deze slang een trekker gebruikt.

Verwijder het luchtfilterhuis

Na het verwijderen van de slangen kunt u het luchtfilterhuis verwijderen. Het wordt omhoog getild. Hiervoor moet u met een beetje kracht aan de behuizing trekken om de stekkerverbindingen aan de onderzijde los te maken.

Koppel de elektrische connectoren los van de bobines

Trek in de volgende stap de elektrische connectoren van de bobines van elke bougie. Trek niet aan de kabel, maar trek alleen aan de connectorbehuizing. Gebruik een brede, platte plastic trekker als hefboom om onder de connectoren te plaatsen.

Draai de bevestigingsschroeven van de bobine los

Wanneer u de bobineconnector heeft verwijderd, kunt u de bevestigingsschroeven van de bobines losdraaien. Gebruik hiervoor de ratel met verlengstuk en de 11 mm dopsleutel. Draai de schroeven helemaal los en leg ze opzij.

Verwijder de bobines

De bobines worden met een beetje kracht en een beetje wiebelen recht omhoog en naar buiten getrokken. Leg de bobines op een gereedschapswagen of werkbank zodat ze er niet af kunnen vallen.

Draai de bougies los

Na het verwijderen van de bobines kunt u de bougies losdraaien. Gebruik de ratel met verlengstuk en de 16 mm bougiedopsleutel.

Controleer de nieuwe bougies voordat u ze installeert

Haal de nieuwe bougies uit de verpakking en controleer ze stuk voor stuk op beschadigingen. Draden en andere onderdelen mogen geen beschadigingen vertonen. Controleer ook of de nieuwe bougies voldoen aan de specificaties van de fabrikant. Welke bougies u moet gebruiken staat vermeld in de gebruiksaanwijzing van de VW Golf VII 1.4 TSI. Gebruik nooit ongeschikte bougies.

Installeer nieuwe bougies

Bij het installeren van de nieuwe bougies is een zeker instinct in de ware zin van het woord vereist. Gebruik de ratelverlenging en de 16 mm bougiedopsleutel om in te schroeven. Steek de bougie in de sleutel en schroef deze met de hand in de cilinderkop.

Belangrijk: U mag geen weerstand voelen bij het indraaien van de bougies. Het moet makkelijk zijn om de bougies erin te draaien. Als u weerstand voelt, gebruik dan geen kracht om de bougie in te draaien. Begin dan opnieuw. Als er een merkbare weerstand is, is de bougie meestal gekanteld aan het begin van de schroefdraad. Als u de bougie met de hand zo ver mogelijk heeft ingedraaid, gebruikt u de ratel om deze eenvoudig en zonder veel kracht vast te draaien.

VW bougies

Draai de bougies vast met 22 Nm met een momentsleutel

Na het indraaien moet u de bougies vastdraaien met de momentsleutel en een aanhaalmoment van 22 Nm. Zorg ervoor dat u het juiste aanhaalmoment hebt ingesteld. Als het koppel te hoog is, kunnen de bougies tijdens het gebruik afscheuren of oververhitten. Als het koppel te laag is, passen ze mogelijk niet strak en zullen ze na verloop van tijd losser worden. Wanneer de bougies met het juiste aanhaalmoment zijn vastgedraaid, plaatst u de bobines terug.

Bobines installeren

Plaats de bobines met een lichte achterwaartse helling op de bougies zodat het gat voor de bevestigingsschroeven naar voren wijst. Gebruik weinig kracht om de bobines op de bougies te drukken totdat ze stevig vastzitten.

Plaats de bevestigingsschroeven van de bobine en draai ze met de hand vast

Draai de bevestigingsschroeven van de bobines zover mogelijk met de hand in. Draai vervolgens de schroeven iets vast met de ratel.

Draai de bobines vast tot 8 Nm met een momentsleutel

Pak de momentsleutel en stel een moment in van 8 Nm. Draai de bevestigingsschroeven van de bobines één voor één vast met dit aanhaalmoment.

Sluit de elektrische connectoren aan op de bobines

Wanneer de bobines goed op elke bougie zitten en vastgedraaid zijn, sluit u de elektrische connectoren weer aan. Plaats de connectoren op de bobines en druk ze met weinig kracht naar beneden. Controleer bij elke connector of deze goed is aangesloten en niet wiebelt.

Installeer het luchtfilterhuis

Bij het installeren van het luchtfilterhuis moet u ervoor zorgen dat de 3 uitsparingen in de behuizingsbodem op de drie tegenhangers op de motor zitten. De beugels zijn correct geplaatst als u het luchtfilterhuis niet zijwaarts kunt draaien of verplaatsen. Druk vervolgens met een beetje kracht op het filterhuis totdat u voelt dat de beugels op hun plaats klikken. Controleer vervolgens of het filter echt goed zit door te proberen de behuizing omhoog te tillen.

Sluit de ventilatie- en luchtleidingen aan

Sluit in de laatste stap de slangen weer aan op het luchtfilterhuis. Schuif hiervoor eerst het kleine slangetje op het mondstuk tot aan het filterhuis. Duw de twee grote slangen op de sproeiers en duw vervolgens de slangklemmen terug in de juiste positie. Hiermee is de vervanging van de bougies op de VW Golf VII 1.4 TSI voltooid. U kunt de oude bougies bij het huisvuil gooien of naar een recyclingcentrum brengen.

Het vervangen van de bougies in een VW Golf VII 1.4 TSI is ook voor leken geen probleem, ondanks de moderne motortechniek. U moet er alleen voor zorgen dat u de voorgeschreven bougies gebruikt en dat u de nieuwe bougies er met de hand zonder weerstand of kracht in kunt draaien. Houd ook rekening met de voorgeschreven aanhaalmomenten voor het aandraaien van de bougies en bevestigingsschroeven van de bobines.