Veilig onderweg: hoogwaardige vrachtwagenverlichting

0
1560
Vrachtwagenverlichting
© Shutterstock / Mark Poprocki

Een werkende vrachtwagenverlichting is een basisvereiste voor deelname aan het wegverkeer. Chauffeurs zijn verplicht om de functionaliteit van het externe verlichtingssysteem te controleren voordat ze aan de rit beginnen. In onze online winkel bieden wij hoogwaardige producten voor reparaties, zoals richtingaanwijzers of stadslichten.

Betrouwbaar de richtingsverandering aankondigen: richtingaanwijzers voor vrachtwagens

Richtingaanwijzers (knipperlichten) zijn wettelijk verplicht voor alle voertuigklassen. Elk voertuig moet twee gele richtingaanwijzers hebben. Bij een storing van de verlichting krijgt u feedback zoals een versnelde akoestische toon. De richtingaanwijzers knipperen altijd synchroon. Ze lichten onafhankelijk van andere lichten op de vrachtwagen op. Knipperlichten aan de zijkant zijn ook in de kleur geel, maar de inschakelcontrole is niet verplicht.

Goed zicht tijdens het rijden: hoogwaardige frontverlichting voor voertuigen

Dagrijverlichting gaat automatisch aan wanneer u de motor start. U heeft twee witte lampen nodig die uitgaan zodra u mistlampen of koplampen aanzet.

De achterverlichting waarschuwt het achteruitrijdende verkeer

De achterverlichting omvat onder andere het remlicht. Hij schittert in de kleur rood, wat zorgt voor een hoog signaaleffect. Het achteruitrijdende verkeer krijgt – mits voldoende veiligheidsafstand – tijdig een waarschuwing over het remproces. Zorg voor voldoende veiligheidsafstand tot andere verlichtingselementen, zoals het mistachterlicht. Achteruitrijlichten branden in wit. Ze geven aan dat u achteruit wilt rijden of met de vrachtwagen wilt rijden. Zodra u de achteruitversnelling inschakelt, moet het lampje gaan branden. Achteruitrijlichten kunnen boviendien achteraf worden geïnstalleerd, en verbeteren het zicht aanzienlijk.

Het mistachterlicht voor extreme weersomstandigheden

Vrachtwagenverlichting
© Shutterstock / Budimir Jevtic

Het mistachterlicht is een rood licht dat aan de achterkant van het voertuig is bevestigd. Het schijnt tot 20 keer sterker dan conventionele achterlichten. Als het zicht door mist wordt verminderd tot minder dan 50 meter, kan de bestuurder het mistachterlicht inschakelen. Het achteruitrijdende verkeer herkent sneller dat er een voertuig voor hen rijdt en reageert daarop.

Vrachtwagenverlichting: de kentekenplaatverlichting – klein maar belangrijk

De kentekenplaatverlichting moet zo fel schijnen dat andere weggebruikers de kentekenplaat vanaf een afstand van minimaal 20 meter kunnen zien. Dit zijn één of meerdere witte lampen. Afhankelijk van de uitvoering kunt u de kentekenplaatverlichting zowel links als in het midden monteren. Bij linksrijdend verkeer moet het licht ofwel rechts ofwel in het midden staan.

Contourverlichting en zijmarkeringslichten verhogen de veiligheid

Vrachtwagenverlichting
© Shutterstock / c12

De wettelijk verplichte verlichting voor auto’s en vrachtwagens is in de meeste opzichten hetzelfde, maar er zijn enkele verschillen. Zijmarkeringslichten zijn daar een voorbeeld van. Hoe langer vrachtwagens en bussen, hoe hoger de eisen voor de contourlichten. Voertuigen die meer dan 1,8 meter lang zijn, kunnen van achteren rood lijkende markeringslichten hebben. Van voren is wit licht toegestaan. Indien de vrachtwagen breder is dan 2,10 meter, dient u de contourverlichting op de buitenste punten te bevestigen. Zorg voor een afstand van minimaal 20 centimeter tot het achterlicht en de markeringslichten. Aan één zijde van het voertuig kunt u verlichting aan de betreffende zijde combineren. Als het voertuig een aanhanger heeft, is een naar voren werkende, wit rijstrookwaarschuwingslicht toegestaan.

Achterreflectoren maken de voertuigverlichting compleet

Reflectoren reflecteren het licht van andere voertuigen. Als u de vrachtwagen ’s nachts of in de schemering heeft geparkeerd, is deze goed zichtbaar voor andere weggebruikers, waardoor de kans op per ongeluk in tegengestelde richting rijden wordt verkleind. De reflectoren bestaan ​​uit vlakke spiegels. Het licht wordt niet direct teruggestuurd in de richting van de lichtbron, omdat het anders in de koplampen van de voertuigen terecht zou komen. Er is een kleine verstrooiing ingebouwd zodat het licht de ogen van de bestuurder bereikt.

Vrachtwagenverlichting: De binnenverlichting

Vrachtwagenverlichting
© Shutterstock / NCS Production

In ieder geval heeft u werkende verlichting op het instrumentenpaneel nodig. Controlelampjes zoals het oliewaarschuwingslampje of het motorcontrolelampje vestigen de aandacht op mogelijke en actuele gevaren. Als onderdeel van onderhoudswerkzaamheden controleren mechatronica-technici de functionaliteit van de lampen en verlichting. De binnenverlichting omvat ook leeslampjes en nog veel meer.

Vrachtwagenverlichting: Eén van de vele categorieën in onze online winkel

Ontdekt u gebreken of storingen aan de vrachtwagen, dan hebben wij de juiste reserveonderdelen voor u klaarstaan. We bieden een breed scala aan producten – van remmen tot banden en carrosserieën. Blader door onze webshop met behulp van de overzichtelijke navigatiebalk of gebruik de praktische zoekfunctie.