Juist gebruik van mistlampen

0
1101
Mistlampen
© Shutterstock / Montypeter

Rijden in de mist is alles behalve leuk. Wanneer een dichte mist over de weg ligt, krimpt het zicht snel tot een paar meter. En u weet dat u noch van de weg noch van de berm zeker kunt zijn. In dergelijke gevallen zijn mistlampen en mistachterlichten waardevolle hulpjes. Maar let op: het gebruik ervan is niet altijd toegestaan en kan zelfs boetes tot gevolg hebben.

Gevaar voor ongevallen bij mist

Of het nu om snelwegen of landwegen gaat, rijden in mist brengt bijzonder hoge risico’s met zich mee. Vooral een vertroebeld zicht op de auto voor u kan snel leiden tot een ongeluk. De mogelijkheid bestaat dat u de afstand tussen voertuigen overschat en niet op tijd remt. Gevaarlijk kan het ook zijn, als de kleine waterdruppels het groot licht weerkaatsen en de bestuurder verblinden. Alleen met de juiste autoverlichting kunt u de mist bedwingen.

Beter zicht met mistlampen en mistachterlichten

Mistlampen en mistachterlichten zijn beschikbaar op elke auto en maken het rijden in omstandigheden met slecht zicht gemakkelijker. Terwijl mistlampen de zichtbaarheid aan de voor- en zijkant van de weg verbeteren, zorgt het felle rode licht van mistachterlichten ervoor dat het achteropkomende verkeer de auto beter kan zien. Beide lampen mag u  alleen gebruiken wanneer uw zicht aanzienlijk is belemmerd mist. Als u ze hebt ingeschakeld, zelfs bij normaal zicht, kunt u andere weggebruikers erdoor verblinden.

Bijgevolg mogen mistlichten aan de voorkant alleen worden gebruikt bij mist, regen of sneeuw als het uw zicht daardoor ernstig is belemmerd. Het gebruik van mistachterlichten is nog strikter. Het mistachterlicht mag u alleen gebruiken bij mist of sneeuwval waardoor het zicht minder is dan 50 meter. Bij zware regen mag u het mistachterlicht niet gebruiken. Als de mistlichten branden, hoeven de dimlichten niet aan.

Mistlampen: Onjuiste verlichting kan resulteren in een bekeuring

Verkeerd gebruik van mistlichten en mistachterlichten brengt niet alleen andere automobilisten in gevaar, maar kan onder bepaalde omstandigheden ook leiden tot een boete. Mistlampen mag u alleen gebruiken wanneer het zicht ernstig wordt belemmerd. Ze produceren een zeer fel licht, wat in alle andere omstandigheden vervelend is voor andere verkeersdeelnemers. Vandaar dat de boete op het onterecht voeren van mistlicht ook stevig is: € 140.

Bron:
http://www.t-online.de/

https://www.anwb.nl/auto/onderhoud-en-reparatie/autoverlichting-en-autoruiten/autoverlichting-de-regels