Tesla – de toekomst van elektrische auto’s

0
298
Tesla
© GettyImages / 3alexd

Het Amerikaanse bedrijf Tesla heeft sinds de oprichting in 2003 een steeds groter publiek gefascineerd. Innovatieve voertuigconcepten, nieuwe benaderingen en spectaculaire successen op de aandelenmarkt zijn slechts enkele van de mijlpalen op de weg van het bedrijf, dat dankzij zijn CEO Elon Musk voortdurend in de media is.

Hoe is Tesla zo’n innovatief bedrijf geworden?

Tesla is niet altijd zo succesvol geweest als nu. Integendeel: het bedrijf heeft al meerdere keren met instorting te maken gehad. In 2008 werd het bedrijf voor het eerst met faillissement bedreigd. Slechts een paar jaar na de beursgang in 2010 stond de toekomst van het bedrijf te Palo Alto opnieuw op het spel. Niemand minder dan de buurman in Silicon Valley, Google, was van plan om voor 6 miljard dollar te staken. Maar zoals bekend is daar ook niets van gekomen. In plaats daarvan groeit Tesla gestaag en werkt constant aan het verhogen van de verkoopcijfers en het verbeteren van de kwaliteit van zijn producten. Dit alles heeft vooral de beurswaarde verhoogd. Met korte tweets op het nieuwsplatform Twitter zorgt Tesla-baas Elon Musk altijd voor sensatie.

Heeft Tesla de beste elektrische auto’s?

Een vrouw bij een elektrische auto
© GettyImages / SimonSkafar

Deze vraag is moeilijk te beantwoorden. In ieder geval werd al vroeg ingezien dat de klassieke verbrandingsmotor een steeds onzekerdere toekomst had. Hierdoor is de ontwikkeling op het gebied van lithium-ion-aandrijvingen vergevorderd. Al in 2008 kwam de eerste Tesla Roadster, een puur elektrisch aangedreven sportwagen, op de markt. Een totale actieradius van 340 kilometer en een acceleratiewaarde van 0 naar 100 in net geen vier seconden waren toen al zeer indrukwekkende sleutelfiguren. Het concept van puur elektrisch aangedreven auto’s (BEV) is allesbehalve nieuw. De eerste pogingen werden gedaan aan het eind van de 18e. De niet-aflatende toewijding aan deze technologie heeft ervoor gezorgd dat de Amerikanen nu veel modellen met geavanceerde technologie in hun portfolio hebben. Daarnaast is er de genoemde aanpak om via uw eigen ideeën marktleiderschap voor software te bereiken. Dit omvat ook het promoten van automatisch rijden.

Welke modellen biedt Tesla aan?

Naast de al genoemde Tesla Roadster – die gezien kan worden als een soort vingeroefening – zijn er momenteel in totaal vier verschillende modellen beschikbaar. Nog eens vier voertuigen zijn in ontwikkeling.

Model S

Het begint met de luxe sedan Tesla Model S. Onder de codenaam “WhiteStar” werd hij ontwikkeld als een puur elektrische auto tot hij in 2012 op de markt kwam. Sindsdien wordt het permanent aangeboden in verschillende kWh-sterktes en versies. Het “oudste” volumemodel is voortdurend in ontwikkeling. In zijn krachtigste versie, de Model S Performance, komt hij verdacht dicht bij de limiet van viercijferige pk’s en accelereert hij met de snelheid van een sportwagen, ondanks zijn leeggewicht van meer dan twee ton.

Model X

De Tesla Model X is sinds 2015 te bestellen en dekt als cross-over bestaande uit een sedan, SUV en bestelwagen verschillende klantbehoeften. Als er veel dingen gemeen zijn met de Tesla Model S als het gaat om de aandrijving, zijn de carrosserie en de ruimte aanzienlijk uitgebreider, afhankelijk van de klasse. Op aanvraag is er een derde zitrij of 745 liter bagageruimte beschikbaar. Een bijzonder kenmerk van het model zijn de deuren die naar boven opengaan. Tesla geeft ze de naam “Falcon Wings” en rechtvaardigt het gebruik ervan onder meer met het feit dat het veel gemakkelijker is om uit krappe parkeerplaatsen te komen.

Model 3

Met de Tesla Model 3 mikken de Amerikanen op een nog grotere groep kopers. De elektrische auto moet geschikt zijn voor de massa en betaalbaar voor alle lagen. Het middenklassemodel is 28 centimeter korter dan een Tesla Model S en is sinds 2017 gepositioneerd als concurrent van gevestigde auto’s zoals de BMW 3 Serie of de Mercedes-Benz C-Klasse. Nieuw is de doelbewust opnieuw uitgelijnde opstelling van instrumenten en bedieningselementen in het interieur en actieradius tot 530 kilometer volgens WTLP in het Long Range Performance-model.

Naast deze voertuigen staat Tesla op het punt om de Tesla Model Y (SUV-variant van de Tesla Model 3) te introduceren. Iets verder weg, maar al gepresenteerd op pompeuze evenementen, zijn een nieuwe Tesla Roadster met waanzinnige acceleratiewaarden en een bereik tot 1.000 kilometer, en een vrachtwagen met aanhanger genaamd Tesla Semi geoptimaliseerd voor commerciële voertuigen. Ook de presentatie van de Tesla Cybertruck, persoonlijk gehouden door Elon Musk, baarde opzien. De pick-up truck polariseert met een volledig onafhankelijk uiterlijk en zou vanaf eind 2021 in productie moeten gaan.

Wat alle modellen gemeen hebben, is een interieur dat volledig op digitaliteit is gericht. In plaats van klassieke ronde instrumenten in de middenconsole of op het dashboard hebben de Amerikanen grote aanraakschermen en scherpe schermen voor het weergeven en bedienen van alle belangrijke functies en parameters. Uitgebreide camera- en sensorsystemen zijn met elkaar verbonden en wisselen informatie uit via internet om hun zwermintelligentie te verbeteren. Updates kunt u “over the air” importeren. In de meeste gevallen is het zelfs niet meer nodig om naar een garage te rijden. In de VS kunnen Tesla’s al veel secties autonoom rijden.

Hoe en waar kunt u uw Tesla opladen?

Parallel aan de ontwikkeling van voertuigen heeft Tesla ook zijn netwerk van laadstations (“superchargers”) uitgebreid. Klanten konden hier soms helemaal gratis tanken. Uiteraard kunnen de voertuigen in principe bij vrijwel elk laadstation van nieuwe energie worden voorzien. Hier wordt ofwel driefasige / wisselstroom ofwel gelijkstroom gebruikt. Alleen de type 2-poort op de kolom is vereist. De oplaadtijden zijn verschillend en afhankelijk van het model en het gewenste vermogen. In principe kan de lithium-ion-accu in circa 30 tot 60 minuten worden opgeladen tot een capaciteit van ca. 80 procent.

Tesla
© GettyImages / 3alexd

Wat kost een Tesla?

De basisprijs voor een Tesla Model 3 is momenteel 35.000 euro. Een Tesla Model S kost minimaal 87.000 euro. De krachtige versies met meerdere motoren doen de prijzen van nieuwe auto’s natuurlijk omhoogschieten. Opgemerkt moet worden dat er verschillende overheidssubsidieprogramma’s zijn voor elektrische voertuigen. Natuurlijk bieden dealers ook lease- of financieringsaanbiedingen voor Tesla’s rijders.

Heeft Tesla toekomst?

In ieder geval is de autofabrikant, die zichzelf vaak het liefst ziet als techbedrijf of mobiliteitsdienstverlener, nog steeds zeer actief als het gaat om ontwikkeling, marktontwikkeling en public relations. Bovendien groeien de gigafabrieken van het bedrijf over de hele wereld om nog meer productiecapaciteiten te creëren.

Veel mensen genieten gewoon van Tesla. Omdat het bedrijf breekt met wat men gewend is in de klassieke auto-industrie. Ook andere fabrikanten ontwikkelen hun BEV-wagenpark in hoog tempo. Maar alleen Tesla is erin geslaagd de belichaming te worden van nieuwe, duurzame mobiliteit in het individuele personenvervoer.

En met projecten als het ruimtevaart- en telecommunicatiebedrijf Space X, een hoge affiniteit voor nieuwe technologieën en media, en ook veel charisma, heeft het bedrijf een polariserend boegbeeld via zijn Chief Executive Officer Elon Musk.