Subsidie bij het kopen van een elektrische auto

0
305
Electrische auto
SimonSkafar

Wilt u een elektrische auto kopen, gebruikt of nieuw, weet dan dat het mogelijk is om daar subsidie voor te krijgen van de rijksoverheid. Deze subsidie behoort vanaf 1 juli 2020 tot de mogelijkheden. Wel moet u uw subsidie-aanvraag doen in hetzelfde jaar als waarin de koop- of leaseovereenkomst is afgesloten. Deze subsiedie heet de subsidie voor elektische personenauto’s particulieren (SEPP). En deze subsidie is ook bestemd voor particulieren die privé een elektische auto willen leasen. De auto moet wel door een erkend autobedrijf worden verkocht; koopt u uw auto van een particulier dan komt u niet in aanmerking voor subsidie. Dit om misbruik te voorkomen.

Waarom geeft de overheid financiële ondersteuning voor elektrisch rijden?

Het klimaatakkoord hebben alle Europese landen afgesproken om milieuschade terug te dringen. Maar daarnaast is ook zorgeloze mobiliteit  voor alles en iedereen in 2050 een hoofddoel. En personenauto’s zonder uitstoot zal al voor 2030 normaal zijn. Om dat te stimuleren geeft de overheid financiële ondersteuning bij de aanschaf van een nieuwe of gebruikte elektrische auto.

Hoe kunt u uw subsidie aanvraag indienen?

Op de site van de rijksoverheid kunt u een formulier indienen. U heeft daar uw DigiD bij nodig. Pas nadat u een koop- of leaseovereenkomst heeft gesloten kunt u uw subsidie aanvragen. Dan hoeft de auto nog niet te zijn afgeleverd. Wel moet u uw subsidie-aanvraag doen in hetzelfde jaar als waarin de koop- of leaseovereenkomst is afgesloten.

Subsidie budget

Voor een gebruikte elektrische personenauto die u koopt of least kunt u € 2.000 aan financiële ondersteuning krijgen. Het subsidiebedrag voor een neiuwe elektrische personenauto die u koopt of least is € 4.000.

Ieder jaar wordt het budget voor het nieuwe jaar vastgesteld. Voor 2020 was dit € 14.400.000. Dit budget is in 2020 niet geheel gebruikt en is doorgeschoven naar het volgende jaar. In 2021 is het totale jaarbudget vastgesteld op € 13.500.000. Daarvan is helaas alles al opgebruikt.

Dat betekent dat om in aanmerking te komen voor de financiële ondersteuning, de elektrische auto moet worden gekocht vanaf 1 januari 2022. En dat er dan ook meteen subsidie moet worden aangevraagd; op = op.

Subsidie voorwaarden

Uw nieuwe of gebruikte elektrische auto moet aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • De 100% elektrische personenauto moet een actieradius (dat is de afstand die een voertuig kan afleggen zonder tussentijds van buitenaf energie aan het voertuig toe te voegen) hebben van minimaal 120 kilometer.
  • De catalogusprijs (oorspronkelijke nieuwprijs) is niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000.
  • De auto is als elektrische personenauto geproduceerd en mag niet zijn omgebouwd tot elektrische auto.

Auto-onderdelen elektrische auto’s

Bij ons koopt u, als vanouds, al uw auto-onderdelen. Vanuit het comfort van uw eigen huis of werkplaats, online, bij Motointegrator.nl. Ook voor al uw benodigde onderdelen voor elektrische auto’s.

Bronnen:

https://mijn.rvo.nl/eloket/login-start.html

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/auto/vraag-en-antwoord/hoe-krijg-ik-als-particulier-subsidie-voor-mijn-elektrische-auto