Starthulp – hoe gebruikt u een startkabel correct!

0
3239
Startkabel
© GettyImages / GregorBister

Het kan met elk voertuig gebeuren. Hij start niet meer en een lege accu is de schuldige. Dit kan het geval zijn door uw eigen schuld, omdat u de lichten niet heeft uitgezet. Maar koude temperaturen, vooral in de winter, kunnen er ook toe leiden dat een accu ontlaadt. U hoeft niet noodzakelijk de accu te vervangen om het voertuig opnieuw te kunnen starten. In het volgende artikel over de startkabel wordt uitgelegd hoe u een goede jump-start kunt geven.

Waarom is een startkabel nodig?

Het kan snel gebeuren dat de accu leeg is en het voertuig niet meer wil starten. Als u zo’n pechgeval buitenshuis hebt, is dat vervelend omdat u het voertuig daar niet zomaar wilt achterlaten. Voor dergelijke doeleinden is het handig om altijd een startkabel in de kofferbak te hebben. Misschien vindt u een passerend voertuig waarvan de bestuurder u een snelle jump-start kan geven met de kabel. Of een vriend, kennis of familielid kan voor dit doel meekomen. Op die manier kunt u de accu meestal snel en gemakkelijk opladen en kunt u uw weg vervolgen. Als een dergelijk probleem zich vaker voordoet, als de accu onmiddellijk ontlaadt of u hem niet meer kan opladen en het voertuig ondanks de startkabel niet meer start, dan is het tijd voor een nieuwe accu. Tenslotte is zelfs de levensduur van een accu slechts tijdelijk.

Waar is de kabel voor?

Starthulp
© GettyImages / DonNichols

 

Een startkabel is er om twee voertuigen via de accu’s met elkaar te verbinden wanneer een van de twee niet meer wil starten. Dit is meestal het geval wanneer de accu om een of andere reden is ontladen. Het is belangrijk dat de startkabel correct is aangesloten. Daarom mag u de twee polen op de accu nooit verwisselen. Er is een negatieve pool aan de ene kant en een positieve pool aan de andere kant. De overeenkomstige tekens, een min (-) en een plus (+), zijn in het plastic van de accu direct naast de overeenkomstige pool gegoten of rechtstreeks in de polen zelf geperst. Als u de overeenkomstige tekens voor de polen niet op de accu ziet, moet u niet proberen de accu zelf met een startkabel op te laden, maar de zaak overlaten aan een specialist.

U kunt de accu ook opladen via een stopcontact

Als uw auto voor de deur geparkeerd staat en niet wil starten, kunt u de accu ook opladen via een gewoon stopcontact. Hiervoor zijn er kleine opladers waaraan u de accu ’s nachts kunt bevestigen en opladen.

Welke startkabel moet worden gekozen?

Het is belangrijk dat de gekozen startkabels sterk genoeg zijn om de ontladen accu van een defecte auto weer op te laden. U moet er dus voor zorgen dat de startkabel aan de juiste norm voldoet. Hier moet u verwijzen naar ISO-norm 6722 of DIN-norm 72.553. Het is ook belangrijk dat de startkabel flexibel is en dat de poolklemmen volledig met plastic zijn omhuld. Alleen de contactpunten zijn van metaal.

Hoe sluit u de startkabel correct aan?

Hieronder zullen wij u nauwkeurige stap-voor-stap instructies tonen die u in staat zullen stellen, zelfs als beginner, de startkabel correct aan te sluiten en uw voertuig weer aan de praat te krijgen. U moet altijd de onderstaande volgorde aanhouden:

Stap 1: Bescherming van uzelf en de auto

Het eerste wat belangrijk is, is uw eigen zekering. Vooral als u met uw voertuig op een drukke weg bent gestrand of de locatie erg onduidelijk is, moet u erg voorzichtig zijn. Het eerste wat u daarom moet doen, is uw goed zichtbare vest aantrekken terwijl u nog in de auto zit. Deze moet altijd binnen handbereik zijn in de bestuurdersruimte. Pas dan stapt u uit de auto en zet u een gevarendriehoek op. Daarna kunt u met de startkabel voor uw pechvoertuig zorgen.

Een startkabel is meestal niet erg lang. Daarom is het belangrijk dat u met de assistentievoertuigen zo dicht mogelijk bij het defecte voertuig rijdt. De motoren moeten recht tegenover of naast elkaar staan.

Stap 2: Vrij

In de tweede stap zet u de voertuigen in vrij, controleert u of alle krachtbronnen gesloten zijn en trekt u vervolgens de handrem aan. Hiermee zijn de voorbereidingen voor de jumpstart voltooid.

Stap 3: Aansluiten rode kabel

In de derde stap moet u nu de startkabel aansluiten. Gebruik hiervoor eerst de rode kabel die u aansluit op de pluspool van de accu in het defecte voertuig. Sluit vervolgens het andere uiteinde van de rode kabel aan op de positieve pool van de accu in het ondersteunende voertuig. Het is absoluut noodzakelijk dat u dit in de juiste volgorde doet. Eerst aansluiten op het defecte voertuig en dan op het assistentievoertuig. Begin altijd eerst met de rode kabel.

Stap 4: Aansluiten zwarte kabel

De volgende stap is het aansluiten van de zwarte startkabel. Hier wordt het verband in omgekeerde richting gelegd. Sluit eerst de klem aan op de minpool van de donerende accu in het helpende voertuig. Verbind vervolgens een ongelakt, metalen carrosseriedeel van de kapotte auto met het andere uiteinde van de zwarte startkabel. Dit onderdeel mag niet bedekt zijn met vliegroest. Als dit het geval is, moet u de plek schuren voordat u hem op de startkabel aansluit. U kunt hiervoor schuurpapier gebruiken. Het is zeer belangrijk dat u deze zwarte kabel niet aansluit op de minpool van de lege accu. Anders vliegen de vonken in het rond, wat tot verwondingen kan leiden.

Startkabel aansluiten
© GettyImages / joebelanger

Stap 5: Start de motor van de hulpauto en daarna de pechauto

In de volgende stap start u de motor van het assistentieverlenende voertuig en pas daarna de motor van het defecte voertuig. Het starten zou slechts kort mogen duren, dus laat de sleutel niet in het contact gedraaid. Als er niets gebeurt, is het beter opnieuw uit te schakelen en te proberen opnieuw te starten in het defecte voertuig. Idealiter werkt u in paren, zodat er in elk voertuig een bestuurder zit. De bestuurder van het assistentieverlenende voertuig moet een beetje gas geven, zodat de kracht krachtiger op het defecte voertuig kan worden overgebracht.

Stap 6: elektrische verbruikers inschakelen

Zodra de motor van het defecte voertuig weer draait, moet u de belangrijkste elektrische verbruikers inschakelen. Deze omvatten verlichting, ventilatie en ventilatoren. Op die manier kunt u de boordelektronica beschermen en spanningspieken vermijden. Tegelijkertijd moeten beide voertuigen nog een paar minuten blijven rijden.

Als het defecte voertuig na de derde poging nog steeds niet start, moet u onmiddellijk het contact van beide voertuigen uitschakelen en het beter niet zelf opnieuw proberen, maar een specialist raadplegen om onnodige schade aan beide voertuigen te voorkomen.

Stap 7: Omgekeerde volgorde

In de laatste stap wordt de startkabel nu weer verwijderd, maar in precies de omgekeerde volgorde als waarin hij eerder was aangesloten. Verwijder eerst de zwarte kabel uit het assistentieverlenende voertuig en vervolgens uit het defecte voertuig. Verwijder vervolgens de rode kabel van de startaccu van het defecte voertuig.

Nu moet u de accu weer opladen, wat kunt u doen door met het defecte voertuig een ritje van minstens een uur te maken. Anders bestaat de kans dat u de volgende keer na een kortere rit de auto niet meer kunt starten omdat de accu niet voldoende is opgeladen.

Startkabel juist aansluiten
© GettyImages / DNY59

Het is zeer belangrijk bij deze stap-voor-stap gids dat u deze volgorde, die u hier is aangegeven, precies volgt. Anders kan het voertuig beschadigd raken of kunnen de betrokken personen gewond raken.