Hoe kunt u de voorste stabilisatorstang in de KIA SPORTAGE 1.6 GDI 2013 vervangen?

0
329

De stabilisatiestangen of draagarmen vooraan zorgen ervoor dat uw voertuig perfect recht loopt en nauwkeurig kan worden bestuurd. Als de lagers van de draagarmen versleten zijn, zal dit resulteren in een slechte rechtuitstabiliteit, sponzig rijgedrag en onnauwkeurig sturen. Daarom is het met het oog op de rijveiligheid belangrijk om een versleten stabilisatorstang op de vooras van uw KIA SPORTAGE 1.6 GDI uit 2013 zo snel mogelijk te vervangen. In dit artikel leggen wij uit hoe u deze vervanging zelf kunt uitvoeren.

Wanneer moeten de draagarmen of stabilisatorstangen worden vervangen?

Er zijn meestal duidelijke tekenen dat de stabilisatorstangen of draagarmen van uw 2013 KIA SPORTAGE 1.6 GDI aan vervanging toe zijn. Als ze versleten zijn of speling hebben, veroorzaken ze bijvoorbeeld krakende of knarsende geluiden bij het sturen. In het begin zijn deze geluiden slechts zelden te horen en meestal alleen onder bepaalde belastingsomstandigheden. Naarmate de slijtage toeneemt, komen deze geluiden echter steeds vaker voor. Uiteindelijk is het dan tijd om de draagarmen of stabilisatoren op de vooras te vervangen. Want de speling die daardoor ontstaat, maakt ook het stuurgedrag steeds sponziger en indirecter, wat uiteindelijk leidt tot een verlies van rijveiligheid. Dit is ook een reden waarom u niet door de APK komt met versleten stabilisatorstangen.

Kunt u de voordraagarmen van de 2013 KIA SPORTAGE 1.6 GDI zelf vervangen?

Met het juiste gereedschap en voldoende tijd kunt u zelf de voorste stabilisatorstangen van uw voertuig vervangen, zelfs als u een leek bent. Het enige wat je hoeft te doen is de onderstaande instructies te volgen en zorgvuldig te werk te gaan. Dit bespaart u een rit naar de garage en de hoge arbeidskosten die met de reparatie gepaard gaan.

Hoe vindt u de juiste stabilisatorstangen voor uw 2013 KIA SPORTAGE 1.6 GDI?

Een voorwaarde voor een goede werking van uw voertuig na reparatie is het gebruik van geschikte vervangingsonderdelen. Stabilisatorstangen geschikt voor uw KIA SPORTAGE 1.6 GDI 2013 vindt u gemakkelijk in onze online winkel. Voer daartoe de gegevens van uw voertuig in het zoekvenster van onze winkel in. Ons systeem zal u dan automatisch alle onderdelen tonen die geschikt zijn voor uw auto. Wij verkopen alleen reserveonderdelen van hoge OEM-kwaliteit.

Zo werkt de vervanging van de stabilisatoren vooraan op de KIA SPORTAGE 1.6 GDI 2013.

Hieronder vindt u gedetailleerde en eenvoudig te volgen instructies voor het vervangen van de voorste stabilisatorstang van uw 2013 KIA SPORTAGE 1.6 GDI. Volg de werkinstructies precies op en voer ze nauwgezet en zorgvuldig uit.

Vereist gereedschap

Om de voorste draagarmen van uw 2013 KIA SPORTAGE 1.6 GDI te vervangen, heeft u het onderstaande gereedschap nodig:

Kia stabilisatorstang voor

Ratel

Dopsleutels in de maten 8 mm, 18 mm en 21 mm

17 mm ratelsleutel

16 mm steeksleutel

Slagmoersleutel

Koppelsleutel

Voorbereidende werkzaamheden

Til de voorkant van uw auto op met een hefplatform of met behulp van een krik. Als u een krik gebruikt, vergeet dan niet de auto te beveiligen tegen wegrollen. Trek hiervoor de handrem aan en/of plaats keggen onder de achterwielen.

Verwijderen van de wielen

Verwijder de voorwielen van uw 2013 KIA SPORTAGE 1.6 GDI met behulp van de slagmoersleutel en 21 mm dopsleutel. Verwijder de wielen en zet ze opzij, zodat ze de rest van het werk niet hinderen.

Maak de draagarm los van de schokdemper

Breek het stuur volledig in en maak vervolgens de verbindingen van de draagarm naar de schokdemper en naar de fusee los met de 17 mm ratelsleutel en de 8 mm dopsleutel. Verwijder dan de oude stabilisatorstang.

Plaatsen van de nieuwe stabilisatorstang

Plaats nu de nieuwe stabilisatorstang op de plaats waar u de oude hebt verwijderd. Gebruik vervolgens de 16 mm steeksleutel en de ratel met 18 mm moer om de bovenste verbinding op de schokdemper aan te draaien. Zorg ervoor dat u hiervoor een nieuwe zelfborgende moer gebruikt. Ga vervolgens op dezelfde manier te werk met de onderste verbinding met het fuseestuk. Draai vervolgens beide verbindingen vast met de momentsleutel en een aanhaalmoment van 110 Nm. Gebruik de 16 mm steeksleutel om het aandraaimoment tegen te gaan.

Kia

Montage van de wielen

Monteer de voorwielen van uw KIA SPORTAGE 1.6 GDI 2013 door het wiel op de naaf te plaatsen en de wielmoeren met de hand aan te draaien. Draai vervolgens de wielmoeren vast met de momentsleutel en de 21 mm dopsleutel. Gebruik een aanhaalmoment van 110 Nm. Laat nu het voertuig zakken met behulp van de lift of de krik. De vervanging van de voorste stabilisatorstangen is nu met succes voltooid. Daarna kunt u het beste een korte proefrit maken om de rijeigenschappen van uw voertuig met de nieuwe onderdelen te controleren.

Bestel nu nog meer hoogwaardige onderdelen voor uw KIA SPORTAGE 1.6 GDI 2013!

Onderdelen
© AdobeStock / nosorogua

Natuurlijk kunt u naast de stabilisatorstangen ook alle andere onderstel- en aandrijflijnonderdelen voor uw KIA SPORTAGE 1.6 GDI 2013 bij ons verkrijgen. Wij hebben ook koppelingsonderdelen voor uw auto en bieden alle relevante onderdelen voor het remsysteem, het elektrische systeem en het uitlaatsysteem. Alle onderdelen die wij verkopen zijn zeer hoogwaardige producten van gerenommeerde fabrikanten, die zich kenmerken door originele uitrustingskwaliteit. U profiteert bovendien van permanent gunstige voorwaarden en onmiddellijke beschikbaarheid, direct uit voorraad. Als u zelf reparaties aan uw KIA SPORTAGE 1.6 GDI 2013 wilt uitvoeren, vindt u hier de onderdelen die u nodig hebt.