Remmen hebben altijd uw aandacht nodig!

0
2241
Remmen
© Shutterstock / NONGASIMO

Hoe weet u dat uw remmen versleten zijn?

Ongebruikelijk gedrag en merkbare geluiden bij het remmen zijn meestal een teken van een defect aan de remmen van het voertuig. Het volgende artikel beschrijft hoe u een defect kunt herkennen en hoe u de remmen kunt controleren. De remmen zijn de zwaarst belaste en belangrijkste onderdelen van een motorvoertuig. Ze zijn onderhevig aan zware slijtage en moet u minstens één keer per jaar controleren. Regelmatige inspectie en onderhoud van het remsysteem is belangrijk en essentieel voor de verkeersveiligheid van een voertuig. Defecten kondigen zich meestal aan door ongebruikelijke geluiden en een gedragsverandering bij het remmen. Afhankelijk van de tekenen kan een mogelijk defect worden verkleind en de zoektocht naar de oorzaak verkort.

Wanneer moet u remblokken vervangen?

Als u schurende geluiden hoort bij licht remmen, kan dit een teken zijn van versleten remblokken. Als u roestige afzettingen op de zilveren schijf ziet, is dit meestal ongevaarlijke vliegroest. Door verder te remmen zullen de bijbehorende resten weer verdwijnen. Omtrekgroeven daarentegen kunnen duiden op versleten remblokken. Als er iets niet duidelijk is, moet u het principe “voorzichtigheid in plaats van verdraagzaamheid” volgen en de remblokken in een garage laten controleren. In dit verband moet worden opgemerkt dat bij het vervangen van de remblokken voor de Ford Focus, de remblokken van de Skoda Octavia of een ander model, het ook raadzaam is om de remschijven te vervangen. Zwaar beschadigde schijven hebben door de groeven een negatieve invloed op de levensduur van de nieuwe blokken. Bespreek daarom met de garage die u vertrouwt of een gelijktijdige vervanging van remblokken en remschijven is de beste oplossing.

Kunt u zelf remmen vervangen?

Remmen
© Shutterstock / thieury

Allereerst: de remmen zijn het belangrijkste en veiligheidsrelevantste onderdeel van een auto. Onjuiste reparaties aan zo’n belangrijk onderdeel van het voertuig uitgevoert met slechts halve kennis, zijn verboden. Als u niet precies weet wat u doet, kunt u beter de remblokken laten vervangen door een specialist. U moet er echt voor kunnen zorgen dat u nooit lucht in het remsysteem krijgt – dit verhindert van meet af aan voldoende remmen en bij veel automerken is het vervolgens schoon ontluchten van het remsysteem een ​​hele inspanning, zelfs voor de monteur. De kostenverschillen tussen originele bekledingen en replica’s zijn soms aanzienlijk. De individuele kosten en kostenverschillen zijn afhankelijk van tal van factoren – dat zou te uitgebreid zijn om in detail en theoretisch in deze handleiding over het vervangen van remblokken in te gaan. Kijk maar eens in onze winkel.

Hoe ver kunnen de remschijven versleten zijn?

Hoewel gemaakt van stevig staal of zelfs keramiek, slijten ook de remschijven. Met behulp van een remklauw kunt u de staat van de remschijven in uw voertuig bepalen. De fabrikant specificeert de minimale dikte van de remschijf. Als de minimale dikte wordt bereikt, wordt de remkracht niet verminderd, maar de rijveiligheid lijdt er nog steeds onder: de voorruit kan scheuren bij intensief gebruik. Als u de dikte niet kunt controleren met de schuifmaat, moet u de rand voelen: een duidelijk geprononceerde rand geeft aan dat de remschijf op zijn einde is.

Remmen: Hoe vaak moet u de remvloeistof verversen?

Remvloeistof
© Shutterstock / pryzmat

De remvloeistof zorgt ervoor dat de kracht die op het pedaal wordt uitgeoefend wordt overgebracht op de rem van het wiel. Daarom is een regelmatige controle van de vloeistof van cruciaal belang om een ​​ideaal remeffect te kunnen garanderen. Op de bijbehorende containers zijn markeringen aangebracht die een ongecompliceerde controle mogelijk maken: Als het niveau van de remvloeistof al onder de minimummarkering is gedaald, is onmiddellijke actie vereist. U kunt een grote selectie van de bijbehorende vloeistoffen online vergelijken en gemakkelijk met een muisklik bestellen. De remvloeistof is meestal honingbruin van kleur, waarmee u bij controle rekening moet houden. Zowel de volledige vervanging als het bijvullen van de vloeistof moet zonder uitzondering worden uitgevoerd door professionals.