Regelgeving & tips: Zijn all-weatherbanden toegestaan ​​in de winter?

0
202
All-weatherbanden
© GettyImages / Marcus Millo

Winterbanden, zomerbanden – het verwisselen van banden kost tijd en geld. All-weather banden lijken een waardevol alternatief omdat ze geschikt zijn voor alle vier de seizoenen. Maar zijn all-weatherbanden toegestaan ​​in de winter? En hoe goed zijn ze eigenlijk in sneeuw en ijs? Ontdek hier alles wat u moet weten.

Wat zijn all-weatherbanden?

Ze zijn vergelijkbaar met winterbanden. Door hun bijzondere karakter zijn ze, in tegenstelling tot winterbanden, ook een goede keuze voor de zomer. All-weather banden herkent u aan twee kenmerken:

  • M+S-markering: “M+S” staat voor “modder en sneeuw”. De betekenis is duidelijk: deze banden bieden nog steeds voldoende veiligheid, zelfs als er sneeuwbrij op de weg ligt. Meestal staat er een afkorting zoals “M+S” of “M&S” op de zijwanden van de banden.
  • Alpine-symbool: Nieuwere banden die sinds januari 2018 worden geproduceerd, moeten, net als winterbanden, het Alpine-symbool dragen. Deze bestaat uit een gestileerde berg en een interne sneeuwvlok.

Zijn all-weatherbanden toegestaan ​​in de winter?

Winterbanden zijn niet verplicht. In het buitenland ligt dat anders. In Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Finland, Zweden, Noorwegen en Luxemburg zijn winterbanden wel verplicht. In landen als Frankrijk, Spanje en Italië zijn winterbanden in bepaalde regio’s alleen verplicht bij signalisatie. Dit betekent dat all-weatherbanden voor deze landen geen oplossing zijn. All-weatherbanden in de winter voldoen aan de minimumeisen in bepaalde Europese landen, zoals België en Nederland, op voorwaarde dat ze het Alpine-symbool dragen.

Voor- en nadelen van all-weatherbanden

Als u in de winter all-weatherbanden wilt gebruiken, moet u de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen:

VoordelenNadelen
  • Kan het hele jaar door gebruikt worden
  • Geen bandenwissel nodig, dus lagere kosten
  • geen kosten voor een tweede set banden en velgen
  • geen opslagkosten voor extra banden
  • Banden zijn een compromis
  • In de winter is de grip slechter dan met echte winterbanden
  • Verhoogde slijtage en verhoogd brandstofverbruik in de zomer
  • Relatief hogere bandenkosten als gevolg van verhoogde slijtage vergeleken met winter-/zomerbanden

Hoe goed zijn all-weatherbanden in de winter?

Ze zijn een compromis. Dit betekent dat u de middenweg kiest tussen weinig slijtage op het hete asfalt in de zomer en een goede grip op de weg in de winter. Hoe goed ze zijn, hangt af van de productie:

  • Er zijn all-weatherbanden met een speciale textuur die in de winter bijna dezelfde grip bieden als winterbanden. In dit geval zijn de rijeigenschappen in de zomer echter niet optimaal.
  • Andere all-season banden hebben alleen wintereigenschappen. Ze zijn uitgerust met minder lamellen en vaste loopvlakblokken. Deze variant biedt voordelen in de zomer, maar heeft in de winter minder grip.

Welke all-weatherbanden u in de winter kunt gebruiken, hangt vooral af van uw rijprestaties en waar woont. Woont u in of reist u vaak naar een regio waar in de winter vaak veel sneeuw ligt? Investeer dan óf in goede all-weatherbanden met winterbandkwaliteit óf, beter nog, meteen in winterbanden. Als u echter in een gebied met een mild klimaat woont en er in de winter zelden sneeuw wordt verwacht, kunnen all-weatherbanden met betere zomereigenschappen voldoende zijn.

Wilt u in de winter all-weatherbanden gebruiken? Bij Motointegrator kunt u nieuwe banden kopen die passen bij uw voertuigmodel.