Echoloodtransducer: wat is het en waarvoor wordt het gebruikt

0
119
Echoloodtransducer
© GettyImages / donvictorio

Dieptemeters spelen een grote rol voor vissers. Ze helpen bij het berekenen van de afstand van objecten onder water. In deze blog leest u wat een echoloodtransducer is en waarvoor deze wordt gebruikt.

Echoloodtransducer: functie

Om de functie van een echolood te begrijpen, moeten geluidsgolven worden uitgelegd. Geluidsgolven worden gereflecteerd wanneer ze een oppervlak raken. Uit de reistijd van het geluid kunnen conclusies worden getrokken over hoe ver het object is dat het geluid weerkaatst. Een echolood zendt geluidspulsen uit via de zogenaamde echolood – ook wel transducer genoemd – omdat geluid zelfs onder water door objecten wordt gereflecteerd en terugreist naar het echolood. Door nauwkeurig de tijd vast te leggen die het geluid nodig heeft om heen en terug te reizen, kan de afstand worden berekend. De naam “echolood” komt ook van deze functie. De echolood is een diepte- of afstandsmeter die afstand kan meten met behulp van de echo van geluidssignalen.

En welke rol speelt de visser?

Vissen hebben een zwemblaas gevuld met lucht die geluid reflecteert en zo een echo creëert. Dit komt omdat de vis een vergelijkbare dichtheid heeft als het water waarin hij zwemt. Lucht daarentegen heeft een lagere dichtheid dan water. Hierdoor is het mogelijk vissen te lokaliseren met behulp van een echolood. De gereflecteerde geluidsgolven worden omgezet in elektrische impulsen en geëvalueerd door de visser. Met behulp van deze evaluatie kunnen vissers achterhalen waar de vissen zich bevinden. Met behulp van een echolood kunnen vissers snel een beeld krijgen van het water en direct beginnen met vissen. De echolood kan de vis ook direct weergeven.

Installeer de echoloodtransducer correct

Er zijn talloze opties voor montage van echoloodtransducers, inclusief spiegelmontage, binnenmontage of montage door gaten. Voordat u een echolood-transducer aanschaft, moet u daarom weten hoe de echolood-transducer wordt geïnstalleerd. De Lowrance sonartransducerconstructie kan heel anders zijn dan die van een andere sonartransducer.

Achtermontage

Bij montage wordt de echoloodtransducer gemonteerd op het punt waar de invloed van de waterstroom het laagst is en slechts minimale belvorming optreedt – vooral bij hoge snelheden. De echoloodtransducer moet zo worden gemonteerd dat de transducerstraal niet wordt verstoord door de kiel of de schroefas en de echoloodtransducer permanent onder water staat. Bovendien mag de dieptemetertransducer nooit in de buurt van uitlaatopeningen en zuigbuizen worden bevestigd.

Interieur installatie

Bij binneninstallatie wordt de dieptemetertransducer in de romp van de boot geïnstalleerd. Deze installatie werkt het beste bij scheepsrompen van enkellaags GVK-materiaal. Voor sandwichconstructies worden rompen van hout, aluminium, staal en ferrocement echter niet aanbevolen. Om ervoor te zorgen dat het echoloodsignaal nauwkeurig doordringt, mag de echoloodtransducer niet boven versterkingen of rondhouten worden gemonteerd.

Baanbrekende montage

Bij rompdoorvoer wordt de dieptemeter-transducer achter, dichtbij of op de middenlijn en aan boord gemonteerd, zodat de dieptemeter-transducer ook bij hoge snelheden het contact met het water niet verliest. Het wordt aanbevolen om deze aan de stuurboordzijde van de romp te monteren, zodat de propellerbladen naar beneden bewegen.

De juiste echolood-transducerhouder vindt u tegen een redelijke prijs in de Motointegrator online shop. Blader door ons assortiment van ongeveer 5 miljoen reserveonderdelen en accessoires en bestel uw reserveonderdelen zodat u de echoloodtransducer correct kunt installeren.