Olie tanken: wanneer kunnen auto’s op stook- of bakolie rijden?

0
608
Olie tanken
© GettyImages / fluxfoto

Dieselprijzen boven de 2 euro per liter – daar wordt menig autobezitter inventief van. En hoewel stookolie ook duurder is geworden, is het momenteel net iets goedkoper met ongeveer 1,90 euro per liter. Maar de vraag is: kunt u andere olie tanken zonder uw auto te beschadigen ? En is het legaal om andere olie als brandstof te gebruiken? Wij verduidelijken.

Verschillen tussen stookolie en diesel: welke olie tanken?

Velen zijn van mening dat stookolie en diesel hetzelfde product zijn. En inderdaad: als u de tank van uw auto met stookolie vult, werkt hij daar in het begin meestal mee. Vanwege de aanzienlijk verschillende ingrediënten moet u echter een verminderde prestatie verwachten . In het ergste geval richt u onherstelbare schade aan uw auto aan.

Waar oudere voertuigen het nog beter verdragen als u andere olie tankt, kunnen moderne dieselmotoren daar vaak niet goed tegen. De techniek wordt, net als de brandstof, continu herzien en verder geoptimaliseerd met additieven. Stookolie geeft moderne motoren dus niet wat ze nodig hebben.

Verschil tussen stookolie en diesel

Maar wat is precies het verschil tussen stookolie en diesel? De belangrijkste ingrediënten op een rij:

  • Zwavelgehalte: Het zwavelgehalte van stookolie is minstens vijf keer hoger dan dat van diesel. Als u olie tankt die bestemd is voor verwarming, zal het verbrandingsproces in de motorruimte niet optimaal verlopen. Daarbij slaat zwaveldioxide neer. Dit zet zich als zuur in de motor en kan de motor en het uitlaatsysteem beschadigen – tot en met grote motorschade.
  • Additieven: Speciale additieven worden door de fabrikant aan stookolie en diesel toegevoegd om hun eigenschappen te beïnvloeden (bv. duurzaamheid bij temperaturen onder nul, consistentie, ontstekingskwaliteit, smering). Aangezien stookolie niet de meeste additieven in dieselbrandstof bevat, is er een grotere roetvorming. Hierdoor slijt de motor sneller. Onvoldoende smering kan ook negatieve effecten hebben op de injectiepomp en de brandstofopvoerpomp.
  • Filterbaarheid optimaliseren: Stookolie is niet ontworpen om vloeibaar te blijven bij temperaturen onder nul. Geen wonder, het wordt meestal opgeslagen in gebouwen. Als u in de winter olie in uw auto doet, kunnen lage temperaturen leiden tot de vorming van vaste paraffinekristallen. Deze verstoppen het brandstoffilter.

Frituurolie tanken: Mag ik autorijden met koolzaadolie?

Als de dieselprijs hoog is, wordt bakolie uit de supermarkt ook het middelpunt van koopjesjagers. Oudere auto’s kunnen er zelfs mee worden bediend. Omdat de oliën echter te stroperig zijn, veroorzaken ze schade aan het systeem. Als u in een moderne auto goedkope olie uit de supermarkt tankt, moet u rekening houden met startproblemen en verminderde motorprestaties. Daarnaast kan uw motor sneller verslijten.

Als u uw auto met goedkope olie tankt, is dit bovendien belast (zij het tegen een lager belastingtarief). U moet zich melden bij het verantwoordelijke douanekantoor, een belastingaangifte indienen en de belasting achteraf betalen.

Mag er stookolie worden bijgevuld?

Stookolie is op zich niet goedkoper dan diesel. Belasting is doorslaggevend: Stookolie wordt alleen tegen een lager tarief belast dan de brandstof voor uw auto. Stookolie in uw auto, u ontwijkt deze belasting en u pleegt belastingontduiking.

De douane voert regelmatig controles uit op de Duitse wegen . Hiervoor nemen de agenten een monster van de brandstof uit de tank. Als de ambtenaren stookolie in de tank aantreffen, moet u voor de hele tank energiebelasting betalen. Als belastingontduiking wordt geconstateerd, kunt u een boete of in het ergste geval zelfs een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar krijgen. Gezien deze risico’s is het niet de moeite waard om een ​​andere olie te tanken.

Wilt u meer uit uw diesel halen? Bij Motointegrator zijn er hoogwaardige dieseladditieven om de eigenschappen ervan positief te beïnvloeden – ontdek ze nu.