Motorrijden in de winter: haalbaar of onverantwoord?

0
1115
Motorrijden
© Shutterstock / Olaf Naami

Voor de meesten is de motorfiets slechts een voertuig voor de warme dagen van het jaar. Waar moet u op letten als u met uw motor ook in de winter wilt gaan motorrijden? Is het mogelijk om in de winter zonder problemen te gaan motorrijden?

Motorfietsen moeten winterbanden hebben voordat ze de deur uit gaan

Er is de afgelopen jaren en decennia veel veranderd op de motormarkt. Tegenwoordig zijn de machines meestal veel zwaarder, wat in de winter een nadeel is. Dit is niet de enige reden waarom u niet op gladde wegen moet rijden, ook het steeds drukker wordende verkeer maakt zo’n rit gevaarlijk. Daarnaast is er op dit moment een situationele winterbandenbehoefte voor motorfietsen, dus als motorrijder zou u bij zwaar weer voorzien moeten zijn van winterbanden – in de praktijk is dit nauwelijks mogelijk omdat echte winterbanden voor motorfietsen nauwelijks beschikbaar zijn. Er zijn alleen banden verkrijgbaar voor endurofietsen die wettelijk zijn goedgekeurd als winterbanden met het M + S-symbool. Er verandert echter niets aan het feit dat het in het belang van uw eigen veiligheid nauwelijks zin heeft om op een motorfiets te rijden als het glad is. Wilt u de motor bij droog en koud weer uit de garage halen, dan moet dat natuurlijk gepast gekleed zijn. Passend dikke handschoenen en thermische kleding zijn verplicht, in ieder geval voor langere reizen. Voeten en handen staan ​​bekend als bijzonder gevoelige, dikke handschoenen en verwarmde handvatten kunnen net zo goed helpen als dikke winterlaarzen.

Motorrijden in de winter? Hier zijn enkele dingen om in gedachten te houden

Motorfiets in de winter
© Bastian Sander / Shutterstock

Zelfs als u geen gladde wegen verwacht, ligt er in de winter meestal strooizout op de weg. Het dooimiddel is ook schadelijk voor auto’s, maar het zout komt in elke hoekje van een motorfiets terecht. Bovendien zijn veel machines rijkelijk versierd met chromen onderdelen, die bijzonder snel beschadigd raken door de agressieve chemicaliën. Vooraf conserveren is net zo goed als afspoelen na een lange reis. De motorfiets moet ook de kans krijgen om in de frisse lucht te worstelen. Het is precies verkeerd om hem in een warme garage te parkeren, hier heeft het strooizout nog meer tijd om flinke schade aan te richten. Let er ook goed op dat u de olieverversingsintervallen in acht neemt. De machine komt nauwelijks op bedrijfstemperatuur waardoor het condenswater dat in de olie ontstaat nauwelijks verdampt. Het water in de olie vermindert echter de smering, wat de slijtage van de motor vergroot. Verder moet u letten op voldoende vorstbescherming in de koelvloeistof, als u dure schade wilt voorkomen. Net als bij een auto wordt de accu vooral in het koude seizoen belast. Om deze reden moet een verbruikte accu vóór het winterseizoen worden vervangen. Uiteindelijk helpt een vaste hand op het gaspedaal ook de motor. Als de motor nog niet op bedrijfstemperatuur is, moeten hoge motortoerentallen worden vermeden – dan zal motorrijden in de winter u ook geen kwaad doen.