Statiegeld op de accu: wat is het en waarvoor het wordt gebruikt

0
236
Statiegeld op de accu
© GettyImages / nirat

Uw accu-statiegeld terugkrijgen: zo werkt het

Accu’s horen niet bij het huishoudelijk afval, dat weet ieder kind inmiddels. Dit geldt des te meer voor autoaccu’s, die door hun formaat nog meer milieubelastende stoffen bevatten. Daarom regelt de accuwet hoe accu’s moeten worden afgevoerd. Voor elke accu die u voor uw auto koopt, betaalt u statiegeld – en u krijgt deze terug als u hem weggooit. Lees in deze blog alles over het statiegeld op de accu en van wie u deze kunt terugkrijgen.

Accuwet: Zo is het statiegeld op accu’s geregeld

Voor het statiegeld op accu’s is de Accuwet bepalend. Het is in het leven geroepen om de EU-richtlijn 2006/66/EG (Europese richtlijn voor afgedankte batterijen) in nationaal recht te implementeren. Het doel is om bepaalde inzameldoelen te bereiken. Het huidige doel is om een ​​minimuminzamelingspercentage van 50 procent te implementeren.

  • De accuwet stelt een statiegeldplicht voor voertuigaccu’s in. Er staat: De dealer moet voor iedere ingeleverde auto-accu statiegeld van 7,50 euro in rekening brengen. De omzetbelasting is al in het bedrag inbegrepen. Een uitzondering op de statiegeldplicht geldt alleen als accu’s in geïnstalleerde toestand worden ingeleverd. Dit is bijvoorbeeld het geval als u een nieuwe auto koopt.

Tip: Bij aanschaf hoeft u meestal niet na te denken over het statiegeld op de accu. Vooral bij de online retail wordt er vaak al rekening mee gehouden in de prijs of staat er naast de prijs een verwijzing naar de benodigde toeslag. Vraag in fysieke winkels of de statiegeld al is inbegrepen in de prijs van de auto-accu.

Waar krijg ik mijn accu-statiegeld terug?

De eenvoudigste manier om het statiegeld op de accu terug te verkrijgen, is door de accu van het voertuig terug te brengen naar het verkooppunt. Dit komt omdat zij verplicht zijn om u het statiegeld op de accu terug te betalen. Als alternatief kunt u uw accu’s ook op deze locaties inleveren:

  • Recyclagecentrum
  • Schroothandel
  • Werkplaats
  • Andere dealers

U krijgt echter niet noodzakelijkerwijs het statiegeld op de accu terug. U kunt uw autoaccu bijvoorbeeld inleveren bij het inzamelpunt. Maar het statiegeld wordt niet uitbetaald. Laat daar een “bevestiging voor het weggooien van de accu” uitschrijven. Op dit verwijderingscertificaat wordt de correcte afvoer vastgelegd. Het zou deze informatie moeten verstrekken:

  • Datum van indiening
  • Stempel van het recyclingcentrum en handtekening van de medewerker
  • Uw naam
  • Naam van de geretourneerde accu

Met een bewijs van afvoer kunt u contact opnemen met de oorspronkelijke dealer en het statiegeld op de auto-accu laten uitbetalen.

Tip: Als u een nieuwe koopt wanneer u de oude accu inlevert, bespaart u zich de moeite van het betalen van statiegeld voor de accu. U kunt ze één voor één omruilen en hoeft niet opnieuw het statiegeld te betalen.

Hoe krijgt u uw statiegeld terug bij online bestellen?

Het statiegeldprincipe werkt op dezelfde manier als u uw auto-accu online bestelt. Ook online retailers moeten zich houden aan de accuwet. U betaalt dus eerst de aanbetaling en krijgt later uw geld terug als u deze retourneert. De terugkeer is hier echter iets ingewikkelder vanwege de ruimtelijke afstand. Veel online retailers bieden daarom verschillende opties aan:

  • U kunt de accu ter plaatse afgeven in de vestiging van het bedrijf of gebruikmaken van een partnerafgiftepunt.
  • U gaat naar een ander inleverpunt (bijvoorbeeld een recyclingcentrum) en dient een bewijs van verwijdering in bij de online verkoper. U krijgt dan uw statiegeld terug.
  • Bij sommige onlinewinkels kunt u ook oude autoaccu’s inleveren. Vanwege de gevaarlijke stoffen die het bevat, moet u echter hogere verpakkingskosten accepteren. Bovendien betaalt u de verzendkosten meestal zelf, daarom is deze optie waarschijnlijk niet de moeite waard.

Heeft u accessoires nodig voor het vervangen van de autoaccu? Bij Motointegrator kunt u aansluitkabels, aansluitklemmen en andere accessoires voor accu’s online bestellen.