Hoe repareert u goedkoop de airconditioning in een auto?

0
811
Airconditioning
© kryzhov / Shutterstock

Velen van ons kunnen zich geen auto meer voorstellen zonder een efficiënte airconditioning. De populaire “klimaatbeheersing” is vooral handig in de warme maanden.

Wat te doen als het ventilatierooster geen aangename kou afgeeft?

Het airconditioning systeem wordt steeds duurder

De stijgende kosten voor het onderhoud van het airconditioningsysteem in de afgelopen maanden zijn geen verrassing. Allemaal vanwege de snel stijgende prijzen van de zogenaamde oude R134a-factor. De EU-autoriteiten hebben het geclassificeerd als gevaarlijk voor de natuurlijke omgeving. Dit leidt in zeer korte tijd tot een prijsstijging van een paar honderd procent. De prijs van de nieuwe R1234yf-factor, die vanaf 2017 verplicht wordt voor alle nieuw geproduceerde voertuigen, is geen troost. R1234yf was vanaf het begin veel duurder dan R1234a. Mogelijk zijn de prijzen voor beide stoffen straks gelijk.

Wat te doen als de airconditioning in de auto het niet meer doet?

Airconditioning
© Lukatme / Shutterstock

De beste oplossing is dus om het systeem grondig te inspecteren om de oorzaak van de storing te achterhalen. Gewoon het ontbrekende koelmiddel in het systeem “eruit halen” kan zowel ondoelmatig als kostbaar zijn. Het koelmiddel dat in het airconditioningsysteem circuleert, verdwijnt daar niet op mysterieuze wijze. Als het weg is, is het zeer waarschijnlijk dat dit te wijten was aan het lek. Na verloop van tijd ontstaan ​​er microlekken in de leidingen van het airconditioningsysteem, die – zoals u gemakkelijk kunt raden – al snel groter en groter worden. Een bekwame monteur zal de gaten snel lokaliseren door contrast in het systeem te introduceren.

Het vinden van een lek, ondanks de hierboven genoemde stijgende factorprijzen, kan een goede informatie zijn voor de voertuigeigenaar. Hij zal zeker hogere reparatiekosten hebben als een aircocompressor, ook wel compressor genoemd, is beschadigd. Dit onderdeel is verantwoordelijk voor het verpompen en comprimeren van het klimaatmedium. Helaas is schade aan de compressor een veel voorkomende storing die optreedt in moderne voertuigen.

De compressor is vatbaar voor storingen vanwege de moeilijke omstandigheden waarin hij moet werken, ”zegt een specialist van Lauber, een bedrijf dat zich bezighoudt met fabrieksregeneratie van auto onderdelen. – De compressorpunt is een bron van vervuiling. Hun oorsprong kan variëren – vaak fijne metalen spanen die tijdens bedrijf loskomen van de systeemcomponenten. Verontreinigingen kunnen ook het systeem binnendringen tijdens het normale bijvulproces. Elke verbinding die is ontworpen om microlekken in het systeem af te dichten, kan ook gevaarlijk zijn. Soms kunnen ze schade toebrengen, niet helpen, omdat ze de lekken niet kunnen stoppen, maar ze verzegelen de compressornaald en dragen bij aan de vervaging ervan.

Wat moet u in de airconditioner repareren?

Compressor, airconditioning
https://www.motointegrator.nl/producten/1399883-compressor-airconditioning-denso-dcp20021k

Een storing van de compressor betekent dat deze moet worden vervangen. Dit is echter niet alles, want naast de compressor moet ook de condensor, filter, droger, expansieklep worden vervangen en moet het hele systeem worden doorgespoeld. Het vuil dat ervoor zorgde dat de compressor vastliep, is zeker ook op andere delen van het systeem te vinden. Reparatie is te serieus en te duur om te riskeren. In termen van kosten gebruiken velen van ons voertuigen die hun beste conditie al gehad hebben. Feit is dat in dergelijke omstandigheden de noodzaak om de compressor en andere componenten te vervangen, het systeem door te spoelen en een nieuwe factor te kopen, op kan lopen tot een zeer grote hoeveelheid geld.

Hoe kunt u de kosten zo laag mogelijk houden?

Allereerst moet u niet te haastig handelen. Als het te laat is en onze compressor weigert te gehoorzamen, gaan we voor een vervangend onderdeel op zoek naar een optimale prijs. De term “optimaal” is bewust gebruikt omdat zelfs de goedkoopste producten uit het Verre Oosten de duurzaamheid van de reparatie niet kunnen garanderen. Vervanging onder garantie van dit onderdeel zal ons de gemaakte reparatiekosten niet vergoeden. De verkeerde keuze is ook gebruikte compressoren, die na demontage al vervuild of onvoldoende garantie geven dat ze niet snel zullen uitvallen. Als u er een wilt kopen en op zoek bent naar een specifiek product tegen een relatief lage prijs, dan moet u gaan voor een gereviseerde compressor. Dit is een volledig functioneel element dat is voorbereid voor installatie in het voertuig.

Airconditioning vs. automatische airconditioning

Airconditioning
© John1179 / Shutterstock

Meestal biedt men conventionele airconditioning en automatische airconditioning aan. Het verschil is dat de automatische klimaatregeling een vooraf geselecteerde temperatuur kan bereiken en behouden. Moderne systemen zorgen er ook voor dat deze temperatuur bijzonder comfortabel wordt bereikt. Kiest u een streeftemperatuur van 22 ° C met een binnentemperatuur van 26 ° C dan is het geluid nauwelijks hoorbaar. Dergelijke kleine temperatuurverschillen worden snel gecompenseerd zonder onaangename tocht te veroorzaken. Het conventionele airconditioningsysteem komt in wezen overeen met een conventioneel ventilatiesysteem dat, ondersteund door een koudemiddelcircuit, ook zeer koude lucht kan genereren. Hierdoor koelt het interieur net zo goed af, maar moet de chauffeur de instellingen handmatig doen.

Automatische airconditioning met meerdere zones verhoogt het comfort voor alle passagiers

Vaak zit er nog een derde systeem in het leveringsprogramma: dit zijn automatische klimaatsystemen met meerdere zones. Een automatische airconditioning met 3 zones kan de temperatuur voor de bestuurder, voorpassagier en achterbank afzonderlijk regelen. Kiest u bijvoorbeeld voor een hogere temperatuur aan de passagierszijde, dan wil dat niet zeggen dat er ook warmere lucht uit de ventilatiesproeiers stroomt – alleen minder. De streeftemperatuur wordt dan bereikt door te mengen met de warme lucht in het interieur. Als gevolg hiervan werkt de automatische airconditioning met meerdere zones niet noodzakelijkerwijs inefficiënter dan een conventioneel systeem.