Lokaliseren van de auto met behulp van een navigatiesysteem? Is dat mogelijk?

0
522
Auto lokaliseren
© GettyImages / AJ_Watt

Waar heb ik mijn auto ook alweer precies geparkeerd? U kent vast het probleem van het niet vinden van uw voertuig op een grote parkeerplaats en zou willen dat u het gemakkelijk kon lokaliseren. Of u wilt hem beveiligen tegen diefstal met een GPS tracker voor in de auto. In feite is er een optie om uw auto te lokaliseren. In deze blog leest u hoe u dit doet en waar u op moet letten.

Kunt u uw auto lokaliseren met behulp van de GPS?

Een navigatieapparaat gebruikt GPS-gegevens om aanbevolen routes naar een bepaalde bestemming te berekenen. Het idee om uw auto via het navigatiesysteem te laten lokaliseren ligt dus voor de hand. Het probleem hier: normale navigatiesystemen kunnen alleen GPS-gegevens ontvangen, maar niet verzenden. De gegevens worden verzonden door satellieten en ontvangen door het navigatiesysteem.

U heeft een GPS-zender nodig om de gegevens te verzenden. U kunt hiervoor een GSM of GPRS module gebruiken. Het wordt verzonden via een eindapparaat met een mobiele internetverbinding zoals een smartphone of tablet, of via een volgapparaat voor de auto.

Een tweede mobiele telefoon kan dan de positie ontvangen. Of u kunt de positie van de auto laten doorgeven aan een locatieaanbieder. Afhankelijk van de serviceprovider heeft u toegang tot de informatie via webtoegang, een tracker-app of via een WhatsApp-bericht of sms.

Automatisch lokaliseren: hier moet u op letten bij het selecteren van een systeem

Als u uw auto wilt laten volgen, moet u eerst een passend systeem installeren. Houd bij het kiezen rekening met deze factoren:

  • Stroomvoorziening: Dieven zijn bedreven in het vinden van GPS-zenders in auto’s en ze uitschakelen door de batterij los te koppelen. Idealiter heeft het apparaat een noodstroomvoorziening.
  • Kosten: Sommige providers verkopen hun GPS-trackers zonder simkaart en laten de klant een goedkoop tarief kiezen. Anderen leveren de simkaart al en rekenen slechts een goedkope 9 cent per sms. Maar ook maandelijkse vergoedingen zijn mogelijk – ook aanbieders die 20 euro en meer per maand vragen voor het lokaliseren van de auto.
  • Alarmen: Sommige apparaten bevatten alarmen zoals trillingsdetectoren of een module die aangeeft dat u een bepaald gebied verlaat. Daarnaast bieden veel apparaten de mogelijkheid om een ​​alarmsysteem aan te sluiten op de GPS-zender.
  • Gebruiksvriendelijkheid: Als u uw auto heeft gelokaliseerd, ontvangt u de informatie idealiter gemakkelijk via app of via WhatsApp of sms. Bij sommige providers is de gebruiksvriendelijkheid echter beperkt, zeker als je klassieke webportals moet gebruiken.

Lokaliseren van de auto: Hoe nauwkeurig is de locatie?

Veel aanbieders van trackingdiensten adverteren dat ze auto’s tot op enkele meters kunnen lokaliseren, wat een exacte lokalisatie mogelijk maakt. In de praktijk is de functie echter vaak beperkt. Zolang het voertuig buiten staat, werkt de locatie meestal uitstekend. De dieven weten dit echter ook en parkeren gestolen voertuigen daarom in ondergrondse parkeergarages of hallen. De nauwkeurigheid is hier anders en u mag blij zijn als de locatie tot op 50 meter nauwkeurig is.

Tip : Als u uw auto wilt laten lokaliseren, moet u in de test nagaan hoe de nauwkeurigheid van de locatie van een GPS-tracker presteert.

Kunt u uw verzekeringspremies verlagen door mijn auto te volgen?

Door de locatie van uw auto in te schakelen, verkleint u het risico op diefstal. Tegelijkertijd vergroot u de kans om uw gestolen voertuig terug te krijgen. Dit komt echter nog niet over de hele linie tot uiting in de tarieven voor autoverzekeringen.

Wilt u achteraf een trackingoptie in uw auto inbouwen? Passende accessoires vindt u in de Motointegrator online winkel.