Spuitfolie verwijderen zonder resten achter te laten: de beste tips en producten

0
565
Spuitfolie
© GettyImages / RossHelen

Spuitfolie is het perfecte idee als u uw voertuig visueel aantrekkelijker wilt maken zonder het meteen goed te hoeven schilderen. De spuitfolie heeft echter één groot nadeel: het blijft niet voor altijd mooi en vroeg of laat moet u het weer verwijderen. In deze blog leest u hoe u sprayfolie verwijdert, wat het beste werkt en welke tips u daarbij kunnen helpen.

Sprayfolie verwijderen met speciale reinigingsmiddelen

Veel fabrikanten van spuitfolie leveren ook de zogenaamd perfecte oplossing voor het later verwijderen: sprayfilmverwijderaar. Die zijn er bijvoorbeeld van de spuitfoliefabrikant Foliatec of van Kandydip (Dip Dissolver). De applicatie is heel eenvoudig:

  1. Spuit het verlijmde gebied in met de remover.
  2. Laat het middel ongeveer vijf minuten intrekken (volg de instructies op de verpakking).
  3. Trek de losgemaakte folie eraf of verwijder deze met een hogedrukreiniger.

Dat is de theorie. In de praktijk zijn er twee punten om rekening mee te houden. Ten eerste kan het reinigingsmiddel reageren met het rubber van de banden en deze oppervlakkig verkleuren. Ten tweede werkt de sprayfilm remover niet zo goed als verwacht. Afhankelijk van de leeftijd van de folie en de dikte van de folielaag werkt dit soms meer, soms minder goed. De producten zijn echter een goede keuze als u spuitfilm wilt verwijderen van velgen met veel dunne spaken.

Sprayfilm verwijderen met “huismiddeltjes”

Lukt het niet met sprayfilm remover of wilt u de kosten ervoor besparen? Dan kunt u proberen de spuitfilm te verwijderen met andere schoonmaakmiddelen en huismiddeltjes. Probeer bijvoorbeeld de volgende opties:

  • Foliegum of zelfklevende gum voor bouwmachines
  • Remmenreiniger
  • Universele verdunner (geen nitro verdunner)
  • Wasbenzine
  • Nagellakremover zonder aceton
  • In de handel verkrijgbare gum
  • Bouwschuimreiniger
  • Hars- en teerverwijderaar
  • WD-40

Belangrijk: Probeer altijd eerst een niet al te zichtbare plek uit om te kijken of de verf onder de folie tegen het juiste reinigingsmiddel kan. Het zou heel vervelend zijn als de film op het einde met succes zou worden verwijderd, maar de verf er ook mee is verwijderd. Lees ook de verpakkingsinstructies van de fabrikant – er staat vaak vermeld op welke ondergronden u de producten zonder aarzelen kunt gebruiken.

De spuitfolie op de juiste manier verwijderen

Als u de spuitfolie pas onlangs heeft aangebracht, is het met een beetje geluk misschien zelfs mogelijk om deze zonder chemische reinigingsmiddelen te verwijderen. Het is dan nog elastisch. Trek in dit geval een stukje van de rand af en plaats deze onder een scherpe hoek tegen de rest van de folie zodat de twee lagen elkaar bijna raken. Houd deze hoek aan terwijl u voorzichtig met beide handen aan de film trekt en deze geleidelijk loslaat.

Als de spuitfolie zeer dun wordt aangebracht of lange tijd aan de zon en het weer is blootgesteld, kan deze bros worden. Het is dan meestal niet meer mogelijk om de folie in hele lagen af ​​te pellen, omdat deze gaat splinteren of scheuren.

Tip: Als u problemen wilt voorkomen bij het verwijderen van de spuitfilm, breng dan een blanke lak (topcoat) aan nadat deze is opgedroogd. Dit sluit het oppervlak af en behoudt de elasticiteit van de film. Bovendien moet u de spuitfolie niet te dun aanbrengen.

Toptips voor het verwijderen van spuitfilm

Als u de spuitfilm van velgen of carrosserie wilt verwijderen, helpen de volgende tips u:

  1. Handschoenen: Draag zogenaamde griphandschoenen. U glijdt dan minder uit.
  2. Hogedrukreiniger: Als er na het afvegen resten achterblijven, kunt u deze met de hogedrukreiniger verwijderen. Zorg voor voldoende afstand om schade aan de lak te voorkomen.
  3. Let op het oppervlak: Verwijdert u spuitfilm van velgen en carrosserie? Verf kan gevoeliger zijn dan het oppervlak van velgen. Test daarom elk reinigingsmiddel eerst op niet-zichtbare plekken.
  4. Zuinigheid: Gebruik elk schoonmaakmiddel spaarzaam. Bij het gebruik van spuitbussen, gebieden waar u niet wilt dat het contact mee maakt, maskeren.
  5. Temperatuur: Om de elasticiteit van de folie te kunnen benutten, dient de omgevingstemperatuur minimaal 20°C te zijn.

Was- en reinigingsmiddelen voor uw auto of motor nodig? U vindt zeker wat u zoekt bij Motointegrator – bestel nu online.