De massa ledig voertuig en massa rijklaar – informatie die u moet weten

0
12661
Massa
© GettyImages / Alan Schein Photography

De massa ledig voertuig en massa rijklaar zijn twee belangrijke waarden die elke bestuurder over zijn voertuig moet weten. Alles wat u moet weten over de massa ledig voertuig en massa rijklaar, de berekening en de mogelijke gevolgen als u ze overschrijdt, vindt u in deze blog.

Papieren kentekenbewijs? Ledig gewicht

Het leeggewicht van een auto vindt u op het papieren kentekenbewijs. Het is het gewicht dat een leeg voertuig op de weegschaal weegt. Het ledig gewicht van een auto berekent u door het gewicht van de carrosserie, een voor 90% gevulde brandstoftank en andere vloeistoffen die nodig zijn voor de werking, zoals koelvloeistof, motorolie, remvloeistof en ruitenwisserwater met reservoirs die voor 100% gevuld zijn, bij elkaar op te tellen. Er wordt ook rekening gehouden met apparatuur die moet worden meegenomen omdat dit wettelijk verplicht is of omdat het deel uitmaakt van de auto. Bijvoorbeeld een reservewiel, boordgereedschap, de verbanddoos en de gevarendriehoek. Het ledig gewicht noemt men ook leeggewicht.

Kentekencard? Massa rijklaar

Bij een auto ouder dan 2014, met een kentekencard, spreekt men niet van ledig gewicht, maar van massa rijklaar. De massa rijklaar van een auto berekent men door het gewicht van de carrosserie, een voor 90% gevulde brandstoftank en andere vloeistoffen die nodig zijn voor de werking, zoals koelvloeistof, motorolie, remvloeistof en ruitenvloeistof met reservoirs die voor 100% gevuld zijn, bij elkaar op te tellen. Men houdt ook rekening met apparatuur die men moet meenemen omdat dit wettelijk verplicht is of omdat het deel uitmaakt van de auto. Bijvoorbeeld een reservewiel, boordgereedschap, de verbanddoos en de gevarendriehoek. Een bestuurder van 100 kg telt men ook bij het ledig gewicht op.

Verschil tussen het ledig gewicht en massa rijklaar

Het verschil tussen het ledig gewicht en de massa rijklaar, is dat men bovenop het ledig gewicht nog 100 kg extra rekent. Dus het ledig gewicht + 100kg is de massa rijklaar.

Remschijven
Remschijven Lees meer…
Koppelingen
logo
Koppelingen Lees meer…

Wat is het totale gewicht/maximale massa van uw auto?

Het totale gewicht van een auto bestaat uit het ledig gewicht plus het toegestane laadvermogen. De informatie over het maximum massa samenstel van uw auto met aanhanger vindt u op de kentekencard in veld F3. Het is het hoogste gewicht dat het trekkende en het getrokken voertuig samen mogen wegen.

Rijbewijs B

Het toegestane totaalgewicht van een voertuig is belangrijk om te bepalen met welk rijbewijs u het voertuig mag besturen.

  • Met rijbewijs B kunt u een aanhanger trekken van max. 750 kg (leeg gewicht en laadvermogen) of een zwaardere aanhanger als de combi samen niet boven de 3500 kg uitkomt.
  • Met rijbewijs B+ mag het gewicht van de auto en de aanhanger niet groter zijn dan 4.250 kg.
  • Met een rijbewijs BE mag het gewicht van de aanhanger niet zwaarder zijn dan 3.500 kg en onder bepaalde voorwaarden mag de aanhanger zwaarder zijn dan 3.500 kg.

Overschrijding van het toegestane totaalgewicht kan duur uitvallen

Regelmatig klaagt men dat het laadvermogen van sommige voertuigen van de grote series nog geen 500 kg bedraagt. Voor nieuwe middenklasse- en luxeklasse-stationwagens is een maximum toegelaten gewicht van ongeveer 600 kilogram ook niet erg royaal. Dit betekent dat het maximaal toelaatbare brutogewicht snel wordt overschreden. En dat kan duur zijn. Een 2016 Toyota Prius Plug-in Hybrid mag bijvoorbeeld slechts met 315 kg worden geladen.

Boete

Zelfs als u zand en straatstenen voor het nieuwe tuinpad bij de bouwmarkt koopt, wordt het toegestane totaalgewicht al snel overschreden. Omdat een te zwaar beladen motorvoertuig de verkeersveiligheid in gevaar kan brengen, moet u rekenen op een boete van 360 euro tot 500 euro afhankelijk van de overtreding. Als de politie u betrapt met een te zwaar beladen voertuig, mag u ook niet meer doorrijden. U moet eerst het gewicht van het voertuig ter plaatse terugbrengen tot het toegestane niveau.

Boete onverzorgde lading

Maar niet alleen het overschrijden van het maximaal toegestane brutogewicht kan worden bestraft. Denk ook aan het goed vast zetten van de lading en dat de lading niet uitsteekt. Ook dat levert boetes op.

Ledig gewicht

Wat is asbelasting en waarom is het belangrijk?

In een auto worden de voor- en achteras belast door het gewicht van het voertuig. De verdeling van de belasting is echter niet gelijkmatig. Gewoonlijk wordt de vooras iets meer belast door de motor dan de achteras. Zodra u  in de auto stapt, verandert de verdeling. Het grootste deel van uw lichaamsgewicht rust dan op de achteras. U zet alleen een beetje meer gewicht op de vooras. De reden voor deze ongelijke verdeling is de hefboomwerking, aangezien de bestuurdersstoel zich achter de vooras bevindt.

Verschuiving van de belasting van de vooras naar de achteras na inladen

Wanneer u zware voorwerpen in de bagageruimte laadt, liggen deze op of achter de achteras. Hierdoor werkt de hefboom nog sterker. De vooras wordt ontlast en de achteras wordt extra belast met de waarde van deze ontlasting. Bagage en andere zware voorwerpen in de bagageruimte belasten de achteras met ca. 110 % van het werkelijke gewicht. De reden hiervoor is dat de vooras 10 % ontlast wordt. Deze verschuiving van het gewicht naar de achteras is nog ernstiger wanneer met een aanhangwagen wordt gereden. De vooras wordt ontlast van 30% van de trekstangbelasting en de achteras wordt dienovereenkomstig belast met 130%. Bij een fietsendrager achteraan bedraagt de extra belasting van de achteras 145 % van het eigenlijke gewicht van de drager met fietsen.

Overschrijding achterasbelasting

Dit betekent dat, afhankelijk van het gewicht dat u in de bagageruimte laadt, de toelaatbare achterasbelasting vaak al wordt overschreden voordat het maximaal toelaatbare totaalgewicht van het voertuig is bereikt. Als u met een aanhangwagen rijdt, moet u rekening houden met de zogenaamde disselbelasting, die op de aanhangerkoppeling rust. Als bij een verkeerscontrole wordt vastgesteld dat de toegestane asbelasting aan de voor- of achterzijde wordt overschreden, moet u eveneens een boete verwachten en mag u het voertuig niet blijven besturen.

Telt het gewicht van een aanhangwagen mee voor het totale gewicht van de auto?

Als u met een aanhangwagen of een caravan rijdt, telt het gewicht van de aanhangwagen niet mee voor het totale gewicht van het voertuig. U moet echter de maximaal toelaatbare kogeldruk van uw auto in acht nemen en rekening houden met het aandeel van het aanhangergewicht dat op de aanhangerkoppeling rust in het totale gewicht. En natuurlijk moet u zich houden aan het maximaal toegestane trekvermogen van uw voertuig. De toelaatbare aanhangwagenbelasting is aanzienlijk lager voor ongeremde aanhangwagens dan voor geremde aanhangwagens.