Hoe worden remblokken en remschijven in de Audi A3 vervangen?

0
1109

Goed functionerende remschijven en remblokken zijn ook bij voertuigen uit de Audi A3-serie van essentieel belang voor een optimale rijveiligheid. Daarom zullen wij u stap voor stap uitleggen hoe de installatie in zijn werk gaat, zodat u de schijven en remblokken indien nodig zelf kunt vervangen.

Waarom is het zo belangrijk om remblokken en remschijven regelmatig te vervangen?

Als de slijtagegrens van remblokken en/of remschijven wordt overschreden, bereikt het remsysteem van uw A3 niet meer de optimale werking. Dit kan fatale gevolgen hebben, vooral in gevaarlijke situaties, omdat het voertuig niet meer op tijd kan stoppen. Daarom is het belangrijk de toestand van de remmen regelmatig te controleren en de remschijven en remblokken zo nodig onmiddellijk te vervangen.

Hoe vaak moeten remblokken en remschijven worden vervangen?

Wanneer het nodig is om de remblokken en -schijven van uw A3 te vervangen, kan niet in algemene termen worden gezegd. De slijtage van de remmen van uw Audi A3 hangt namelijk in grote mate af van uw individuele rijstijl en van het aantal kilometers dat u per jaar rijdt. Er zijn dus geen vaste intervallen voor het vervangen van de schijven en remblokken. Daarom is een regelmatige inspectie van het remsysteem bijzonder belangrijk, zodat versleten onderdelen kunnen worden opgespoord en tijdig kunnen worden vervangen.

Remschijven
© Shutterstock / egel94

Is het mogelijk om de schijfremmen van de A3 zelf te vervangen?

In principe is het vervangen van remblokken en remschijven op de A3 zelfs voor niet-professionals mogelijk. Alles wat je nodig hebt is het juiste gereedschap, genoeg ruimte en, natuurlijk, genoeg tijd. Uiteraard vindt u de juiste onderdelen voor de vervanging in onze online winkel. Voer gewoon de gegevens van uw voertuig in. U krijgt dan alle remblokken en schijven te zien die geschikt zijn voor uw voertuig, uiteraard in de beste originele uitrustingskwaliteit. Door de remmen van uw Audi A3 te vervangen, bespaart u zich de dure arbeidskosten van een gespecialiseerde garage.

Hoe werkt het vervangen van de remblokken en remschijven van de A3?

Hieronder vindt u gedetailleerde stap-voor-stap instructies voor het vervangen van de remblokken en remschijven van uw A3. Volg de afzonderlijke stappen en voer ze nauwgezet uit om na de vervanging een perfect werkresultaat en maximale rijveiligheid te bereiken.

Het gereedschap dat u nodig hebt voor de verandering

Houd de volgende gereedschappen gereed om de remblokken en remschijven van uw auto te vervangen:

Momentsleutel met 1/2 en 1/4 inch mof

Slagmoersleutel met 1/2 inch moersleutel

1/2 en 1/4 inch ratels

Doppen in de maten 13 en 17 mm

Ringsleutel 13 mm

Trekker voor de veiligheidsklem op de remblokken

Verstelbare tang (pijpsleutel)

Remklauw slinger

Voorbereidende werkzaamheden

Til de voorkant van uw Audi A3 op met behulp van een krik of een hefplatform. Als u een krik gebruikt, denk er dan aan om de handrem te gebruiken om te voorkomen dat de auto wegrolt. Verwijder nu de voorwielen van het voertuig. Gebruik de slagmoersleutel hiervoor.

Losmaken van de remklauw en verwijderen van de oude remblokken

Klop eerst de voorwielen volledig in, zodat u optimaal aan de remklauw kunt werken. Verwijder eerst het slijtagewaarschuwingscontact en verwijder de rubberen beschermkapjes van de bevestigingsschroeven van de remklauw. Draai nu de twee bevestigingsschroeven aan de achterkant van de remklauw los met de ratel. Trek de borgclip van de remblokken los. Bevestig de remklauwstrop aan de as of de veerpoot. Verwijder de remklauw en hang hem aan de strop. Zorg ervoor dat de remleidingen daarbij niet worden beschadigd. Verwijder nu de oude remblokken van de remklauw of het remklauwjuk.

Terugstellen van de remzuiger

Gebruik de verstelbare tang of een remzuiger trekker om de remzuiger volledig terug te duwen. Zorg ervoor dat het remvloeistofpeil in het reservoir stijgt. Check dit!

Demontage van het remklauwjuk en vervanging van de remschijven

Draai nu de twee bevestigingsschroeven van het remklauwjuk los met de ratel en verwijder het juk. Maak het grondig schoon met een staalborstel. Draai vervolgens de bevestigingsschroef van de remschijf los met een Torx-schroevendraaier en verwijder de oude remschijf. Reinig de wielnaaf met een staalborstel.

Montage van de nieuwe remschijf

Plaats de nieuwe remschijf op de wielnaaf en bevestig hem op zijn plaats met de bevestigingsschroef. Plaats vervolgens het remklauwjuk terug en draai de bouten vast met een momentsleutel en een aanhaalmoment van 25 Nm.

Montage van de nieuwe remblokken en remklauw

Plaats nu de nieuwe remblokken in de remklauw en het remklauwjuk. Zorg ervoor dat u de juiste positie van de pads controleert. Het remblok met het slijtagewaarschuwingscontact hoort in de remklauw. Verwijder de remklauw uit de strop en plaats hem op het remklauwjuk. Bevestig vervolgens de remklauw met de twee schroeven en zet de rubberen beschermkappen er weer op. Gebruik ook hier een aanhaalmoment van 25 Nm. Verwijder de remklauwstrop!

Eindwerk

Monteer de wielen en zet ze vast met een aanhaalmoment van 130 Nm. Laat het voertuig zakken. Trap een paar keer op de rem totdat u weerstand voelt. Maak dan een voorzichtige proefrit met uw Audi A3 en een remmentest.

Vind nog meer hoogwaardige onderdelen in onze online winkel!

Remblokken
© Shutterstock / NONGASIMO

In onze online winkel vindt u niet alleen nieuwe, passende remschijven en remblokken voor uw Audi A3. Wij bieden ook een enorme keuze aan reserveonderdelen voor bijna alle onderdelen van uw voertuig. U profiteert van bijzonder gunstige prijzen en korte levertijden.