De gloeilampen vervangen in de koplampen – zo doet u dat

0
2944
Gloeilamp
© GettyImages / Nicolas Loran

De koplampen zijn één van de belangrijkste veiligheidsvoorzieningen in een auto. Als er een defect is, moet u de gloeilamp zo snel mogelijk vervangen. In deze handleiding leest u hoe u zelf gloeilampen in autokoplampen vervangt en wanneer u de vervanging alleen door een specialist mag laten uitvoeren.

 Hoe vervangt u gloeilampen in een auto?

In een modern voertuig kunt u de gloeilampen voor het dimlicht of grootlicht relatief eenvoudig zelf verwisselen. Allereerst heeft u de juiste gloeilamp nodig. In de gebruikershandleiding vindt u informatie over welke gloeilamp u voor uw auto nodig heeft. De verandering moet worden uitgevoerd op een droge en lichte plaats buiten of in een goed verlichte garage. Indien nodig kan een kleine zaklamp nuttig zijn. Om nieuwe lampen te installeren, heeft u schone katoenen handschoenen of keukendoeken nodig om de nieuwe lamp te hanteren.

Auto blokkeren, maak foto’s

Zorg er allereerst voor dat uw auto niet kan wegrollen. Trek de handrem aan, zet het contact en de lichten uit. Bij de volgende stappen moet u de volgorde onthouden. De installatie is in omgekeerde volgorde. Foto’s die u bij elke stap met uw smartphone maakt, zijn een goed hulpmiddel. Voor nieuwere auto’s worden de stappen beschreven in de gebruikershandleiding.

Bij de meeste autokoplampen moet u eerst een plastic kap verwijderen. De kappen zijn meestal gewoon vastgeklikt. Met de kap verwijderd, kunt u de stekker uit de oude gloeilamp trekken. Trek altijd aan de stekker en niet aan de snoeren. Nu kunt u de oude lamp eruit halen. Controleer of de twee lampen overeenkomen voordat u de nieuwe lamp installeert.

Niet aanraken

Raak in geen geval de nieuwe lamp op de glazen bol met blote vingers aan. Huidolie verkort de levensduur van de lamp. Draag handschoenen of gebruik keukenpapier, maar raak de lamp indien mogelijk alleen aan de voet aan. De nieuwe lamp kan maar in één positie in de koplamp worden geschoven en vastgeklikt. Vervolgens kunt u de connector er weer op zetten en de kap bevestigen. Daarna moet u controleren of de koplamp weer werkt.

Waarom moet u altijd beide autokoplampen vervangen?

Levensduur

Er zijn verschillende redenen waarom u altijd beide lampen op autokoplampen moet vervangen. Autolampen van hetzelfde type hebben altijd ongeveer dezelfde levensduur. Meestal breken ze snel achter elkaar. Het kan u dus overkomen dat als u net één lamp hebt vervangen, de tweede lamp bij de volgende rit ook kapot gaat.

Verlies van helderheid

De tweede reden is dat autolampen, ongeacht of ze halogeen of xenon zijn, na verloop van tijd hun helderheid verliezen. Vervangt u alleen de defecte lamp, dan schijnen uw koplampen dus met een andere lichtsterkte, wat kan leiden tot irritatie bij tegenliggers. Een andere reden is dat wanneer een lamp wordt vervangen, de inspanning om de tweede te vervangen slechts marginaal hoger is. Dit geldt met name voor oudere voertuigen, waarbij verschillende carrosseriedelen moeten worden gedemonteerd om de lampen te kunnen vervangen.

Gloeilampen
© GettyImages / nikamata

Kunt u H4-lampen vervangen door H7?

H4-lampen worden sinds de jaren 70 in autokoplampen ingebouwd. H7-lampen zijn 20 jaar jonger en schijnen feller. Om de helderheid van de autokoplampen te vergroten ligt het dan ook voor de hand om de oude H4-lampen te vervangen door H7-lampen. Maar dat is helaas niet mogelijk. Beide lampen zijn halogeenlampen, maar ze verschillen op een aantal belangrijke punten.

Gloeidraden, opening

H4-lampen hebben twee gloeidraden. Eén voor het grootlicht en één voor het dimlicht. Ze zijn geïnstalleerd in koplampen die zowel grootlicht als dimlicht mogelijk maken. H7-lampen hebben daarentegen maar één gloeidraad. Ze worden gebruikt in auto’s die zijn uitgerust met dubbele koplampen: één voor het dimlicht en één voor het grootlicht. De bases van beide lamptypes verschillen ook aanzienlijk. Een H7-lamp past niet in de opening van een koplamp die is ontworpen voor H4-lampen. Het contact van een H4-lamp past ook niet bij de voet van een H7-lamp. In theorie zou het mogelijk zijn om het contact om te wisselen en een adapter te gebruiken om een ​​H7-lamp in te steken. Maar dan ontbreekt het grootlicht.

Wat kost het om ​​gloeilampen in een auto te vervangen?

De kosten voor het vervangen van de gloeilamp in een garage zijn afhankelijk van het bouwjaar van het voertuig en het voertuigmodel. Bij nieuwere voertuigen is de verandering relatief ongecompliceerd en snel gedaan. Hetzelfde geldt voor veel voertuigen die vóór 1980 zijn gebouwd. Hierbij moet u rekening houden met kosten voor het vervangen van de gloeilamp van ongeveer 30 tot 80 euro plus de lichtbron.

Begin jaren 2000 werd de ECE 48-richtlijn aangepast en dus waren de automobielfabrikanten verplicht om hun nieuw geregistreerde voertuigen vanaf 2006 zo te ontwerpen dat de lampen eenvoudig zonder speciaal gereedschap kunnen worden vervangen. Het vervangen van gloeilampen in nieuwe voertuigen is daarom relatief ongecompliceerd en snel.

Bij voertuigen die in de jaren negentig en voor 2006 zijn geregistreerd, is het vervangen van de lamp vaak erg tijdrovend. Het is niet ongebruikelijk dat bumpers, radiatorroosters en andere auto-onderdelen moeten worden verwijderd om de lampen te kunnen vervangen.

Het komt zeer zelden voor, maar LED-koplampen kunnen zo nu en dan defect zijn. In dat geval zal het omruilen erg duur zijn. Ledkoplampen zijn tot op zekere hoogte producten voor eenmalig gebruik, waarbij de lichtbronnen, d.w.z. de leds, in de regel niet afzonderlijk kunnen worden vervangen. De complete koplamp moet altijd vervangen worden. En als deze dan toch moet worden vervangen dan ligt de prijs voor het vervangen van een Xenonlamp tussen de 200 tot 250 euro.

Hoe lang gaat een autolamp mee?

Autolampen hebben, afhankelijk van het type lamp, een zeer verschillende levensduur.

6 V / 12 volt gloeilampen: De 6 volt of 12 volt gloeilampen die tegenwoordig alleen in klassieke auto’s worden gebruikt, hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer 100 uur

H1-lampen: H1-lampen gaan ongeveer 200 uur mee, ongeveer twee keer zo lang als gloeilampen

H4-lampen: De gemiddelde brandtijd van H4-lampen is ongeveer 250 tot 300 uur

Bij moderne H7 lampen heeft u de keuze uit verschillende uitvoeringen, die ook qua levensduur aanzienlijk verschillen:

Standaard H7-lampen – levensduur ca. 400 tot 450 uur

Extra heldere H7 lampen – levensduur ca. 250 tot 300 uur

H7-lampen met lange levensduur – levensduur ca. 900 tot 1100 uur

Xenonlampen: Xenonlampen hebben een aanzienlijk langere levensduur dan halogeenlampen: ongeveer 2.000 uur. De reden hiervoor is dat geen enkele gloeidraad tijdens het rijden door trillingen kan worden beschadigd of na verloop van tijd kan doorbranden. Xenonlampen hoeven daarom tijdens de levensduur van een auto meestal niet te worden vervangen. Opgemerkt moet echter worden dat de lichtopbrengst in de loop van de tijd afneemt.

LED-lampen: met een levensduur van minimaal 10.000 uur gaan LED-autokoplampen doorgaans aanzienlijk langer mee dan het voertuig waarin ze zijn gemonteerd.

Koplamp
© GettyImages / deepblue4you

Waar kan ik autolampen kopen?

In het verleden waren garagebedrijven en benzinestations de enige verkooppunten voor autolampen. Tegenwoordig kunt u in vrijwel elke ijzerhandel vervangende gloeilampen voor uw auto krijgen, zoals voorheen bij benzinestations, garagebedrijven of dealers van reserveonderdelen. Wanneer u vervangende lampen voor uw auto koopt in onze online winkel, heeft dat verschillende voordelen. We hebben een grotere selectie gloeilampen en de prijzen zijn goedkoper dan in fysieke winkels.