Functie en structuur van de krukas eenvoudig uitgelegd

0
337
Krukas
© GettyImages / 3DFOX

De krukas is een belangrijk onderdeel van de motorunit van uw auto met verbrandingsmotor. Het zorgt voor de krachtoverbrenging van de motorzuigers naar het vliegwiel. In deze blog leest u hoe een krukas in elkaar zit, hoe deze werkt en welke onderhoudswerkzaamheden er nodig zijn.

Functie: omzetting van lineaire naar roterende beweging

De motor haalt kracht uit de verbranding van het brandstof-luchtmengsel dat wordt toegevoerd. Dit mengsel is van de zuigers naar het vliegwiel getransporteerd. Aanvankelijk genereren de zuigers alleen een lineaire op- en neerwaartse beweging. Het is de taak van de krukas om dit om te zetten in een roterende beweging en vervolgens in een koppel. Het is via de drijfstangen verbonden met de zuigers. Deze sturen de lineaire beweging via de krukas, die uiteindelijk de kracht overbrengt naar het vliegwiel.

Structuur van een krukas

Het is een groot onderdeel dat uit verschillende componenten bestaat:

  • De astappen: De astappen zijn geïntegreerd in de eigenlijke as. Ze lopen in de hoofdlagers, die ook inbegrepen zijn. Ze zijn verantwoordelijk voor de draaias van de krukas.
  • Krukpennen: De krukpennen lopen in de drijfstanglagers. Ze ontvangen de drijfstangen en zorgen zo voor de verbinding met de zuigers van de motor.
  • Krukasbanen: Twee krukasbanen vormen samen een krukas. Daartussen zit afwisselend een krukpen of een astap. Ze verbinden beide de krukpen met de astap.
  • Contragewichten: De contragewichten bevinden zich op de krukasbanen. Ze zitten tegenover het verbindingspunt met de astap aan het andere uiteinde. Ze voorkomen onbalans. Dit maakt een soepele draaibeweging mogelijk.

Hoe een krukas precies is opgebouwd, hangt af van het ontwerp van de motor. Bij een motor met een klein aantal cilinders moet de hij bijvoorbeeld anders zijn geconstrueerd dan bij een V8-motor. Andere factoren die van invloed zijn op de constructie ervan zijn bijvoorbeeld de ontstekingsvolgorde van de motor en de hefhoogte.

De kruskassensor is zodanig in moderne voertuigen geïnstalleerd dat de functie van de krukas en de motor naadloos op elkaar aansluiten. Deze registreert de positie van de krukas en het toerental en wordt gebruikt om de componenten optimaal op elkaar af te stemmen en problemen in een vroeg stadium te identificeren.

Van welke materialen is de krukas gemaakt?

Alleen al de functie van de krukas zorgt voor de enorme belasting die deze tijdens het rijden moet weerstaan. Ze blijft versnellen en dan abrupt vertragen. Dit zou voor de meeste materialen hoge slijtage betekenen. Dit is de reden waarom krukassen vandaag de dag nog steeds voornamelijk zijn gesmeed. Fabrikanten gebruiken hiervoor in de regel gelegeerd warmtebehandeld staal. Dit belooft een hoog niveau van kracht. Voor een betere trillingsdemping gebruikt men ook modellen van gietijzer met nodulair grafiet gebruikt.

Een speciaal ontwerp zijn de zogenaamde volronde krukassen. Ze optimaliseren de voorcompressie in het carter. Op deze manier kunnen het koppel en daarmee de vermogenssnelheid en prestaties worden verhoogd. De volledig metalen krukas wordt voornamelijk op het gebied van tuning gebruikt om de prestaties van de voertuigen te optimaliseren.

Is onderhoud aan de krukas nodig?

Door het zeer robuuste materiaal is onderhoud aan de krukas niet nodig. Het is geen typisch slijtageonderdeel. Veel schachten gaan een (auto)leven mee. Als hij ernstig beschadigd is, komt dit vaak door een gebrek aan motorolie. Dan worden echter vaak andere delen van de motor aangetast en is een grote reparatie nodig.

Uitvoering van reguliere onderhoudswerkzaamheden aan de krukas is niet nodig. Bij verwisseling van andere componenten kan het echter geen kwaad om de lagers te controleren. Dit is bijvoorbeeld handig als er gewerkt moet worden aan de koppeling, die zich meestal vlakbij bevindt, of aan het vliegwiel.

Heeft u een nieuwe krukas nodig voor uw voertuig ? Bij Motointegrator kunt u hoogwaardige reserveonderdelen in OEM-kwaliteit tegen redelijke prijzen online bestellen.