Een proefrit maken bij het kopen van een auto – hierop moet u letten

0
415
Proefrit
© Minerva Studio / Shutterstock

Voor veel autokopers is de proefrit een bijzaak. Een proefrit is echter de beste gelegenheid om het object van uw verlangen aan de tand te voelen – ongeacht of het een nieuwe of gebruikte auto is. Met deze tips haalt u het meeste uit uw proefrit.

Plan voldoende tijd in

Als de meeste autodealers hun zin krijgen, kan een rit met het te koop aangeboden item maximaal 20 minuten duren. Het spreekt voor zich dat het voor u onmogelijk is om in deze korte tijd alle functies te leren kennen en te ontdekken of het voertuig aan uw verwachtingen voldoet. Het motto is dan ook: neem de tijd voor de proefrit! Idealiter duurt de reis minimaal een uur. U wilt immers in zoveel mogelijk alledaagse situaties de auto ervaren die u door de jaren heen zal vergezellen. Als u een gebruikte auto wilt kopen, plan dan tijd in voor een allround check door een professional. Maak ruim van tevoren een bezichtigingsafspraak met uw dealer en laat hem weten hoeveel tijd u voor de proefrit wilt nemen.

Proefrit: maak kennis met de functies

De proefrit begint niet wanneer u wegrijdt, maar zodra u in de auto stapt. Nu kunt u alvast het comfort van de auto testen en kennis maken met de belangrijkste functies. Laat de dealer u alles zien en uitleggen van de airconditioning tot de afstelling van de stoelen tot de alternator en claxon. Probeer ook de elektrische ramen, het zonnedak, de radio en andere voorzieningen. Hoe beter u de auto nu leert kennen, hoe minder (nare) verrassingen u zult ervaren na aankoop van de auto.

Proefrit: test verschillende rijsituaties

Het is het beste om zowel in de stad als op landwegen en op de snelweg te rijden. Let goed op hoe de auto zich gedraagt ​​in verschillende situaties, bijvoorbeeld accelereren tot maximale snelheid op de snelweg, stapvoets rijden, op rechte stukken of in bochten. Laat de radio uit en concentreer u tijdens het rijden volledig op de geluiden van de auto! Klikt het stuur bijvoorbeeld in krappe bochten? Dit is net zo verdacht als zijdelings trekken op een recht stuk, overmatige uitlaatrook of een slecht werkend antiblokkeersysteem. Probeer ook alle mogelijke schakelcombinaties uit en kijk of alles soepel verloopt.

Gebruikte auto’s laten controleren

Als het om een ​​gebruikte auto gaat, moet u niet alleen nagaan of de rijstijl en uitrusting naar wens zijn, maar ook of alle onderdelen van de auto naar behoren werken of verborgen gebreken hebben die al snel tot dure reparaties kunnen leiden. Helaas kunt u niet altijd vertrouwen op de garanties van de verkoper. Sommige mensen proberen keer op keer schade aan de auto te verdoezelen of gaan manipulatie niet uit de weg. Wilt u zeker zijn, maak dan tijdens uw proefrit een korte omweg naar een testcentrum waar u het gebruikte voertuig zeer nauwkeurig laat onderzoeken. Uiteraard bespreekt u dit vooraf met de verkoper, want ook een uitgebreide controle kost wat tijd. De vergoeding is ongeveer 100 euro; maar u heeft zekerheid en in het ergste geval bent u beschermd tegen een slechte koop.

Vergelijk meerdere aanbiedingen

Zelfs als u na de proefrit absoluut enthousiast bent – onderteken het verkoopcontract niet meteen, maar neem de tijd om verschillende modellen en aanbiedingen te vergelijken. Met een gebruikte auto moet u de prijzen van uw droomauto bij verschillende verkopers en op verschillende internetportalen te weten komen. Voor de perfecte vergelijking kunt u het beste meerdere modellen tegelijk proefrijden. Ook bij de aankoop van een nieuwe auto kunt u besparen door te onderhandelen over kortingen. Ook hier is het belangrijk om de actuele prijzen bij andere retailers te kennen.

bronnen: