Een motoraccu opladen: zo werkt het

0
168
Motoraccu
© GettyImages / Kanur Ismail

De accu moet zo functioneren dat de krukas en motor betrouwbaar draaien. De motoraccu bevindt zich meestal ergens onder het zadel of kuipje en krijgt weinig aandacht. De situatie is anders wanneer de accu leeg is en motorrijders de accu van de motorfiets moeten opladen. Ook bij het plaatsen van een nieuwe accu moet deze eerst met zuur gevuld en opgeladen worden. Hoe u de batterij oplaadt, leest u in onze blog.

Nieuwe accu – eerst zuur, dan opladen

Elke nieuwe motoraccu moet eerst met zuur worden gevuld en opgeladen voordat deze wordt geïnstalleerd. Dit geldt voor alle soorten motoraccu’s. Het enige verschil is het vullen van de accu met zuur. Bij een loodaccu moet het zuur met behulp van een trechter in de afzonderlijke cellen worden gegoten. Het vullen van accuzuur gaat makkelijker met een onderhoudsvrije MF accu. Om dit te doen, volgt u deze stappen:

  1. Verwijder de plakstrip over de batterijvulopeningen en verwijder de beschermfolie van de zuurcontainer.
  2. Plaats het zuurreservoir precies op de vulgaten van de accu en druk deze gelijkmatig aan.
  3. Na het vullen haalt u het lege zuurreservoir uit de accu, drukt u stevig op de stekkerstang en vervolgens kunt u de motoraccu opladen.

Motoraccu opladen: installeren, opladen, installeren

Voordat u de motoraccu kunt opladen, moet u deze eerst verwijderen. Schakel hiervoor het contact uit en open het batterijcompartiment, dat zich meestal onder de kuip, tank of zadel bevindt. Schroef dan eerst de minpool van de accu los, daarna de pluspool en vervolgens, na het verwijderen van de bevestigingsband, kunt u de accu verwijderen. In de volgende stap kunt u de motoraccu opladen. Ga hiervoor als volgt te werk:

  1. Maak de verwijderde motoraccu eerst schoon onder warm stromend water. Een wortelborstel vergroot het effect.
  2. Droog de batterij goed af en maak de polen schoon met een koperen borstel of schuurlinnen.
  3. Sluit vervolgens de motoraccu aan op de lader door eerst de pluspool en daarna de minpool aan te sluiten.
  4. Schakel vervolgens de lader in en laad de motoraccu op met een lage laadspanning.
  5. Na het opladen koppelt u de accu los van de lader door eerst de negatieve pool en vervolgens de positieve pool los te koppelen.
  6. Installeer de batterij pas nadat deze minimaal 30 minuten heeft stilgestaan. Zorg ervoor dat u vóór de installatie een rubberen kussentje in de accubak plaatst, anders bestaat er gevaar voor schade door trillingen.
  7. Markeer vervolgens de oplaaddatum op de batterij en plaats de batterij opnieuw.
  8. Smeer de schroeven met wat koperpasta om een ​​goed elektrisch contact te garanderen en schroefcorrosie te voorkomen.
  9. Sluit vervolgens eerst de positieve kabel aan op de accu en vervolgens de negatieve kabel. Zorg ervoor dat de kabels niet knikken of te veel wrijven.
  10. Plaats vervolgens de beschermkappen op de aansluitingen en sluit het deksel van de accubak.

Speciaal geval: gelaccu van motorfiets opladen

Motorgelaccu’s zijn nieuw, waarbij het zuur als een dikke gelei in de accu wordt opgeslagen. Iedereen die zijn motor heeft omgebouwd naar deze accu heeft speciale elektronische laders nodig om de motorgelaccu te kunnen opladen. In de online shop van Motointegrator vindt u de juiste accessoires tegen een redelijke prijs zodat u uw motoraccu kunt opladen.