Velgmaat: meten en passen

0
233
Velgmaat
© GettyImages / ra-photos

Wie kent dat niet? De oude velgen zijn door roest weggevreten en de velgmaat is niet meer leesbaar. Dan kan het lastig zijn om de juiste velgen te vinden. Normaal gesproken vindt u de velgmaat aan de binnenkant van de spaak of in de boutcirkel, wat betekent dat u de velgmaat direct op de velg kunt aflezen. Een typisch velglabel kan er als volgt uitzien: 8Jx 16 H2 ET 25 LK 5×110. De beslissende waarden voor de maat zijn de eerste twee cijfers. In dit geval de 8 en de 16. Hier staat de 8 voor de breedte van de velg en de 16 voor de velgdiameter. Normaal gesproken kunt u op het kentekenbewijs terugvinden welke maat velgen u mag rijden.

Velgmaat kort uitgelegd

Het wiel van een auto zonder banden wordt een autovelg genoemd. Meestal bestaat deze uit de buitenring, die via de velg of wielbeugel met de wielflens is verbonden. Ze zijn gemaakt van staal of lichtmetaal. De velgmaat bestaat uit de velgbreedte en de diameter van de velgen. Samen creëren deze waarden de maat. Ze spelen een grote rol in de rijeigenschappen en duurzaamheid van de velgen, want hoe groter de inchmaat, hoe kleiner de band. Uiteraard zorgen grote velgen voor een bijzondere uitstraling. Banden met vlakke zijwanden verminderen echter de vering en daarmee het rijcomfort. Bovendien is er een grotere schadegevoeligheid.

Velgmaat bepalen

Door remstof en roest aangevreten velgen zijn doorgaans zo onleesbaar dat de velgmaat niet meer te herkennen is. Meet in dit geval zelf de maat op. Hiervoor heeft u de diameter nodig. Dit is de afstand tussen de velgschouders en is dus identiek aan de binnendiameter van de bijpassende banden. Deel deze waarde door 2,54 om de inchgrootte te krijgen. Belangrijk: Zorg ervoor dat u nauwkeurig meet om schade en veranderingen in het rijgedrag te voorkomen.

Verder verschillen de velgen in de offset, de velgbasis, de velgflens, het wielnaafgat, de boutcirkel en het aantal gaten. Let er bij aanschaf van nieuwe velgen op dat deze waarden ook bij uw voertuig passen.

Als u nog steeds niet zeker weet of u de juiste velgmaat heeft bepaald, kunt u de gebruiksaanwijzing van uw voertuig lezen om erachter te komen welke maat uw velgen moeten hebben. Tegelijkertijd heeft u de mogelijkheid om het COC-document van de fabrikant op te vragen, waarin u ook de benodigde informatie over de velgmaat kunt lezen.

Kan er een andere velgmaat op de auto gemonteerd worden?

De wielidentificatie moet in principe altijd overeenkomen met de specificaties van de voertuigfabrikant. Omdat echter voor een voertuig doorgaans meerdere inchmaten zijn toegestaan, kan de vraag of een andere maat op de auto kan worden gemonteerd met ja of nee worden beantwoord. Bij twijfel kunt u de velgmaat uit een tabel achterhalen of de filterfunctie in de Motointegrator onlineshop gebruiken. Als u nog steeds niet zeker weet of de velgmaat geschikt is voor uw voertuig, helpen onze experts u graag verder.