Uw hond vervoeren in de auto: zo doet u dat veilig

0
481
Hond vervoeren
© GettyImages / AleksandarNakic

Onze trouwe viervoeter is onze trouwe dagelijkse metgezel en is altijd bij ons onderweg. U moet echter goed nadenken over hoe u de hond op de juiste manier kunt vastzetten. In deze blog leest u hoe u op de juiste manier in de auto uw hond vervoeren kan en welke wettelijke eisen gelden.

Een hond vervoeren in de auto: wat zegt de wet?

In Nederland bestaan er geen specifieke regels voor honden in de auto. Wel wordt verwacht dat automobilisten hun hond goed kennen en dus kunnen inschatten of hun hond voor gevaarlijke situaties kan zorgen tijdens het rijden. U als bestuurder bent er verantwoordelijk voor dat uw zicht en gehoor niet worden belemmerd door dieren.

Toch worden er weleens boetes uitgedeeld aan bestuurders met honden los in de auto. Dit gebeurt dan omdat de agent het een gevaarlijke situatie vindt. Die boete kan aardig oplopen: tot wel €230 omdat je als bestuurder gehinderd wordt.

Als u uw hond in de auto wilt vervoeren, moet u uw hond zo huisvesten dat hij niet kan vallen of uitglijden, zelfs als hij ontwijkende bewegingen maakt of hard remt.

De hond in de auto vastzetten: drie opties op een rij

Om uw hond veilig in de auto te vervoeren, kunt u één van deze drie opties gebruiken:

Optie #1: veiligheidsgordel

Een speciale hondengordel is de meest voordelige manier om een ​​hond zonder bench in de auto te vervoeren. Bevestig de riem aan het harnas van de hond met een karabijnhaak en steek het andere uiteinde in de riemgesp op de achterbank. De lengte van het hondentuig moet voldoende bewegingsvrijheid bieden. Desondanks mag de hond zich bij een noodstop niet bemoeien met de bestuurder.

De veiligheidsgordels voor honden kosten tussen de 10 en 50 euro*. Modellen van hogere kwaliteit zijn uitgerust met speciale veiligheidskarabiners en worden geleverd met een verstelbaar hondentuig. Goedkopere versies zijn voldoende als de hond zelden met u meerijdt. Als permanente oplossing moet u een band van goede kwaliteit kopen.

Waarschuwing: bevestig de karabijnhaak van het harnas niet aan de halsband, alleen aan een harnas. Anders bestaat het risico dat de hond wordt gewurgd door de sterke trekkracht aan de halsband als u hard remt.

Optie #2: scheidingsraster

Als u de hond in de kofferbak wilt vervoeren, heeft u een scheidingsrooster nodig tussen de kofferbak en het passagierscompartiment. Dit zorgt ervoor dat uw trouwe viervoeter niet naar voren valt als u hard remt. Afhankelijk van het voertuig en het geselecteerde model kunt u het hondenrek ofwel achter de achterbank of op de rugleuningen bevestigen. Het reikt tot aan het dak van de auto.

Met een scheidingsrooster of scheidingsnet kunt u volgens de wet grote en kleine honden in de kofferbak vervoeren. Houd er echter rekening mee dat als u hard remt, de hond nog steeds wordt rondgeslingerd en zichzelf kan verwonden. Het is daarom aan te raden deze extra vast te zetten met een riem.

Deze variant kost tussen de 50 en 300 euro*. De kosten zijn afhankelijk van of u een net of rooster kiest, hoe sterk het is en hoe u het wilt monteren.

Optie #3: Transportdoos

De hondenbox voor de kofferbak is de veiligste optie voor het vervoeren van honden. Het beperkt u echter sterk in het gebruik van de opslagruimte in uw voertuig. Afhankelijk van het model kosten hondenboxen tussen de 50 en 400 euro*. Houd rekening met deze tips bij het kopen van een hondenbench:

    • Kunststof dozen zijn licht van gewicht en kunnen flexibel uit het voertuig worden verwijderd wanneer u ze niet nodig hebt.
    • Aluminium dozen zijn bijzonder veilig, maar worden meestal vastgeschroefd. U kunt ze dus niet flexibel inzetten.
    • Kies de maat van de box volgens de grootte van de hond bij staand, liggend en zittend.
    • Let er bij het kiezen van de box op dat deze makkelijk in en uit te stappen is.
    • Er moet voor voldoende luchtcirculatie worden gezorgd.
    • U kunt kleine honden vervoeren in de voetenruimte van uw auto, maar dan in een box.

Accessoires nodig voor ladingzekering? Bestel nu online bij Motointegrator en ontvang de levering binnen enkele dagen.

*Marktprijzen per 1.8.2022