Sequentiële versnellingsbak: werking, voordelen en montage achteraf

0
1652
Sequentiele versnellingsbak
© GettyImages / loraks

SMG bij BMW, R Tronic bij Audi of CUP bij Porsche – de sequentiële versnellingsbak heeft vele namen bij de verschillende fabrikanten. De functionaliteit is echter altijd hetzelfde. In deze blog leest u hoe een sequentiële versnellingsbak werkt, welke rol deze speelt in de autosport en hoe deze achteraf kan worden ingebouwd.

Hoe werkt een sequentiële versnellingsbak?

De sequentiële transmissie is ook bekend onder de aanduiding ” halfautomaat “. Het is een middenweg tussen een normale handgeschakelde versnellingsbak en een automatische transmissie. U schakelt handmatig, maar u heeft geen koppelingspedaal die u vooraf zou moeten indrukken.
De aanduiding als sequentiële transmissie komt voort uit het feit dat u met deze speciale versnellingsbak alleen per versnelling op- of terugschakelt. Het is daarom niet mogelijk om losse versnellingen over te slaan. Als u een sequentiële transmissie koopt, heeft deze geen koppelomvormer. Dit kan een positief effect hebben op het brandstofverbruik van de auto.

Sequentiële versnellingsbak kopen: de voor- en nadelen op een rij

De grootste tekortkoming van de sequentiële versnellingsbak is de kostprijs: de prijs op het moment van aankoop is hoger dan bij handgeschakelde versnellingsbakken. En ook de reparatiekosten bij een defect zijn hoger. Daarom wordt de versnellingsbak vaak direct vervangen zonder reparatie. Bovendien kunnen bij de halfautomaat schokken optreden bij het schakelen. Aan de andere kant heeft de sequentiële versnellingsbak ook voordelen:

  • Minder afleiding bij het schakelen
  • Reparatiekosten zijn nog steeds lager dan bij automatische transmissies
  • Motorvriendelijke bediening
  • Hoge brandstofefficiëntie
  • Sneller schakelen mogelijk
  • Gemakkelijk te gebruiken, goed voor beginnende chauffeurs

Als u een sequentiële versnellingsbak wilt kopen, kunt u kiezen uit verschillende typen semi-automatische versnellingsbakken. De transmissie met dubbele koppeling is bijvoorbeeld gebruikelijk. Het brengt het koppel over met behulp van twee koppelingen en gedeeltelijke transmissies. De volautomatische transmissie daarentegen maakt hiervoor gebruik van een hydraulische koppelomvormer.

De sequentiële versnellingsbak bij racen

De sequentiële versnellingsbak werd oorspronkelijk voornamelijk gebruikt in de racerij. In plaats van een normale schakelhendel hebben de racewagens schakelflippers die de wensen van de coureur elektrisch doorgeven. De halfautomaat heeft hier het voordeel dat hij bijzonder snel is. Om nog meer snelheid te krijgen, gebruiken sommige voertuigen zelfs drie koppelingen.
Omdat de tandwielen in de semi-automatische transmissie rechte tanden hebben, is het achtergrondgeluid aanzienlijk hoger dan bij andere soorten transmissies. Bovendien slijten ze sneller. Raceauto’s in de autosport met semi-automatische transmissies zijn vaak uitgerust met een apart oliecircuit. Dit zorgt voor een constante druk die nodig is voor het schakelen.

Een sequentiële versnellingsbak: alternatief voor automaat

Voor veel bestuurders is de sequentiële versnellingsbak het perfecte alternatief voor de automaat: u kunt nog steeds handmatig schakelen, maar u hoeft daarvoor niet de koppeling te gebruiken. Met de halfautomaat schakelt u door simpelweg op de schakelhendel te tikken. Op de achtergrond vinden echter processen plaats die vergelijkbaar zijn met die in het volautomatische systeem: het systeem bepaalt zelfstandig het perfecte moment voor het schakelen om de motor en andere componenten te beschermen.

Een sequentiële versnellingsbak achteraf inbouwen: kan dat?

Het is zelfs mogelijk om achteraf op veel voertuigen een sequentiële transmissie te monteren. Het is het beste om eerst met een deskundige na te gaan of de halfautomaat geschikt is voor de auto en van welke fabrikant deze moet worden gebruikt. U dient de ombouw alleen zelf uit te voeren als u ruime ervaring heeft. Het achteraf inbouwen van een sequentiële transmissie is zeer tijdrovend en vereist knowhow op het gebied van transmissietechnologie. Als u niet 100 procent zeker weet hoe u het systeem wilt opzetten, kunt u de taak beter overlaten aan een gespecialiseerde garage.
Transmissie onderdelen voor uw auto nodig? Koop alles voor uw sequentiële transmissie online bij Motointegrator.