De airco stinkt: zo ruikt uw auto weer als nieuw

0
1184
Airco stinkt
© GettyImages / Mihajlo Maricic

De zomer is eindelijk hier en daarmee de hitte. Alleen onaangenaam als de airco stinkt. Of het nu gaat om rotte eieren, verbrande eieren of olie, de geur is altijd onaangenaam. In deze blog leert u waarom de airco stinkt in de auto, hoe u de oorzaak verhelpt en hoe u dit in de toekomst kunt voorkomen.

Condensatie: waarom de airco stinkt in de auto

Als er vochtige lucht in uw auto komt, zal deze vroeg of laat condenseren. Waterdruppels vormen zich op de warmtewisselaar. Deze alleen zijn niet het probleem, maar de micro-organismen die ze bevatten, zoals rottende bacteriën of schimmelsporen, zijn dat wel. Het water verdampt als het lang staat, maar de organismen blijven. Dit proces wordt nog geïntensiveerd wanneer het water geen weg kan vinden om weg te lopen, bijvoorbeeld omdat de leidingen verstopt of sterk vervuild zijn.

Schimmelsporen of rottende bacteriën kunnen zich in alle rust vermenigvuldigen. Dit is vooral het geval wanneer ze de optimale omstandigheden vinden, zoals warmte en vochtigheid. Het grote probleem: ze veroorzaken onaangename geuren en de airconditioning in de auto stinkt – afhankelijk van het type bacterie in meer of mindere mate. Bovendien kunnen door de besmetting stoffen vrijkomen waarop mensen met een allergie reageren en die schadelijk zijn voor uw gezondheid. Deze omvatten bijvoorbeeld giftige mycotoxinen. De airconditioning verdeelt dit in het interieur van het voertuig.

Tip : De oorzaak kan ook in het interieurfilter liggen. Deze kan verstopt raken met pollen, bacteriën en vuildeeltjes. In het ergste geval kan er zelfs schimmel ontstaan. Hierdoor stinkt de airco als hij aan staat. Het probleem kan eenvoudig en goedkoop worden opgelost door het pollenfilter te vervangen.

Wat te doen als de airconditioning in de auto stinkt?

Als de airconditioner stinkt, moet u het systeem reinigen en desinfecteren. U kunt dit zelf doen – voor weinig geld zijn geschikte desinfecterende sprays verkrijgbaar. Hieronder staat beschreven hoe u dat kan doen:

  • Stap: Laat de motor draaien. Zet de airconditioner op de hoogste temperatuur en ventilatorsnelheid in de recirculatiemodus.
  • Stap: Plaats een kom met het desinfectiemiddel op het vloeroppervlak waar de airconditioner lucht aanzuigt. Stap uit het voertuig en houd de ramen en deuren gesloten.
  • Stap: Na afloop van het verdampingsproces (ca. na 15 minuten) alle deuren en ramen openen, de container verwijderen en het interieur van het voertuig goed laten luchten.

Als alternatief voor het desinfecteren van het airconditioningsysteem zijn er in de handel verkrijgbare reinigingsschuimen die u door de luchtsleuven steekt. U kunt de airconditioning ook professioneel laten reinigen en desinfecteren in een gespecialiseerde werkplaats. Individuele componenten zoals de ventilator, de verdamper, de luchtkanalen en het luchtfilter worden gereinigd. De kosten hiervoor zijn vaak maar rond de 50 tot 75 euro*.

Hoe kunt u voorkomen dat de airco in de auto weer gaat stinken?

De airconditioner stinkt door schimmel- of meeldauwgroei of rottende bacteriën. Deze kunnen zich echter alleen vermenigvuldigen als de omstandigheden goed zijn, d.w.z. het nodige vocht beschikbaar is. Het enige wat u hoeft te doen om het probleem te voorkomen, is zorgen voor droge omstandigheden.

Maar hoe houdt u de verdamper van de airconditioning droog zonder deze regelmatig te demonteren? Heel simpel: zet de airco een paar minuten voordat u de auto parkeert uit. Laat intussen de blazer op een hoger niveau draaien. Hierdoor condenseert er geen water meer op de verdamper. De binnenkomende lucht daarentegen versnelt de verdamping van het water dat eerder tijdens de reis condenseerde. Hierdoor parkeert u uw auto met een droge verdamper en hebben micro-organismen geen kans zich op te hopen.

Schoonmaakmiddelen nodig voor uw airco? Bij Motointegrator vindt u een doordacht assortiment.

*Marktprijzen per 1.8.2022