Versnellingsbak doorspoelen in plaats van de olie verversen – het wondermiddel voor automaten?

0
3668
Versnellingsbak doorspoelen
© Shutterstock / Blackspring

Versnellingsbak doorspoelen

De automatische versnellingsbak is onderhevig aan hoge belastingen en constante slijtage. De belastingen op tandwielen en tandwielolie variëren van fysieke tot thermische belasting. De constante slijtage van het tandwiel zorgt ervoor dat de tandwielolie wordt ‘verrijkt’ met fijne metaalsplinters en slijtage. Bovendien zijn er afzettingen. Als gevolg hiervan en de hoge thermische belasting verliest het smeermiddel zijn oorspronkelijke viscositeit. Zijn eigenschappen veranderen langzaam – het veroudert! Dan versnellingsbak doorspoelen is dan misschien een optie.

Wanneer is het tijd voor een versnellingsbak spoeling?

Dit is ook voelbaar tijdens het rijden. De transmissie schokt en schakelt niet meer soepel. Er zijn lichte vertragingen waar de versnellingsbak voorheen zijn perfecte schakelpunt had.

Andere defecten zoals trillingen, te vroeg of te laat schakelen, schakelschokken of harde geluiden bij het schakelen zijn terug te voeren op versleten transmissieolie.

In dat geval adviseert de vriendelijke monteur om de transmissieolie te vervangen. Dit is in principe correct, want veel van deze tekortkomingen zijn te verhelpen door de oude olie weg te pompen en nieuwe olie toe te voegen. In ieder geval op korte termijn.

Bij het eenvoudig vervangen van de olie blijft door het ontwerp een groot deel van de oude versnellingsbakolie in het voertuig achter. De werking van het nieuwe smeermiddel is maar van korte duur, omdat het zich snel weer mengt met de oude restolie en veel van zijn kwaliteit verliest.

Een echte remedie hier is het holistische versnellingsbak doorspoelen  met behulp van de Tim Eckart-methode

De gelijknamige heer heeft een spoelmethode en een spoelapparaat ontwikkeld waarmee een wisselsnelheid van 97% wordt bereikt na één spoelbeurt en een wisselsnelheid van 99,5% na drie spoelbeurten. Er zit praktisch geen oude olie meer in de versnellingsbak, omdat deze volledig wordt uitgespoeld inclusief alle zwevende deeltjes en metaalafval. Daarna wordt de verse transmissieolie gewoon ingegoten.

Testruns bevestigen trouwens ook bij voertuigen met oudere automatische versnellingsbakken een aanzienlijke verbetering van het schakelen. Zachter en correct getimed schakelen helpt het comfort te verbeteren – een kerneigenschap van automatische transmissies.

Een tandwielspoeling van Tim Eckart bespaart ook dure garagebezoeken door het vervangen van tandwielonderdelen. Met ongeveer 250 euro is het volledig doorspoelen van de versnellingsbak niet goedkoop, maar toch goedkoper dan de talloze uren werk en reserveonderdelen bij het vervangen van mechanische onderdelen van de automaat.

Garagebedrijven raden aan om de automatische transmissie om de 60.000 kilometer te laten spoelen. Bel gewoon een garage bij u in de buurt en vraag of zij de versnellingsbak kunnen doorspoelen volgens de Tim Eckart-methode.

Versnellingsbak spoelen
© Shutterstock / Loraks

Conclusie:

Een versnellingsbakspoeling kan luie automatische schakelingen nieuw leven inblazen. Door te spoelen volgens Tim Eckart wordt bijna alle versleten en met deeltjes verrijkte transmissieolie afgetapt en vervangen door verse olie. De machine schakelt weer zachter en op het juiste moment. U rijdt weer comfortabeler en in vaak is een verbetering van de rijprestaties te constateren.

Het doorspoelen werkt – maar het is geen wonderwapen, want het doorspoelen van de versnellingsbak helpt niet bij echt defecte versnellingsbakken.