Deuk in de auto: hoe u deze goedkoop kunt repareren

0
530
Deuk
© GettyImages / Bilanol

Het gebeurt snel – iets te ver achteruit gereden bij het parkeren en uw auto heeft een  deuk. Bij de monteur kunnen reparaties met verf snel duur worden. In deze blog leest u hoe u zelf een deuk in de auto kunt repareren, wanneer u beter een vakman kunt raadplegen en welke goedkope alternatieven er zijn.

Zelf een deuk aan de auto repareren: u heet deze opties

Zelf deuken uit de auto verwijderen is heel goed mogelijk – op voorwaarde dat ze niet te groot of moeilijk toegankelijk zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden voor reparatie – in ons overzicht ziet u er een paar:

  • Zuignap: U plaatst een zuignap op het midden van het deukgebied. Trekf u hem nu weg, dan trekt hij het plaatwerk dat voorheen naar binnen gekromd was mee naar buiten.
  • Lijmpistool: U kunt speciale in de handel verkrijgbare lijmpistoolsets gebruiken om kleine deukjes in de auto te verwijderen. Gebruik hiervoor een lijmpistool om hete lijm aan te brengen op een knop of handvat in de kit en druk het in de deuk. Trek hem vervolgens naar buiten en trek de deuk uit het plaatwerk. Vergeet niet de aangebrachte lijm voorzichtig met een spatel te verwijderen.
  • Rubberen hamer: Gebruik een rubberen hamer om de deuk van de auto van binnenuit te verwijderen. Hiervoor moet u eerst de binnenvoering demonteren. Verwarm het plaatwerk met een heteluchtpistool. Gebruik nu de rubberen hamer om zachtjes in een cirkel op de rand van de bobbel te tikken, van buiten naar binnen werkend.

Zorg er bij elke procedure voor dat het plaatwerk niet naar buiten wordt uitgerekt. Daarnaast moet er zo min mogelijk lakbeschadiging zijn. Anders zou de carrosserie kunnen gaan roesten.

Wanneer is uitdeuken door een professional de moeite waard?

Zelf een deuk in de autodeur verwijderen kan u veel geld besparen. Een reparatieset voor lijmpistolen koopt u vaak al voor 100 tot 150 euro. De zuignap is nog goedkoper – de reparatie is gedaan met een investering van niet meer dan 20 euro. De kosten van het verwijderen van de deuk aan de auto zijn echter niet altijd de doorslaggevende factor, maar eerder de aard van de schade. In deze gevallen moet u het werk aan een professional overlaten:

  • Deuken met een groot oppervlak waarbij zelfs meerdere onderdelen betrokken zijn
  • Diepe deuken waar de lak beschadigd is
  • Schade op een moeilijk bereikbare plek
  • Speciale lakken (bijv. metallic lak)
  • Cabriolet autodeuren (risico op schade aan andere componenten)

Maar ook financieel is het vaak de moeite waard om naar een zogenaamde deukendokter te gaan in plaats van urenlang zelf te proberen. Voor simpele deukjes aan de auto zijn de kosten verrassend laag rond de 35 tot 120 euro. Als het lakwerk beschadigd is, zijn er extra kosten voor plamuren en schilderen. Maar ook dan komt u met kosten van 300 tot 500 euro weg.

Het alternatief: de deuk in de auto laten repareren door de deukendokter

Een deukendokter is een dienstverlener die het zogenaamde slimme reparatieproces aanbiedt. Deukjes en andere beschadigingen zoals krassen of steenslag verwijderen ze eenvoudig met speciale werkmethoden. De deukendokter biedt u verschillende voordelen:

  • meestal niet opnieuw schilderen nodig
  • dus geen risico op kleurverschillen
  • snelle uitvoering
  • geen waardeverlies van uw auto

Op deze manier kunt u vaak voorkomen dat voertuigonderdelen moeten worden verwijderd of zelfs volledig moeten worden vervangen. Dit bespaart veel geld in vergelijking met conventionele reparaties.

Deuk in de auto: betaalt de autoverzekering?

Als u de deuk in uw auto zelf heeft veroorzaakt, dekt uw casco-verzekering dit. Of het de moeite waard is, hangt af van uw contract: Bij kleine schade is het eigen risico vaak hoger dan de werkelijke schade. U hoeft zich immers geen zorgen te maken over een downgrade als u deze meldt. Als een vreemde uw auto heeft beschadigd, moet hij de schade betalen. Je kunt de kosten alleen melden bij uw casco-verzekering als de politie hem of haar niet kan identificeren.

Heeft u een rubberen hamer nodig om een ​​deuk uit uw auto te verwijderen? Bij Motointegrator kunt u online hamers van hoge kwaliteit bestellen.