Stuurbekrachtiging defect: symptomen, reparaties en kosten

0
5006
Stuurbekrachtiging
© GettyImages / Irina Cheremisinova

De stuurbekrachtiging maakt uw reizen veel comfortabeler. Als hij niet meer goed werkt, merkt u dat meteen: het sturen wordt stroef en het is lastig om correct bochten te nemen. In deze blog leest u over de tekenen van een defecte stuurbekrachtiging, hoe de reparatie in zijn werk gaat en met welke kosten u rekening moet houden.

Verschil tussen hydraulische en elektrische stuurbekrachtiging

In het verleden werd in auto’s hydraulische stuurbekrachtiging ingebouwd. Deze worden mechanisch aangedreven door een V-riem. Naast de servopomp zelf bestaat het systeem uit een V-snaar, hogedruk- en retourleidingen en een opvangbak voor de hydraulische olie. Wat nieuwere modellen worden al elektrohydraulisch aangedreven. In plaats van een V-snaar is er een kleine elektromotor.

Moderne varianten kunnen helemaal zonder stuurbekrachtigingsolie. Ze worden elektronisch gestuurd door een motor. Deze ondersteunt de stuurbewegingen met behulp van informatie die een speciale regeleenheid doorgeeft aan de stuurbekrachtiging. Welk type aanwezig is, speelt een rol qua reparatie.

Symptomen van een defect

Als de stuurbekrachtiging defect is, kan dit zich uiten in verschillende symptomen:

  • Nadat de motor is gestart, gaat het servo-indicatielampje in uw auto branden. Het lijkt op een stuurwiel met een uitroepteken ernaast.
  • De besturing is stroef en daar moet u veel kracht voor gebruiken.
  • Bij het sturen hoort u geluiden. Een piep duidt op een versleten V-riem. Een fluitend of zoemend geluid bij het inrijden duidt op onvoldoende smering.
  • Als er olie uit de stuurbekrachtiging komt, is dit ook een teken van een dreigend defect.
  • Leidingen of asafdichtingsringen lekken en er ontsnapt olie.
  • Als de stuurbekrachtigingsolie zichtbaar schuimt, is er ook een probleem.

Bij moderne voertuigen met elektronische stuurbekrachtiging is het foutgeheugen een goed uitgangspunt voor de diagnose. Zo meldt hij problemen met de stuurbekrachtigingsmotor.

Stuurbekrachtigingsolie verversen

Als de oorzaak van de problemen een gebrek aan smering is, kunt u olie aan de stuurbekrachtiging toevoegen of de oude olie verversen. Als er een lek is, valt de stuurbekrachtiging vroeg of laat uit als het oliepeil te laag is en de smering niet meer voldoende is. Dan kan een bezoek aan de werkplaats niet ontbreken. Om ervoor te zorgen dat de stuurbekrachtiging op korte termijn werkt, kunt u stuurbekrachtigingsolie bijvullen. Hoe verder te gaan:

  1. Breng het voertuig omhoog met de krik en standaards.
  2. Tap de oude servo-olie af en vang deze op in een opvangbak.
  3. Resten in de leidingen wegspoelen.
  4. Vervang het expansievat door een nieuw vervangend onderdeel.
  5. Vul de nieuwe stuurbekrachtigingsolie bij. Een tweede persoon moet de motor starten en het stuur een paar keer helemaal naar links en rechts draaien.

Als er een lek is, is het bijvullen van de servo-olie slechts een tijdelijke oplossing. Als de oorzaak oude, defecte olie is, moet u deze vervangen. Als de stuurbekrachtigingsolie bruin tot zwart van kleur is, is het raadzaam deze te vervangen.

Stuurbekrachtiging defect: kostenoverzicht

Als het verversen van de olie het probleem niet oplost, moeten afzonderlijke componenten of zelfs de volledige stuurbekrachtiging worden vervangen. Het exacte reparatieproces en de kosten variëren afhankelijk van het type stuurbekrachtiging (hydraulisch, elektrohydraulisch of elektronisch). De kosten kunnen dus tussen de 250 en 800 euro bedragen.

Stuurbekrachtiging achteraf inbouwen: kan dat?

Sommige oudere voertuigen en oldtimers hebben nog geen stuurbekrachtiging. Puur economisch gezien is retrofitting vaak niet de moeite waard. Afhankelijk van het voertuig variëren de kosten tussen de 400 en 1.000 euro. Veel autobezitters besluiten nog steeds om het voertuig te upgraden om het de waarde ervan te verhogen. Dan loont het de moeite om te investeren in elektronische stuurbekrachtiging. Deze schakelt alleen in wanneer nodig en is dus zuiniger.

Heeft u een nieuwe stuurbekrachtigingspomp nodig voor uw auto? Bij Motointegrator kunt u passende reserveonderdelen tegen lage prijzen online bestellen.