Defecte ontstekingskabels: symptomen, vervanging en kosten

0
758
Ontstekingskabel
© GettyImages / ronstik

Als de motor afslaat, zult u zeker uw oren spitsen – zou er iets mis kunnen zijn met de motor? Soms is de oorzaak echter verrassend eenvoudig: de bougiekabels zijn defect. In deze blog leest u wanneer u de ontstekingskabels moet controleren, hoe de reparatie in zijn werk gaat en wat de kosten zijn.

Defecte ontstekingskabel: overzicht van symptomen en oorzaken

U herkent defecte ontstekingskabels aan deze symptomen:

  • De motor loopt stroef en/of niet op alle cilinders.
  • Het systeem verbruikt meer brandstof dan normaal.
  • De prestaties blijven achter bij de verwachtingen.
  • Het motorstoringslampje gaat niet uit na het starten van de motor.
  • Gasrespons is slecht.
  • De auto slaagt niet voor de emissietest.
  • De auto wil niet starten.

Helaas zijn veel tekens dubbelzinnig – ze kunnen ook worden veroorzaakt door andere defecten die verband houden met het ontstekingsmechanisme, zoals de bobine of bougies. Het uitlezen van het foutgeheugen is daarom essentieel. Als de ontstekingskabels zijn aangetast, vindt u berichten zoals “Ontbrandingsfout cilinder” of “Cylinder misfire”.

Hoe ontstaat een defect aan de ontstekingskabels?

Als de ontstekingskabels in de auto defect zijn, is de marterbeet één van de meest voorkomende redenen. De kleine knaagdieren bijten gewoon door de kabels heen. Maar er zijn ook andere oorzaken:

  • Temperatuurschommelingen in de motorruimte
  • Kabelbreuk door motortrillingen
  • Losse ontstekingskabelverbindingen
  • Beschadiging van de kabelisolatie door ondeskundige reparaties
  • Defect bougiecontact
  • Geoxideerde contacten door vocht

Tip: Als u vermoedt dat de ontstekingskabels de boosdoener zijn, dient u geen verdere afstanden af ​​te leggen. Anders kan de schade zich uitbreiden naar andere componenten zoals de bobine of bougies. Het is beter om het onderdeel direct te laten vervangen.

Ontstekingskabels repareren: hier ziet u hoe, stap voor stap

Als u de ontstekingskabels wilt controleren, is een visuele inspectie vaak voldoende. Mechanische schade is op het eerste gezicht te zien. Als er geen externe schade is, kunt u met een multimeter nagaan of de weerstand van de kabel nog in orde is. Als er een defect wordt gevonden, ontkomt u er niet aan om de ontstekingskabels te vervangen. Niet repareren en een nieuwe ontstekingskabelset gebruiken. Hoe verder te gaan met de vervanging:

  1. Open de motorkap.
  2. Identificeer de ontstekingsdraden en koppel ze los van het motorblok. Koppel ze los van de bougies en bobine. Doe dit van kabel naar kabel. Dit zorgt ervoor dat u geen verbindingen door elkaar haalt.
  3. Bevestig de nieuwe ontstekingskabel aan de betreffende bobine, leid deze door de kabelschoen naar de bougie en steek de stekker in het stopcontact.
  4. Sluit alle kleppen weer en voer een functietest uit.

Kosten vervanging

Indien u de bougiekabels wilt laten vervangen zijn de kosten te overzien. De verkoopprijs voor een losse kabel ligt tussen de 25 en 50 euro. In verhouding daarmee rijdt u goedkoper met een hele set bougiekabels – voor 50 tot 100 euro krijgt u een set met meerdere bougiekabels.

Daarbij komt nog de werktijd. Reken op ongeveer 10 tot 15 minuten per kabel. Met vier kabels voor een viercilindermotor zou het 40 tot 60 minuten duren. Bij een uurtarief van 100 euro zouden de montagekosten rond de 65 tot 100 euro liggen. In totaal zou in dit voorbeeld tussen de 115 en 200 euro worden gemaakt. Het kan ook ver onder de 100 euro zijn om een ​​enkele kabel te vervangen.

Bent u op zoek naar geschikte kabels voor uw auto? Ontdek online hoogwaardige ontstekingskabels die geschikt zijn voor uw voertuig bij Motointegrator.