Defecte nokkenasregelaar: symptomen, reparaties en kosten eenvoudig uitgelegd

0
2955
Nokkenasregelaar
© GettyImages / Evgenii Palitsyn

Flexibele nokkenasregeling heeft veel voordelen. Bijvoorbeeld geoptimaliseerde motorprestaties, betere motorrespons en betere emissies. Als het onderdeel defect is, gaan niet alleen deze voordelen verloren. Tegelijkertijd bestaat het risico van motorschade. In deze blog leest u aan welke symptomen u het defect aan de nokkenasregelaar kunt herkennen, welke gevolgen dit kan hebben en hoe de reparatie in zijn werk gaat.

Functie van de nokkenasregelaar

Het is de taak van de nokkenas om de inlaat- en uitlaatkleppen precies op het moment te openen en te sluiten dat nodig is voor het verbrandingsproces. Dit proces volgt vaste processen en ritmes die niet veranderen.

Nokkenasregelaars worden vaak gebruikt in moderne voertuigen. Deze hebben dezelfde functie maar maken een variabele kleptiming mogelijk. De openings- en sluitingstijden van de inlaat- en uitlaatkleppen kunnen afzonderlijk worden geregeld. Het onderdeel houdt rekening met verschillende parameters van de motor, zoals vermogen of snelheid. Hiermee streven de fabrikanten verschillende doelen na:

  • betere motorprestaties door een betere vermogensafgifte
  • lager brandstofverbruik
  • betere uitstoot
  • soepel en schonere stationair lopende motor
  • geoptimaliseerde motorrespons
  • minder motorslijtage door geoptimaliseerde koeling

Nokkenasregelaar defect: symptomenoverzicht

Als het onderdeel defect is, wordt dit meestal niet weergegeven in het foutgeheugen. De diagnose is voornamelijk gebaseerd op de typische symptomen van een defecte nokkenasversteller:

  • Wanneer u de motor start terwijl deze koud is, is er een kort ratelend geluid te horen vanuit de motorruimte van het voertuig.
  • Het motorwaarschuwingslampje gaat branden.
  • Een geur van brandstof is merkbaar.
  • Het brandstofverbruik is hoger dan normaal.
  • Met name in het lage toerentalbereik kan het voertuig niet meer zijn volledige vermogen oproepen.
  • De motor loopt onregelmatig of gaat zelfs in noodbedrijf.
  • Er treden ontstekingsfouten op.

Het probleem is: de symptomen van een defecte nokkenasregelaar zijn niet erg specifiek en wijzen op een groot aantal mogelijke oorzaken. Daarom adviseren veel experts om de nokkenasregelaar na een bepaalde kilometerstand te vervangen om een ​​defect te voorkomen.

Gevolgen van een defecte nokkenasregelaar: Kunt u verder rijden?

Met een defecte nokkenasversteller is uw auto toch rijklaar. U kunt alleen nog kortere afstanden afleggen. U kunt het beste rechtstreeks naar de werkplaats rijden. De reden hiervoor is simpel: als de nokkenasregelaar mechanisch defect is, kunnen kleine onderdelen van het onderdeel losraken. Deze kunnen in het oliecircuit terechtkomen en onherstelbare schade aanrichten. Het grootste gevaar schuilt echter bij de kleppen: als u doorrijdt met een defecte nokkenasregelaar, kunnen deze verbranden. Dure motorschade kan het gevolg zijn.

Afgezien van zulke ernstige gevolgen heeft de defecte nokkenasregelaar ook een directer effect. Bijvoorbeeld door ongewenste vervuiling van de oliekamers. Ook kunnen er thermische problemen optreden. De motor raakt dan oververhit.

Nokkenasregelaar vervangen: werkwijze en kosten

De nokkenasregelaar wordt niet gerepareerd maar als een compleet onderdeel vervangen. Dat klinkt simpel, maar dat is het helaas niet. Vaak moeten er enkele onderdelen worden verwijderd voordat de specialist zelfs maar bij de nokkenas kan komen. Met name de tandriem of, afhankelijk van de uitvoering, de distributieketting moet worden gedemonteerd. De werkplaats kan dan de nokkenasregelaar verwijderen en vervangen door een vervangingsonderdeel.

In deze context wordt vaak ook de tandriem of de distributieketting routinematig vervangen. Dit is sowieso met bepaalde tussenpozen nodig. Aangezien het onderdeel bij het repareren van de nokkenasregelaar sowieso moet worden gedemonteerd, kan het tegelijkertijd zonder extra moeite worden vervangen.

De kosten van een nieuwe nokkenasregelaar variëren sterk tussen de 100 en 400 euro*. Daarnaast kunnen er extra materiaalkosten zijn voor extra vervangen onderdelen, zoals de tandriem, de distributieketting van de nokkenas of de V-riem. Reken voor de benodigde tijd minimaal zes uur werk uit. Bij een uurtarief van 100 euro zijn de arbeidskosten minimaal 600 euro*. Totale kosten rekent u best rond de 700 tot 1.000 euro*, of meer afhankelijk van het ontwerp van de auto.

Is uw nokkenasregelaar defect?Bestel nokkenastandwielendistributiekettingen en tandriemen voordelig online bij Motointegrator.

*Marktprijzen vanaf 1.1.2023