Defecte katalysator in de auto: kenmerken, vervanging en kosten

0
3107
Katalysator
© GettyImages / gilaxia

De katalysator, in de volksmond ook wel kat genoemd, maakt deel uit van het uitlaatsysteem en is daarom essentieel voor de rijveiligheid van de auto. Uitlaatgassen bevatten verschillende vervuilende stoffen. De katalysator in de auto is er verantwoordelijk voor om de hoeveelheid van deze vervuilende stoffen zo laag mogelijk te houden – door middel van chemische reacties. In deze blog leest u wanneer de kat niet meer goed werkt en hoe u dit kunt herkennen.

Waarom is het zo belangrijk in de auto?

Zoals eerder vermeld, is de belangrijkste taak van de katalysator in een auto het verminderen van de verontreinigende stoffen in de uitlaatgassen. Sinds begin 1993 is het voor elke auto met een benzinemotor noodzakelijk om een ​​goed werkende kat te hebben. Hierdoor blijven de emissiewaarden zo laag mogelijk. De katalysator is daarom een ​​essentieel onderdeel dat de rijveiligheid aanzienlijk verhoogt – vooral in relatie tot het milieu.

Defecte katalysator: symptomen

Zoals elk auto-onderdeel heeft ook dit onderdeel soms mankementen. Iedereen die een auto bestuurt met een defecte kat zal de volgende symptomen opmerken:

  • De uitlaatlucht is merkbaar
  • De prestaties van het voertuig zijn beperkt
  • De uitlaatgaswaarden nemen toe
  • De uitlaatgassen zijn blauwachtig van kleur
  • Het voertuig maakt ratelende geluiden
  • In het storingsgeheugen verschijnt de volgende vermelding “Effect katalysator onvoldoende”.

Uitlaatgasreiniger kapot in de auto: repareren of vervangen?

Als de katalysator van uw auto niet meer goed werkt, moet u deze vervangen. Voer eerst een emissietest uit. Als de uitlaatgaswaarde te hoog is, is dit een duidelijke indicatie dat de katalysator defect is. Deze moet u vervangen door een nieuw onderdeel. De installatie van gebruikte reserveonderdelen wordt niet aanbevolen.
Afhankelijk van de auto zijn er verschillende modellen gemonteerd. Er zijn er ook die kunnen worden gebruikt voor meerdere modellen. Deze worden “universele katten” genoemd. Als u wilt besparen, kunnen deze goedkoper zijn – maar de installatie is complexer.

Hoe werkt de installatie van de nieuwe katalysator?

De wijziging is afhankelijk van de auto in kwestie. Allereerst moet u de bodembeplating  verwijderen. Daarna verwijdert u de katalysator. Als schroeven gecorrodeerd zijn, kan dit iets langer duren. De nieuwe katalysator is gemonteerd en in de auto gelast. Bij het vervangen van de katalysator is het zinvol om ook de lambdasondes (pre-cat en post-cat-sonde) te vervangen. De taak van de lambdasondes is om het resterende zuurstofgehalte in de uitlaatgasstroom te meten en deze waarde door te geven aan de regeleenheid. Deze regelt de samenstelling van het brandstofmengsel.

Kapotte katalysator in de auto: vervangingskosten

Autokatalysatoren verschillen in prijs – dit hangt af van de fabrikant van het reserveonderdeel, maar ook van het automodel. U moet rekenen op een bedrag tussen de 200 en 500 euro*. Als meerdere katalysatoren samen worden geïnstalleerd, kan dit bedrag aanzienlijk hoger zijn. Een alternatief voor dure originele onderdelen kunnen universele katten zijn. Er zijn al minder dan 100 euro*, maar dat gaat meestal gepaard met meer werk tijdens de montage.
Als u de katalysator in een garage laat vervangen, moet u bij de materiaalkosten 2-3 werkuren optellen, eventueel meer bij een universele katalysator.

Kapotte katalysator in de auto: mag u doorrijden?

Met een kapotte uitlaatgasreiniger kunt u in principe doorrijden. Maar dit moet u niet doen omdat vervuilende stoffen (koolmonoxide etc.) niet meer kunnen worden gefilterd. Verder kan dit leiden tot gevolgschade aan de motor. Ook juridisch gezien pleegt u zonder een goed werkende katalysator milieufraude (actieve vervuiling) en mogelijk zelfs belastingontduiking. Aangezien de motorrijtuigenbelasting wordt berekend op basis van de vervuilende uitstoot van uw auto, is deze met een defecte kat aanzienlijk hoger dan wat onder de belasting valt.

Wilt u uw katalysator vervangen en bent u op zoek naar een nieuw onderdeel? Kijk eens in de online winkel van Motointegrator: Hier vindt u een grote keuze aan moderne, hoogwaardige auto-accessoires.