De ontstekingskabel controleren – een stap-voor-stap handleiding

0
5054
Ontstekingskabel
© Shutterstock / hecho

De ontstekingskabel is een eenvoudig maar essentieel motoronderdeel. Het kan verantwoordelijk zijn voor veel storingen, en daarom moet elke monteur weten hoe hij het goed kan controleren.

De volgende tests zijn ruwweg gerangschikt volgens de waarschijnlijkheid van mislukking – d.w.z. de tests die bijzonder gemakkelijk zijn en vaak tot de ontdekking van een fout leiden, zijn het eerst beschreven. Meer complexe tests zijn verderop in het artikel te vinden. Voorzichtigheid is in het algemeen geboden bij het oplossen van problemen. Overal waar elektriciteit is, kan de gezondheid in gevaar komen. Aangezien bij veel tests de ontstekingskabel onder spanning moet staan, is voorzichtigheid geboden. Daarom moet u voor alle controles voldoende tijd uittrekken en bij twijfel een deskundige inschakelen. Als alternatief kunt u een minder gevaarlijke test gebruiken.

Ontstekingskabel: Controleer op symptomen

Als de kabel defect of versleten is, zijn er meestal enkele typische symptomen. Het gaat onder meer om onregelmatig stationair draaien, radiostoringen, haperende ontsteking of een hoger brandstofverbruik. Soms kan dit ook resulteren in een mislukte emissietest omdat de kooldioxide-uitstoot verhoogd is. Dit kunt u ook signaleren door een brandend motorcontrolelampje vanuit de auto zelf. In dit geval kan het uitlezen van het foutgeheugen helpen.

Onderzoek de onstekingskabel

Een toorts is een geschikt gereedschap voor deze stap. Controleer eerst op duidelijke uitwendige schade (insijdingen, barsten of scheuren). Verschroeiing door de afvalwarmte van de motor kan ook zichtbare sporen geven op de kabelisolatie. Als de bougiekabel in orde is, is de volgende stap de controle van de bougie, die bovenop de ontstekingsbranderzit, op corrosie.

Ontstekingskabel
© Shutterstock / ajt

Start de motor

Hier moet u luisteren naar ontstekingsbogen. Een knappend geluid kan erop wijzen dat er een hoogspanningslek is.

De schroevendraaiertest

Dit houdt in dat de bougiekabel wordt gecontroleerd op onzichtbare scheurtjes. Gebruik een goed geïsoleerde schroevendraaier en aard een kabel over het frame. Ga nu langzaam met de punt over de bougiekabel, rond de bobine en over de aansluitklemmen. Als u een vonk in de richting van de schroevendraaier ziet, hebt u de fout gevonden. Deze test moet u zeer zorgvuldig uitvoeren!

De spuitfles test

Deze test werkt op dezelfde manier als de schroevendraaiertest, maar is meer geschikt voor moeilijk bereikbare plaatsen. De bougies en geïnstalleerde punten moeten u bespuiten. Als de kabelisolatie beschadigd is, kunt u meestal kleine vlambogen detecteren.

De weerstandstest

U controleert of de draad van de bougiekabel zelf defect of beschadigd is. Zoek hiervoor eerst de weerstandswaarde van de kabel op in het reparatiehandboek. U kunt deze waarde ook online vinden. De volgende stap is het meten van de weerstand van de bougiekabel met een multimeter (of ohm-meter). Als de waarde buiten het gespecificeerde bereik ligt, zijn de stroomgeleiders van de kabel beschadigd.

De bougieleiding: Controle van de veerklemmen

Deze klemmen houden de bougiekabel in de juiste positie. Als deze beschadigd zijn, kan de kabel gemakkelijk afglijden.

Ontsteking kabel routing

In de handleiding van het voertuig is meestal te vinden hoe u de bougiekabels moet leiden. Met name bij tweedehands auto’s kan het van tijd tot tijd gebeuren dat de kabels niet goed zijn aangelegd, wat kan leiden tot kabelbeschadiging.