Rijden met een mobiele telefoon – Wat is toegestaan en wat is verboden?

0
438
Mobiele telefoon
© karen roach / Shutterstock

Verbod en boete

Iedereen weet het: een mobiele telefoon gebruiken tijdens het rijden is absoluut verboden. Maar omdat er steeds nieuwe rechterlijke uitspraken volgen, heerst er verwarring: wanneer “gebruikt” men de mobiele telefoon überhaupt? En wat mag ik eigenlijk doen?

De boetes voor het gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur worden steeds hoger. Wie momenteel tijdens het besturen van een voertuig zijn smartphone of ander mobiele elektronisch apparaat in strijd met de regels gebruikt, betaalt 250 EUR.

Welke gsm-functies vallen onder het gsm-verbod?

Door middel van talloze rechtszaken is in de loop van de tijd bepaald wat is toegestaan met een mobiele telefoon achter het stuur en wat verboden is door het mobiele telefoonverbod. In principe omvat het mobiele telefoonverbod alle functies die een smartphone heeft. De regel is: u gebruikt uw gsm als u hem in uw hand houdt. Het verbod op mobiele telefoons kunt u overigens ook toepassen op andere elektronische apparaten die afleiding veroorzaken, zoals tablets.

De mobiele telefoon voor het voeren van telefoongesprekken

U mag uw mobiele telefoon alleen gebruiken om te bellen tijdens het rijden als hij permanent op de auto is aangesloten. Daarnaast moet u natuurlijk een handenvrij systeem gebruiken. Wat wordt beschouwd als gsm- gebruik?

  • Als u de mobiele telefoon opneemt of het gesprek moet beantwoorden door op uw smartphone te tikken: u krijgt met een boete.
  • Als u alleen maar een vervelende beller wilt wegduwen: u kunt worden beboet.
  • Bovendien kunt u een boete verwachten als u uw smartphone oppakt en het nummer van de beller opzoekt.

De smartphone als navigatiesysteem

U mag uw mobiele telefoon alleen als navigatiesysteem gebruiken als u een overeenkomstige houder in uw voertuig hebt.  U moet er echter rekening mee houden dat u uw mobiele telefoon dan als een navigatieapparaat moet gebruiken – dus wanneer u hem bedient, moet u altijd op het verkeer letten!

Andere verboden functies

Gebruikt u uw smartphone als horloge? Geen probleem – maar u moet wachten tot u niet meer aan het rijden bent voordat u op uw horloge kijkt – want dit wordt ook beschouwd als gsm-gebruik. Zelfs het aansluiten van uw smartphone aan een oplaadkabel tijdens het besturen van een voertuig is verboden. Naast deze functies is het volgende ook niet toegestaan tijdens het rijden:

  • Uw smartphone te gebruiken als notitieblok, dictafoon, camera, organiser.
  • Spelletjes spelen op de mobiele telefoon
  • Luisteren naar, lezen van, versturen van berichten
    Als u uw gsm echter gewoon op een andere plaats in het voertuig legt of aan een andere persoon geeft zonder de smartphone van dichtbij te bekijken, hoeft u niet te vrezen voor een boete.
Mobiele telefoon
© eakkaluktemwanich / Shutterstock

Wat als het voertuig stilstaat?

Het feit dat het voertuig stilstaat, betekent niet dat u nu weer alles met uw smartphone mag doen. Het is namelijk alleen van toepassing wanneer u de motor van uw voertuig hebt uitgezet – of wanneer deze door het automatische start-stopsysteem is uitgezet. Trouwens, u moet voorzichtig zijn als u stopt op de vluchtstrook. Als u op de vluchtstrook van een autosnelweg of autoweg stopt, negeert u de verplichting om op de vluchtstrook te stoppen, die alleen in noodgevallen en bij technische problemen is toegestaan.
Denk dus goed na over het niet gebruiken van uw mobiele telefoon tijdens het rijden – want het kost niet alleen veel geld, maar soms ook levens.