De distributieriem vervangen – Op het juiste moment

0
1914
Distributieriem
© Shutterstock / schankz

Wat gebeurt er als de distributieriem kapot is?

De distributieriem heeft de belangrijke functie. Het brengt de draaiende beweging van de krukas over op de nokkenassen. Daardoor worden de inlaat- en uitlaatkleppen bediend. Hij regelt ook de waterpomp en soms de stuurbekrachtiging. Als de distributieketting spanning verliest, overslaat of zelfs scheurt, kan dat ernstige schade veroorzaken. In dat geval zouden de kleppen op het verkeerde moment opengaan en tegen de zuigers botsen. In het beste geval kunt u volstaan met het vervangen van de cilinderkoppen, in het slechtste geval moet u een nieuwe motor kopen.

Hoeveel kost het vervangen van een tandriem?

De distributieriem controleren, ook al loopt de auto goed? Veel autobezitters zouden het graag zonder doen, per slot van rekening kost het vervangen van de tandriem ongeveer 300 euro. Vaak is het niet alleen de distributieriem die u moet vervangen, omdat de waterpomp, de spanpoelie, de spanner en de spanrol zich in de onmiddellijke nabijheid bevinden en u ze tegelijkertijd kunt vervangen. Dit is een goed idee, vooral voor de waterpomp. Een nieuwe distributieriem samen met een oude waterpomp kan gemakkelijk tot problemen leiden.

Wanneer moet u de distributieketting vervangen?

De levensduur van distributieriemen varieert aanzienlijk van model tot model. In het algemeen ligt het tussen de 60.000 en 240.000 kilometer. Naast de kilometeraanduiding is er ook een tijdsaanduiding in jaren. De in het voertuig geïnstalleerde motor is de bepalende factor voor het verversingsinterval. Wanneer het tijd is om de distributieriem te vervangen, biedt de online winkel van Motointegrator een breed assortiment aan kwalitatief hoogwaardige distributieriemen van topmerken.

Het vervangen van de distributieriem kan snel duur worden, omdat het zinvol is ook de spanrol, de spanpoelie en de waterpomp te vervangen. Deze onderdelen zijn bij het vervangen van de distributieriem gemakkelijk toegankelijk en worden op dezelfde wijze belast. Bovendien lopen de distributieriem en de waterpomp samen en kan de combinatie van een nieuwe distributieriem en een oude waterpomp onder bepaalde omstandigheden problemen veroorzaken.

Waarom moet u de distributieriem regelmatig controleren?

Fabrikanten geven verschillende intervallen van ca. 60.000 tot 120.000 km als niet-bindende richtlijn als een goed moment om de distributieketting te vervangen. Er spelen echter veel verschillende factoren een rol, zoals de kwaliteit van de distributieriem, om te bepalen wanneer u deze daadwerkelijk moet vervangen. Een andere regel is om de distributieriem na ruim zes jaar te vervangen. Ook al lijkt preventieve zorg niet goedkoop, toch is ze aan te raden en qua prijs veel aantrekkelijker dan het herstellen van motorschade door een kapotte tandriem tijdens het rijden.

Distributieriem
© Shutterstock / svariophoto

Vervanging van de distributieriem voorkomt motorschade

Bij bijna alle voertuigen komt er heel wat kijken bij het vervangen van een distributieriem. Toch is het een goed idee om ze van tijd tot tijd visueel te controleren om de motor van uw auto vlot te laten draaien. Kapotte distributieketting veroorzaken veel motorschade en zijn een dure aangelegenheid.
De kosten van het vervangen van een tandriem hangen af van een aantal factoren, zoals het model auto waarvan u de tandriem vervangt, de kwaliteit van de distributieriem en de tijd en arbeid die nodig zijn om de riem te vervangen. In de grote online winkel van Motointegrator vindt u meer dan een miljoen reserveonderdelen en accessoires voor uw auto. Waaronder hoogwaardige installatiegereedschappen voor distributieriemen en waterpompen van Sasic en Aisin.

Bronnen:

http://www.fairgarage.de/zahnriemenwechsel

http://www.autobild.de/