CoC-papieren in de autohandel: waar zijn ze voor nodig?

0
381
Coc-papieren
© GettyImages / AndreyPopov

Als u onlangs een nieuw voertuig heeft gekocht, bent u waarschijnlijk al bekend met het concept van CoC-papieren. Omdat deze documenten sinds 2015 in gebruik zijn als vervanging van het klassieke kentekenbewijs en een EU-brede standaardrichtlijn vormen met betrekking tot voertuigdocumenten. Kom hier meer te weten wanneer u de CoC-papieren precies nodig heeft, wat erop staat en waar u kan ze vandaan halen.

Wat zijn CoC-papieren voor de auto precies?

CoC staat voor Certificate of Conformity, waarvoor ook de term EEC Declaration of Conformity wordt gebruikt. Met deze papieren zijn er in de hele EU uniforme richtlijnen met betrekking tot voertuigdocumenten. Hierdoor wordt de handel in voertuigen binnen de EU een stuk eenvoudiger.

Het CoC-document bevestigt u als eigenaar van het voertuig dat er een EU-exploitatievergunning beschikbaar was op het moment dat het voertuig werd afgeleverd. Dit is sinds 1997 verplicht voor auto’s.

Wanneer heeft u Certificate of Conformity-papieren nodig?

U heeft de CoC-papieren in twee gevallen nodig:

  • Als u een voertuig in de EU invoert vanuit een niet-EU-land en ook verkeersregistratie nodig heeft.
  • Als u een voertuig binnen de EU wilt verkopen.

In beide gevallen dienen de geldende richtlijnen voor toelating tot het wegverkeer aanwezig te zijn. Zowel technische normen als ecologische benchmarks spelen een doorslaggevende rol.

Welke gegevens vindt u in het CoC-document?

In dit document, dat in principe kan worden gelijkgesteld met het kentekenbewijs, vindt u alle technische details van uw voertuig, zoals:

  • het VIN (voertuigidentificatienummer)
  • Type en merk
  • Uitlaatemissiegedrag
  • Slagvolume
  • Afmetingen
  • Geluidsniveau

In deze documenten voor uw voertuig moet u ook een emissieclassificatie vinden. Dit wordt meestal genoteerd als een tweecijferig sleutelnummer en dient als basis voor de berekening van de motorrijtuigenbelasting.

Zo vindt u de bandenmaat terug in het CoC-papier

Het CoC-papier van uw voertuig geeft ook informatie over de toegestane bandenmaat. Alle toegestane wiel- en bandmaten en de bijbehorende wiel- en bandcombinaties vindt u in de toelichting bij punt 50 in het CoC-document.

Als uw voertuig op basis van dit document geen typegoedkeuring heeft, moet u onderdelen zoals banden of velgen laten keuren door een erkende keuringsorganisatie in de vorm van een volledig of individueel rapport. Afhankelijk van het aantal vrijstellingen kan dit u duur komen te staan.

Geen CoC papieren: wat te doen?

Als u geen CoC-papieren voor uw auto heeft, kunt u deze later eenvoudig laten aanmaken. Helaas is dit alleen mogelijk als u een EU-typegoedkeuring voor uw voertuig heeft. Heeft u deze niet of koopt u een auto die alleen bestemd is voor bijvoorbeeld de Amerikaanse of Japanse markt, dan bestaat er geen recht op de CoC-documenten.

U heeft twee mogelijkheden om de documenten achteraf te ordenen:

1) U heeft een auto gekocht in de EU en wilt deze nu doorverkopen. Neem in dit geval gewoon contact op met de fabrikant en vraag om afgifte van de CoC-documenten. Voorwaarde is wel dat u al in het bezit bent van een kentekenbewijs of een typegoedkeuring die in de hele EU geldig is.

2) U heeft een auto geïmporteerd in de EU en heeft nu de papieren nodig voor registratie. In dit geval moet u een volledig rapport hebben van een door de staat erkende inspectie-instelling.

Hoeveel kosten de CoC-papieren voor uw auto?

Als u vervolgens een CoC-document voor uw auto laat afgeven, worden er kosten tussen de 40 en 200 euro in rekening gebracht. Hoe hoog de vergoedingen daadwerkelijk zijn, hangt af van de fabrikant. De relevante informatie ontvangt u op aanvraag direct.

Om de CoC-papieren voor uw auto te bestellen, heeft u het chassisnummer en het voertuigmodel nodig. Veel fabrikanten bieden de mogelijkheid om de documenten online aan te vragen. U kunt ook gewoon naar een vestiging bij u in de buurt gaan en daar de CoC-papieren aanvragen.

Als u banden voor uw auto wilt kopen, vindt u de juiste bandenmaat in de KvK-papieren. Koop de banden online bij Motointegrator en bespaar tegelijkertijd geld.