Cilinderkoppakking – Eerste tekenen van een defect en het vervangen ervan

0
13881
Cilinderkoppakking
© Shutterstock / J. Lekavicius

De cilinderkoppakking is de belangrijkste schakel tussen de cilinderkop en het motorlichaam. Een defect aan deze pakking kan ernstige gevolgen hebben, waaronder motorschade, als u de eerste tekenen van een defect negeert.

De functie van een cilinderkoppakking

De cilinderkoppakking zit tussen het motorblok en de cilinderkop en zorgt voor een perfecte circulatie van koelvloeistof en motorolie tussen motorblok en cilinderkop.​ Hiervoor heeft het meerdere openingen, waarvan er enkele beschikbaar zijn voor de verbrandingskamers. Rond de openingen moet de cilinderkoppakking echter absoluut gasdicht zijn. Tegelijkertijd wordt het op de plaats van installatie blootgesteld aan ongunstige “werkomstandigheden”. Omdat het bestand is tegen zowel koude als hete koelvloeistof, motorolie en hoge drukken. En dat vele jaren lang. Een regelmatige vervanging van de cilinderkoppakking is in de meeste gevallen niet voorzien, omdat het bijna onmogelijk is om vanaf het begin een vervangingsinterval te bepalen. De duurzaamheid van de pakking hangt ook af van de constructie van de betreffende motor en de bedrijfsomstandigheden. Vanwege de hoge kosten wordt slechts zelden een preventieve wijziging doorgevoerd. Het zijn de typische symptomen van een defect die aanleiding geven tot een vervanginig van de cilinderkoppakking.

De meest voorkomende tekenen van een defecte cilinderkoppakking

Omdat de cilinderkoppakking verschillende kanalen afdicht waardoor koelwater en motorolie stromen, treden er verschillende symptomen op als de pakking defect is. Een defect hoeft echter niet per se van buitenaf te zien te zijn. Als de pakking alleen defect is aan de tussenliggende delen van de verbrandingskamers of de afzonderlijke kanalen, lekken bedrijfsstoffen niet noodzakelijkerwijs uit de motor. Olie en water kunnen zich echter vermengen. Bovendien kunnen olie en koelwater verloren gaan. Vaak zijn de eerste symptomen een constant verlies van koelvloeistof en / of motorolie.​ Een snelle stijging van de motortemperatuur en witte rook uit de uitlaat behoren ook tot vaak voorkomende symptomen. Verdikte koelvloeistof is een duidelijke indicatie van een defecte cilinderkoppakking. Als het koelwater bruin van kleur is of de motorolie modderig is, is de cilinderkoppakking vrijwel zeker defect. U moet dringend actie ondernemen. Herkent u de eerste tekenen niet, dan kan dit vervelende gevolgen hebben.

Cilinderkoppakking
© Shutterstock / Sharomka

Hoe kunt u het defecte onderdeel vervangen?

Helaas zit de cilinderkoppakking op een nogal onhandige plek, waardoor het vervangen ervan behoorlijk tijdrovend is. De cilinderkop moet volledig worden gedemonteerd om bij de pakking te komen. In moderne voertuigen wordt de werkdruk bemoeilijkt door het aantal units dat in de motorruimte is geïnstalleerd en is daarom erg tijdrovend. Het is niet ongebruikelijk dat er speciaal gereedschap nodig is. Bijvoorbeeld om de nodige aanpassingen aan de distributieriem te maken bij het opnieuw installeren van de cilinderkop of distributieketting. Het vergt ook veel ervaring om dergelijke gevoelige reparaties met succes uit te kunnen voeren. De keuze van de juiste cilinderkoppakking voor de betreffende motor is ook erg belangrijk. Omdat deze een bepaalde dikte moet hebben om exact dezelfde afstand tussen motorblok en cilinderkop te verkrijgen en dus de juiste compressieverhouding die aanwezig was voor de vervanging. Onzuiverheden op de pakkingsvlakken moeten grondig worden verwijderd zonder de vlakke oppervlakken te beschadigen.

Koppakking van ELRING

Cilinderkoppakking ELRING EL575042
© motointegrator.nl / Cilinderkoppakking ELRING EL575042

De cilinderkoppakking speelt een sleutelrol in de verbrandingskamer van de motor. Het bevindt zich tussen de cilinderkop en het motorblok en draagt ​​zo bij aan een vlotte gasuitwisseling. Het zorgt ook voor de circulatie van smeermiddelen en koelvloeistoffen. Als een cilinderkoppakking defect is, kan dit op lange termijn tot motorschade leiden. Daarom bieden wij u de cilinderkoppakking van ELRING aan. Wij bieden u bijvoorbeeld de pakking voor de Renault aan, deze heeft 2 inkepingen en een dikte van 1,74 mm. De diameter van deze afdichting is 81 mm. Naast dit merk bieden we natuurlijk meer. Met de metaal-elastomeer pakking past de volgende cilinderkoppakking op voertuigen als de Bofa, DAF en de Solaris. Met een inbouwdikte van 1,2 mm en een diameter van 141,5 mm kan de afdichting optimaal worden gemonteerd. Maar waarom van de fabrikant ELRING? Elring-Klinger is een toonaangevende wereldwijde partner voor de auto-industrie. Het bedrijf bestaat 140 jaar.

Cilinderkoppeling ELRING 796.520 Links
Elring logo
Cilinderkoppeling ELRING 796.520 Links Lees meer…
Pakking, cilinderkop REINZ 61-10050-00
Reinz logo
Pakking, cilinderkop REINZ 61-10050-00
Lees meer…
Cilinderkoppakking ELRING 245.620
logo Elring
Cilinderkoppakking ELRING 245.620
Lees meer…

Bestel de ELRING-onderdelen die u wilt en profiteer van de kwaliteitsproducten van de fabrikant. We verheugen ons op uw bestelling!