Chiptuning – nuttig of niet?

0
806
Chiptuning
© Syda Productions / Shutterstock

Chiptuning is het achteraf wijzigen van de in de fabriek ingestelde regelparameters van het elektronische motormanagementsysteem. Het is een populaire methode om de motorprestaties te verhogen, vooral bij dieselmotoren. Maar hoeveel bereikt chiptuning nu werkelijk, en welke effecten heeft het op de levensduur van de motor?

Hoe werkt chiptuning

Bij chiptuning is het niet nodig om de motor zelf te manipuleren of auto-onderdelen te vervangen. In plaats daarvan worden zowel het motorvermogen als het koppel verhoogd. Dit gebeurt door de thermische en mechanische reserves van de motor uit te putten. De opvoerdruk en de hoeveelheid brandstof in de verbrandingskamer worden verhoogd. In oudere voertuigen die vóór 2000 zijn gebouwd, voert men chiptuning gewoonlijk uit door de chip in het motorbesturingsapparaat te desolderen en te vervangen. In nieuwere voertuigen wordt de chiptuning uitgevoerd via de diagnose-interface van het voertuig.

Effecten van chip tuning op de levensduur van de motor

Iin de meeste gevallen hebben de motorfabrikanten goede redenen om de standaardkenmerken van de motoren in te stellen. Ook al beweren veel chiptuners het tegendeel. Normaal gesproken is het potentieel van de motoren al uitgeput. Een toename van het vermogen kan leiden tot een kortere levensduur, slechtere uitlaatemissies en hoge slijtage.

Bovendien beschikken vele autobezitters niet over de nodige deskundigheid om op te merken wanneer dubieuze chiptuners hen betere verbruikswaarden voorstellen dan in werkelijkheid het geval is. Dit doen zij bijvoorbeeld door manipulatie van de boordcomputer en dergelijke.

Wie dus overweegt zijn auto te laten chiptunen, moet zich van tevoren grondig informeren en afwegen of hij de mogelijke negatieve effecten zal aanvaarden.

Bronnen:

http://www.focus.de
http://de.wikipedia.org/wiki/Chiptuning