Hou het hoofd koel in de auto – tips

0
525
Koel
© Shutterstock / AbElena

Vakantieverkeer, files, hitte – rijden in de zomer kan omslaan in stress als u zich niet van meet af aan goed beschermt tegen de hitte en de gevolgen ervan. Vooral wie lang onderweg is en bijvoorbeeld op vakantie gaat, moet beslist een paar tips ter harte nemen om het hoofd koel te houden in de auto.

Wat moet u vermijden tijdens het rijden?

Er zijn een aantal gedragingen die u moet vermijden wanneer u in de zomer lange afstanden rijdt. Zoals reizen in de middaghitte tussen 12.00 en 15.00 uur. Als u zelf uw reistijd kunt kiezen, is het beter om ’s morgens of ’s avonds te reizen – tijdens de lunch is het daarentegen raadzaam om een schaduwrijke plek te zoeken. Laat kinderen of dieren in geen geval achter in een geparkeerde auto – zelfs niet als die in de schaduw staat en u maar korte tijd weg bent, want de stand van de zon kan snel veranderen en dan wordt het vaak snel erg warm in de auto.

Wat moet u doen als u lang achter het stuur zit?

Parkeer in de schaduw

Om de inzittenden en de boordelektronica tegen een zekere hitte-instorting te beschermen, is het raadzaam de auto zo mogelijk in de schaduw te parkeren. In de felle zon kan de temperatuur onder het koetswerk oplopen tot 100 graden. Deze thermische uitzetting en de daaropvolgende afkoeling door de luchtstroom kunnen fijne scheurtjes in de printplaten veroorzaken.
Als u een parkeerplaats zoekt, zoek dan naar grote schaduwplekken, zoals bomen. Dit houdt de auto ongeveer 15 graden koeler. Geen boom te zien? Parkeer uw auto dan met de achterkant naar de zon gericht, zodat de temperaturen min of meer draaglijk blijven. Na een lange tijd in de zon parkeren, open eerst alle deuren om te ventileren.

Hoofd koel
© Niccolo’ Simoncini / Shutterstock

Zet de verwarming aan

Na langdurig parkeren of rijden in de stad in de zon, kunnen de motor en de elektronica ernstig beschadigd raken. Om te voorkomen dat de koelvloeistof kookt, helpt een eenvoudige truc: zet de verwarming kort aan, want daardoor wordt de warmte naar het interieur van de auto geleid. Normaal gesproken is de luchtstroom tijdens een rit echter voldoende om de motor voldoende koel te houden. Wanneer u in een file staat, is het raadzaam de motor bij elke gelegenheid uit te schakelen.

Controle van de koelvloeistof

Voor elke reis moet u altijd het peil van het koelwater controleren en indien nodig bijvullen. Wees voorzichtig met het openen van het expansievat wanneer dit oververhit is, vanwege de mogelijke overdruk, aangezien het hete water dat eruit spuit verbranding kan veroorzaken. Let ook bijzonder goed op verlichte knipperlichten in de auto. Zodra men een probleem met ESP, ASB of airbag signaleert, moet u onmiddellijk stoppen en de pechverhelping bellen.

Gebruik airconditioning

Airconditioning is natuurlijk de beste manier om een auto van binnenuit te koelen. Zorg ervoor dat u de airconditioner de eerste kilometers alleen op maximaal vermogen zet en de lucht laat recirculeren.  Schakel uiterlijk na vijf minuten weer over op frisse lucht om een kritiek CO2-niveau in de auto te voorkomen. Te koel is ook ongezond voor alle inzittenden – 20 tot 22 graden is ideaal om het risico van ongevallen door oververhitting te verminderen. Vergeet niet dat airconditioningsystemen regelmatig onderhoud nodig hebben, aangezien het koelmiddel na verloop van tijd weglekt en dit kan leiden tot verhoogde slijtage van de compressor van de airconditioning. Aangezien de airconditioner een brandstofverbruiker is, moet u de tank altijd vullen voordat u een lange zomerrit maakt. Als u geen airconditioning heeft, is het voldoende om tijdens het rijden de achterruiten te openen.

De auto en de mensen klaarmaken voor de zomer

Reflecterende zilverfolie voor de voorkant van de auto vermindert merkbaar de opwarming van het interieur van een voertuig en is verkrijgbaar voor een paar euro. Andere tips om een rit in de brandende zon te overleven zijn onder meer voldoende water drinken en luchtige kleding dragen. Een lange broek beschermt tegen hete stoelen. De zomermaanden nodigen ook vaker uit om in luchtige slippers achter het stuur plaats te nemen. Autorijden met slippers aan is niet algemeen verboden. Bij een ongeval kan echter grove nalatigheid worden aangenomen en kunnen problemen met de verzekeringsdekking ontstaan.

Koop auto-accessoires en meer online bij Motointegrator

Van koelvloeistof tot koelmatten voor autostoelen en koelers voor eten en drinken, in de online shop van Motointegrator vindt u alles wat u nodig hebt om uw reizen in de zomer comfortabeler te maken en helemaal koel op uw bestemming aan te komen!

Bronnen:

http://www.spiegel.de
http://www.rp-online.de