Brandstofbesparend rijden – zo werkt het

0
497
Spritsparen
@ Shutterstock / VGstockstudio

Auto’s kosten ongetwijfeld veel geld, met inbegrip van het onderhoud en de regelmatige reparaties die onvermijdelijk zijn. Daarom willen vele autobezitters zo veel mogelijk brandstofbesparend rijden, wat een moeilijke onderneming is gezien de steeds stijgende prijzen. Minder rijden, op zoek naar goedkope tankstations of een zuinige auto kopen? Dit zijn geen praktische oplossingen voor iedereen! Een universeel toepasbare optie is een zuinige rijstijl aan te nemen om de brandstofkosten laag te houden.

Wij hebben een selectie van uitvoerbare tips voor u samengesteld:

Rijden met vooruitziende blik

Uit talrijke tests is gebleken dat rijden met vooruitziende blik de beste manier is om brandstof te besparen. Telkens als u remt, verspilt u immers energie, want eenmaal tot stilstand gekomen, verbruikt het opnieuw optrekken veel brandstof. De juiste versnellingskeuze heeft ook een grote invloed op het brandstofverbruik. Na het wegrijden moeten zuinige vossen er altijd voor zorgen onmiddellijk naar de tweede versnelling te schakelen, aangezien het voertuig het minste brandstof verbruikt in een hoge versnelling met een laag toerental. Als algemene regel geldt dat u moet schakelen bij een motortoerental van ongeveer 2000 omwentelingen per minuut.

Elke extra kilo slurpt brandstof

Ondanks de ontwikkeling van steeds modernere motoren en innovaties is het brandstofverbruik niet gedaald als gevolg van het steeds toenemende gewicht van auto’s. Een van de redenen hiervoor zijn de talrijke veiligheidsrelevante auto-onderdelen zoals airbags enz. die in de carrosserie zijn ingebouwd en een aanzienlijke invloed hebben op het gewicht. Pas de laatste jaren is er een tendens naar gewichtsvermindering en dus een lager brandstofverbruik.

Een auto met vierwielaandrijving slurpt bijvoorbeeld meer benzine dan een auto zonder vierwielaandrijving door het hoge verbruik van de aandrijving. En airconditioning is ook een echte brandstofverslinder. Volgens studies stijgt het brandstofverbruik met gemiddeld een halve liter, en bij sommige voertuigen ligt het meerverbruik zelfs nog hoger.

Tip: Doe de ramen dicht – zo schiet het brandstofverbruik niet omhoog als de airco aanstaat!

Zet de motor uit

Het is de moeite waard de motor uit te schakelen om brandstof te besparen, zelfs tijdens korte onderbrekingen van de reis. Zelfs als de rode fase bij verkeerslichten kort lijkt, is het de moeite waard om uit te schakelen. Moderne voertuigen maken dit proces gemakkelijker met hun innovatieve automatische start-stopsysteem.

Maar let op: als de motor niet draait, is er misschien niet genoeg druk voor het remsysteem. Als gevolg daarvan werkt de rembekrachtiger ook niet meer en kunnen gevaarlijke situaties ontstaan.

Gebruik cruise control

Soepel en gelijkmatig rijden – dit maakt de cruise control mogelijk. De cruise control is een wonderwapen als het gaat om brandstofbesparing, vooral op langere ritten. In bijzondere situaties, zoals op beklimmingen, is manueel ingrijpen echter nog steeds noodzakelijk. Let erop dat de motor de meeste brandstof verbruikt wanneer het voertuig in de bovenste 20 procent van het vermogensbereik rijdt. En dat merkt u uiteindelijk als u bij het benzinestation betaalt. Probeer dus rustig en gematigd te rijden en vermijd extra grote banden, want die zorgen normaliter ook voor een hoger brandstofverbruik.

Bronnen:

http://www.stern.de
https://www.adac.de