Trekhaaksleutel: belangrijke veiligheidsaspecten

0
93
Trekhaaksleutel
© GettyImages / kynny

Niet ieder voertuig is af fabriek voorzien van een trekhaak. Als u een aanhanger wilt trekken of een fietsenrek wilt monteren, laat u meestal later een trekhaak monteren. Dit is meestal een verwijderbaar onderdeel dat wordt geleverd met een sleutel voor de trekhaak. Maar wat als deze sleutel verloren gaat? In deze blog leest u welke trekhaken er zijn en welke het beste geschikt zijn voor wie en waar u op moet letten als u een trekhaak met sleutel heeft en de trekhaaksleutel kwijt bent.

Trekhaken: soorten en uitleg

Er wordt onderscheid gemaakt tussen starre, afneembare en zwenkbare aanhangerkoppelingen. Deze laatste worden niet door alle automerken aangeboden. Starre en afneembare aanhangerkoppelingen komen veel voor. De starre aanhangerkoppeling is het goedkoopste koppelsysteem. Afneembare en draaibare trekhaken zijn iets duurder in prijs, maar zijn in tegenstelling tot starre trekhaken ‘onzichtbaar’. Dit betekent dat een afneembare trekhaak op elk moment kan worden verwijderd wanneer deze niet wordt gebruikt en kan worden opgeborgen in de opbergtas in de kofferbak. De draaibare trekhaak kan achter de bumper worden gezwenkt en daar worden vergrendeld. Het uiterlijk van het voertuig wordt dus niet beïnvloed door de afneembare of zwenkbare trekhaak. Ongeacht het type trekhaak, de trekhaaksleutel is voor velen een essentieel veiligheidskenmerk.

Welke trekhaak is de juiste?

Iedereen die nu voor de uitdaging staat om een ​​trekhaak aan te schaffen, vraagt ​​zich waarschijnlijk af welke trekhaak de juiste is. De cruciale vraag is echter: hoe vaak is de trekhaak nodig? Wekelijks of minder vaak? Als de trekhaak wekelijks nodig is, is een starre, dat wil zeggen vaste trekhaak de moeite waard. Als u hem weinig gebruikt , is een afneembare of zwenkbare trekhaak voldoende. Het maakt niet zoveel uit wat er met de trekhaak gesleept moet worden. Afneembare of zwenkbare trekhaken verschillen qua prestaties niet van de starre versie.

Sleutel van de trekhaak kwijt – wat nu?

Bent u de trekhaaksleutel kwijt , dan is dat geen probleem. Als de sleutel verloren of verbogen is, ontvangt u snel een vervangend exemplaar. Om de verloren sleutel van de trekhaak snel te kunnen vervangen, is het raadzaam om bij levering van een afneembare trekhaak het nummer van de sleutel te noteren. Als u echt een vervanging nodig heeft, kunt u deze sneller krijgen met behulp van het sleutelnummer.

Ook als u het sleutelnummer niet heeft, ontvangt u een vervangende sleutel voor de trekhaak. Zolang u maar weet welk type trekhaak u heeft en welk type sleutel. In dit geval geeft u deze gegevens gewoon door aan uw vertrouwde werkplaats of in een online winkel voor voertuigonderdelen, zoals Motointegrator. U ontvangt dan binnen een mum van tijd een vervangende sleutel.

Trekhaaksleutel met code – tips

Naast traditionele sleutels zijn er ook trekhaaksleutels met een code: een vijfcijferige of een driecijferige code. Sleutels voor trekhaken van na 2008 herkent u aan de vijfcijferige code, b.v. 44455, op de slotcilinder. Aan de binnenkant van de sleutelkop bevindt zich een soortgelijke code “3W55”. De laatste twee cijfers van de code vormen tevens het einde van het artikelnummer van de bijbehorende sleutel voor de trekhaak. De kosten hiervoor variëren. In de regel liggen ze echter rond de twee cijfers.

Een sleutel met een driecijferige code, b.v. 249 kan niet zo gemakkelijk worden vervangen. Hiervoor moet een hoofdsleutelset met 50 sleutels worden besteld.

Let op: Indien de sleutel van de trekhaak afbreekt en er nog onderdelen in het slot zitten, mag de trekhaak niet verder gebruikt worden. Bovendien moet de slotopening worden beschermd tegen vuil met behulp van de meegeleverde dop.

Wilt u een betrouwbare trekhaak met bijpassende sleutel of heeft u een vervangende sleutel nodig? Ontdek nu ons uitgebreide assortiment bij Motointegrator en bescherm uw voertuig effectief!