Autopech op de snelweg: Hoe gedraagt u zich correct

0
384
Pech
© GettyImages / Panuwat Dangsungnoen

De nachtmerrie van iedere automobilist: pech op de snelweg. Wat is het eerste dat u nu moet doen? Hoe kunt u zo snel mogelijk hulp krijgen? En hoe gedraagt u zich correct in geval van nood? Hier leest u alles wat u moet weten over de juiste procedure bij pech op de snelweg of in een tunnel.

Veiligheid eerst: autopech – wat te doen?

Als u pech krijgt op de snelweg, moet u snel reageren en mogelijke gevaren elimineren. Anders kan de hoge snelheid van andere weggebruikers leiden tot kop-staartbotsingen. Voer eerst deze stappen uit:

  • Stuur uw voertuig, voor zover dit nog mogelijk is, naar de rechterrand van de weg, bij voorkeur op de vluchtstrook of zelfs in een parkeerstrook.
  • Schakel de alarmlichten in om achteropkomend verkeer te waarschuwen voor het obstakel.
  • Zowel de bestuurder als de passagiers moeten bij het uitstappen een veiligheidsvest aantrekken.
  • Stap indien mogelijk niet langs de kant van de weg af, maar op de vluchtstrook.

Zodra u de auto heeft verlaten, moet u ook de andere weggebruikers tijdig waarschuwen. Plaats hiervoor de gevarendriehoek op een geschikte afstand vóór het ongevalsvoertuig. Bij autopech op de snelweg moet de gevarendriehoek minimaal 150 meter verwijderd zijn. Op een landweg is ongeveer 100 meter ook voldoende.

Wat te doen als uw auto kapot gaat: Roep om hulp

Zodra u de pechlocatie heeft beveiligd, kunt u hulp inroepen. Neem dan contact op met de wegenwacht via app of telefoon. Het beste kunt u de documenten van de verzekeringsdekking altijd bij u hebben in het dashboardkastje, zodat u deze bij de hand heeft in geval van nood. Indien u geen pechhulppakket heeft afgesloten, heeft u de volgende mogelijkheden :

  • Maak gebruik van één van de noodtelefoons die elke twee kilometer langs de snelweg staan. Hier kunt u kiezen of u een specifieke pechdienst wilt bellen, of u kunt kiezen uit meerdere onafhankelijke aanbieders.
  • Bel een autoclub zoals ANWB en vraag direct een lidmaatschap aan. Bij sommige clubs kunt u direct gratis gebruik maken van de pechservice. Bij anderen moet u de eerste dag nog zelf betalen. Maar u kunt nog steeds hulp krijgen.
  • Neem contact op met de politie. Dit is met name aan te raden als u delen van uw lading op de weg bent kwijtgeraakt, er onderdelen van het voertuig zijn losgekomen en op de weg liggen, of uw auto zodanig op de weg geparkeerd staat dat er gevaar voor het verkeer ontstaat.

Wat moet u doen als u pech krijgt in een tunnel?

Het gedrag bij autopech in een tunnel volgt in principe dezelfde regels als bij pech op de snelweg. Parkeer zo ver mogelijk naar rechts of, nog beter, een pechplek in. Schakel de alarmlichten in, zet de motor af en houd de ramen gesloten. In tunnels kan de concentratie uitlaatgassen van auto’s zeer hoog zijn. Let ook op deze tips als u pech krijgt in een tunnel:

  • Bel de hulp niet op uw mobiele telefoon, maar via de noodtelefoons (maakt het lokaliseren van uw locatie eenvoudiger)
  • Draag een veiligheidsvest
  • Zet een gevarendriehoek op
  • Als het zicht slecht is, loop dan altijd langs de muur
  • Gebruik de nooduitgangen van de tunnel (circa elke 300 meter) in plaats van de hele tunnel door te lopen
  • Laat indien nodig de sleutel in de auto zitten zodat u uw auto gemakkelijker van de plaats van de pech kunt weghalen.

Doe indien mogelijk niets in de tunnel waardoor u de weg op moet stappen. Het risico om overreden te worden is hier aanzienlijk groter dan buiten de tunnel.