Gemengde banden: Wanneer is het gebruik toegestaan?

0
250
Gemengde banden
© GettyImages / Aleksandr Zubkov

Met gemengde banden kunt u goede banden opgebruiken, zelfs als u niet over vier banden van dezelfde kwaliteit beschikt. Maar wees voorzichtig: niet alles wat verstandig lijkt, is toegestaan. In deze blog leest u wat onder gemengde banden wordt verstaan ​​en waar u op moet letten voor uw persoonlijke veiligheid.

Wat wordt bedoeld met gemengde banden?

De wetgever spreekt van gemengde banden wanneer radiaal- en diagonaalbanden samen worden gebruikt. Tegenwoordig is dit echter van ondergeschikt belang, omdat diagonaalbanden sowieso alleen op zeer oude voertuigen worden gebruikt.

In de omgangstaal spreekt men dus in veel bredere zin van gemengde banden als u verschillende (types) banden combineert, bijvoorbeeld:

  • Zomerbanden op één as, winterbanden op één as
  • Banden in verschillende mate versleten (variërende profieldiepte)
  • Banden van verschillende fabrikanten
  • Verschillende maten en breedtes

Verschillende banden op één as: Zijn gemengde banden toegestaan?

Als u zomer- en winterbanden wilt mixen of de versleten banden van vorig seizoen wilt opgebruiken, hoeft u zich geen zorgen te maken: als het om het mixen van banden gaat, is er verrassend veel toegestaan. De volgende tabel laat zien wanneer u verschillende banden op de voor- en achteras kunt monteren:

SituatieGemengde banden toegestaan?
JaNee
In de zomer rijdt u met zomer- en winterbanden.X
Bij winterse wegomstandigheden gebruikt u zomer- en winterbanden.X
Combineren van all-season- en winterbanden in de winter.X
De combinatie bestaat uit diagonaalbanden en radiaalbanden.X
De banden hebben verschillende profieldieptes of verschillende profielen.X
Banden van verschillende fabrikanten.X
Runflat- en normale banden.X
Reservewiel en normale banden.X
Banden van verschillende breedtes of maten.X

 

Afwijkende bandenmaten zijn per se niet toegestaan, tenzij uit het kentekenbewijs deze mogelijkheid blijkt. In bijzondere gevallen, zoals bij sportwagens, kunnen afwijkende bandenmaten toegestaan ​​zijn.

Tip: Hetzelfde geldt ook voor gemengde banden op motorfietsen. In de regel mag u verschillende bandentypes gebruiken. Er zijn echter ook motorfietsen waarbij u gebonden bent aan een specifiek bandenmerk. Controleer de gegevens van uw kentekenbewijs.

Is het gebruik van gemengde banden echt veilig?

De wetgever staat meestal toe dat u verschillende banden per as gebruikt. Maar het feit dat het niet illegaal is, betekent niet dat het veilig is. Het combineren van verschillende banden op één as kan een negatief effect hebben op het rijgedrag:

  • De auto kan een slechtere rijstabiliteit vertonen op natte of ijzige wegen. Bij aquaplaning heeft het de neiging te drijven.
  • De rijeigenschappen van de banden kunnen verschillen. Dit kan de neiging van een auto tot overstuur of onderstuur vergroten.
  • Het voertuig kan in bochten uitwijken omdat de banden verschillende gripniveaus hebben.
  • De remweg kan toenemen.

Gemengde banden met hersenen: hier moet u op letten

Als u om economische redenen gemengde banden wilt monteren, moet u een paar basisregels volgen. Zo kunt u de veiligheidsrisico’s in ieder geval enigszins verkleinen:

  • Focus op één bandentype. Vermijd bijvoorbeeld het combineren van zomer- en winterbanden. Zo kunt u de twee winterbanden met minder goed profiel bijvoorbeeld beter aan het begin of einde van de volgende winter opgebruiken dan midden in de zomer.
  • Monteer dezelfde banden op één as.
  • Monteer geen verschillende banden kruislings (bijvoorbeeld linksvoor en rechtsachter).
  • Indien u banden gebruikt met verschillende profieldieptes, dient u de betere banden op de achteras te monteren.

Wilt u niet liever de banden vervangen die al behoorlijk versleten zijn? Nieuwe banden bestelt u eenvoudig online bij Motointegrator tegen lage prijzen.