Auto olie en motorfietsolie – dit zijn de verschillen

0
9877
Motorolie
© Shutterstock / 4 PM production

Om het kort te zeggen: olie is niet hetzelfde als olie. Motorolie is in de meeste gevallen veel duurder dan auto olie.  Al veel voertuigliefhebbers kwamen op het idee om gewoon een olie te gebruiken voor auto’s en motoren. Dit bespaart tenslotte geld. Waarom dit geen goed idee is, waar de verschillen precies liggen en hoe de oliën werken, kunt u hier lezen.

Een fundamenteel onderscheid tussen verschillende oliën

Allereerst moet worden opgemerkt dat er niet alleen motorolie en auto olie is, maar dat auto’s verschillende oliën gebruiken.

Speciale oliën worden gebruikt in personenauto’s om de motor, aandrijving en achteras tijdens bedrijf te smeren en de verschillende eisen worden weerspiegeld in verschillende specificaties van de verschillende oliën. De belasting van de tandwielen van de aandrijvingen in de auto is veel zwaarder, daarom is ook speciale tandwielolie nodig.

Met de motor (en bromfiets) is de situatie wat makkelijker, u heeft maar één soort smeermiddel nodig voor de gehele smering. Uitzonderingen zijn modellen die speciale vork- en kettingolie gebruiken.

Er zijn belangrijke verschillen in het gebruik tussen motoren en auto’s, vooral in snelheid en koeling. Terwijl de motor van een auto watergekoeld is, kan die van een motor watergekoeld of luchtgekoeld zijn. De olie moet daarom bij beide voertuigen met zeer verschillende bedrijfstemperaturen werken.

Bovendien hebben motorfietsen een aanzienlijk kleinere cilinderinhoud en moeten ze tegelijkertijd hogere prestatieniveaus bereiken. Dit kan ervoor zorgen dat oliën tijdens bedrijf zijn blootgesteld aan temperaturen tot 160 ° C en nog steeds moeten smeren. De motor is ook bestand tegen de hogere motortoerentallen en kan tegelijkertijd warmte afvoeren van luchtgekoelde motorfietsen.

Ter vergelijking: oliën in de auto dienen ook om het brandstofverbruik te verminderen.

Auto olie: Droge en vochtige koppeling

In auto-oliën worden additieven gemengd met motorolie, deze additieven minimaliseren de wrijving van de componenten. Siliconen minimaliseren bijvoorbeeld wrijving in auto’s, maar zijn ongeschikt voor motoren, omdat de koppeling hier in het oliebad loopt. De vermindering van wrijving berooft de motor van afschuifstabiliteit.

Er zijn ook verschillen van motor tot motor. Terwijl een 2-takt motor benzine en olie mengt en olie nodig heeft die een lagere viscositeit heeft, hebben 4-takt motoren aparte circuits voor olie en benzine. In het laatste geval moet de smeercapaciteit van de olie op lange termijn worden gegarandeerd.

Ook hier moet u de juiste olie gebruiken, anders brengt u de smeerbaarheid van de olie en de functionaliteit van uw uitlaat in gevaar.

Of het nu gaat om een motor of een auto, u kunt snel in de gebruiksaanwijzing (of natuurlijk op internet) achterhalen welke oliën voor uw voertuig zijn goedgekeurd. Naast de ISO-, API- en SAE-normen zijn Aziatische motoren ook onderworpen aan de JASO-specificaties (Japanese Automotive Standard Organisation). De oliën zijn niet alleen aangepast aan de modellen, maar ook aan de bedrijfsomstandigheden.

Autoöl

Theoretisch (!) kan men motorfietsolie in sport- of rallyauto’s gebruiken en werkt het ook. Maar ook al staat dit op motorolie vermeld, er zit hier een zwaar addertje onder het gras: de levensduur van de automotor is niet langer gegarandeerd. De veronderstelling dat motorfietsolie in auto’s werkt, is hier gebaseerd op het idee om de olie na elke sportrit te verversen.

De levensduur en betrouwbaarheid van de smeerolie zijn daarom alleen gegarandeerd bij extreem frequente olieverversingen. Anders is het verouderingseffect op de motor enorm. Bovendien is motorolie duurder dan overeenkomstige autoolie, wat u er ook van moet weerhouden om het verkeerd te gebruiken.

Conclusie – gebruik olie goedgekeurd voor het doel

Het gebruik van auto olie bij motorfietsen en vice versa raden wij in ieder geval sterk af. U mag alleen goedgekeurde olie gebruiken, anders riskeert u niet alleen de functionaliteit en werking van de motor en het voertuig, maar ook uw veiligheid tijdens het rijden.