Auto accelereert niet meer: ​​oorzaken en kosten

0
232
Auto accelereert niet meer
© GettyImages / ciricvelibor

Als de auto niet meer goed accelereert, is dat in het begin heel vervelend. Misschien is uw eerste gedachte motorstoring. Gelukkig hoeft het ergste niet te gebeuren – een veel onschuldiger oorzaak kan ook de reden zijn. Ontdek hier wat de meest voorkomende redenen zijn wanneer de auto niet meer accelereert en welke kosten er te verwachten zijn.

Auto accelereert niet meer: ​​roetfilter verstopt

Als een dieselauto niet meer accelereert, is het mogelijk dat het roetfilter niet meer werkt. Het heeft als taak schadelijke deeltjes uit de uitlaatgassen te filteren die door het uitlaatsysteem worden uitgestoten. Na een bepaalde kilometerstand raakt het roetfilter verstopt. Schoonmaken is vaak al na 120.000 kilometer nodig. Hiervoor verwijdert de specialist het filter en laat het reinigen. Chemische reinigingsmiddelen en additieven helpen slechts in beperkte mate en tijdelijk.

De gemiddelde kosten voor het professioneel laten reinigen van het roetfilter bedragen zo’n 400 tot 550 euro.

Defecte lambdasonde

De lambdasonde is een belangrijk onderdeel van het uitlaatsysteem. Het bepaalt hoeveel zuurstof er in de uitlaatgassen zit. De terugkoppeling naar de motorregeling draagt ​​bij aan de ideale afstelling van het brandstof-luchtmengsel in de verbrandingskamer. Op deze manier optimaliseert het voertuig de reinigingsprestaties van de katalysator.

Als de lambdasonde defect is, geeft deze geen meetwaarden door aan de motorregeling. Als de auto niet meer accelereert en het motorstoringslampje een probleem aangeeft, is de lambdasonde waarschijnlijk defect. In dit geval dient u de lambdasonde te vervangen.

De werkdruk blijft binnen de perken van maximaal anderhalf uur. De totale kosten bedragen zo’n 100 tot 400 euro.

Een defecte luchtmassameter

De luchtmassameter bepaalt de hoeveelheid zuurstof die de motor aanzuigt. Deze sensor is ook nodig om de hoeveelheid brandstof optimaal te tarreren. Als de luchtmassameter geen of onjuiste waarden doorgeeft, kan de auto niet meer goed accelereren. De motor schakelt over naar het noodprogramma en het controlelampje gaat branden.

Als de luchtmassameter niet goed werkt, kan schoonmaken helpen. Als dit niet het geval is, moet u deze vervangen. De materiaalkosten voor de luchtmassameter variëren tussen de 60 en 325 euro. Daarbij komen de materiaalkosten voor een half uur tot een uur. De totale kosten liggen rond de 160 tot 425 euro.

Problemen met de turbocompressor

Als de auto niet meer accelereert en het toerental stijgt, kan er een probleem zijn met de turbocompressor. Dit zou de prestaties van de motor moeten verhogen en efficiënter maken. Om dit te doen, verhoogt hij de luchttoevoer. Als de turbocompressor defect is, kan dit meerdere oorzaken hebben.

Helaas is een defecte turbocompressor een kostbare aangelegenheid. Afhankelijk van welke onderdelen precies vervangen moeten worden, kunnen de kosten oplopen tot 3.000 euro.

Vast zittende remklauwen

Als de auto niet meer acceleert en vreemde geluiden maakt, kan een vastzittende of defecte remklauw de oorzaak zijn. Als deze permanent tegen de remschijf wordt gedrukt, kan het voertuig door de weerstand niet goed accelereren.

In het eenvoudigste geval kan een specialist de remmen losmaken en weer laten werken. Lukt dat niet, dan moet hij aan beide zijden van een as de remschijven en -blokken vervangen. Inclusief één à twee uur werk moet u rekening houden met kosten tussen de 350 en 1.000 euro.

Auto accelereert niet: andere mogelijke oorzaken

Naast de vaak genoemde oorzaken, dient u bij twijfel ook deze componenten te controleren:

  • Defecte hogedrukpomp (alleen bij directe injectie)
  • Aanzuiging van secundaire lucht door een lek in het systeem
  • Onjuiste regeltijden in de klepaansturing van de motor
  • Defecte gasklep
  • Verstopt brandstof- of luchtfilter
  • Kapotte motorregeleenheid
  • Problemen met de gaspedaalsensor
  • Defect ontstekingssysteem

Moet u de lambdasonde of luchtmassameter van uw auto vervangen ? Motointegrator ondersteunt u eenvoudig met geschikte reserveonderdelen voor uw voertuigmodel.