Alternator – stroomgenerator voor voertuigelektronica

0
2989
Alternator
© enterphoto / Shutterstock

Wat is de rol van de alternator?

Tegenwoordig vertegenwoordigen alternatoren meestal een driefasige generator. Deze voorziet alle elektrische verbruikers in het voertuig tijdens het rijden van stroom, waarbij achterruitverwarming en -ventilatie tot de grote afnemers behoren. Maar ook magneetventielen voor de injectiemondstukken of hogedrukpompen voor de brandstoftoevoer behoren hiertoe. Om te kunnen functioneren heeft de motorregeleenheid zelf stroompulsen nodig. Daarnaast is de generator ervoor verantwoordelijk dat de startaccu tijdens de rit constant opgeladen is. Als energieopslag van het voertuig vormt de accu immers als het ware de back-up van de alternator, soms zelfs tijdens het rijden. Als de verbrandingsmotor is uitgeschakeld, loopt de accu leeg, bijvoorbeeld als u de standverwarming alleen voor korte ritten gebruikt of als de parkeerlichten blijven branden. De output van de generatoren is afgestemd op de verbruikers in het voertuig. Dit mag niet meer dan 10% minder zijn dan het stroomverbruik van alle verbruikers in de auto als u ze tegelijkertijd activeert.

Wat gebeurt er als de alternator defect is?

De driefasige generatoren zijn over het algemeen slijtvast en onderhoudsarm en gaan vaak net zo lang mee als de auto. Als de alternator echter kapot gaat, wordt de accu geleidelijk leeggezogen. De stroomvoorziening rond de generator heeft vier typische zwakke punten. Enerzijds is het de generator zelf die vaak beschadigd raakt bij hogere kilometerstand. Dan kan de V-riem of V-snaar voor problemen zorgen. Een kapotte riemspanner is voldoende om de riem onder belasting te laten slippen. Stekkers en snoeren kunnen ook breken of corroderen. Dit gaat gepaard met contactproblemen en in het verdere verloop met verstoringen in de stroomvoorziening.

Defecte alternator
© Shutterstock / Evgrafova Svetlana

Ten slotte kan de reeds genoemde regelaar of laadregelaar worden beschadigd. De alternator – het kleine, onopvallende en in wezen goedkope auto-onderdeel vormt het hart van de auto-elektronica. Een defect leidt hier al snel tot domino-effecten, die de portemonnee dan flink kunnen belasten.

Wat betekent het als de accu oplicht?

Een belangrijke indicatie van hoe de accu functioneert, is recht voor uw ogen. Het controlelampje bevindt zich in het instrumentenpaneel. Het accu- of generatorsymbool gaat branden als u het contact aanzet. Als het echter blijft knipperen wanneer de motor stationair draait en de motor actief is, kan dit een teken zijn dat het benodigde vermogen niet beschikbaar is voor de individuele verbruikers en dat het systeem momenteel wordt ondersteund door de accu. U kunt dit eenvoudig verhelpen door snel het gaspedaal in te drukken. In veel gevallen gaat het licht plotseling uit en kunt u met een gerust hart rijden. Als het signaallampje in plaats daarvan blijft branden, kan dit een indicatie zijn dat de generator defect is.

Kan de alternator gerepareerd worden?

Alternator
© Shutterstock / Sharomka

Omdat de startmotor de auto niet zonder energie kan starten, is het raadzaam om de generator direct te repareren. Of dit mogelijk is, hangt af van het soort schade. In principe is een bezoek aan een gespecialiseerde garage niet absoluut noodzakelijk, vooral omdat hobbyvakmannen en autoliefhebbers in bepaalde gevallen zelf reparaties kunnen uitvoeren. Overeenkomstige instructies zijn ook beschikbaar op internet. Overweeg allereerst of het vervangen van de generator voor u goedkoper is dan het repareren ervan. In het laatste geval ontvangt u alle benodigde reserveonderdelen van alle bekende autofabrikanten. Bijvoorbeeld sleepring, carbon, regelaar, wikkeling en diodes. Indien nodig kunt u ook een nieuwe alternator bestellen en installeren. Als u echter twijfelt over de oorzaak van het defect, moet u uw voertuig aan een garage toevertrouwen.

Wat kost een nieuwe alternator?

Als de alternaotor kapot is, bedragen de kosten van een nieuw onderdeel tussen de 150 en 400 euro, afhankelijk van het voertuigtype, de fabrikant van de alternator en het generatorvermogen. Daarnaast zijn er installatiekosten die rond de 50 tot 250 euro liggen. In extreme gevallen kunnen de prijzen van watergekoelde en krachtige alternatoren meer dan 700 euro bedragen. Als u een generator koopt, moet u ervoor zorgen dat alle benodigde onderdelen (inclusief een nieuwe controller, indien nodig) beschikbaar zijn of extra kunnen worden gekocht.