Velgaanduiding – alle tekens eenvoudig en kort uitgelegd

0
619
Velgaanduiding

Uiterlijk wanneer de aanschaf van nieuwe velgen voor de deur staat, vragen veel automobilisten zich af welke velg de juiste is en wat de betekenis van welke velgaanduiding is. De verscheidenheid aan velgen van verschillende fabrikanten maakte uniforme velgaanduidingen noodzakelijk om de toewijzing van velgen aan het respectieve voertuig mogelijk te maken. Hieronder leest u waaruit de velgaanduidingen bestaan ​​en welke velgen bij het betreffende voertuig passen.

Structuur van een velg kort uitgelegd

Velgen bestaan ​​uit verschillende componenten: velgbed, bult, velgschouder, velgrand, diameter, boutcirkel, offset en velgbreedte.

Velgbed: De velgput is het gebied tussen de velgflenzen. Inmiddels wordt hier bijna alleen het lage bed gebruikt.

Bult: Een bult (velgcontour) zorgt ervoor dat autobanden niet van de velgschouder glijden. Dit zijn bulten die de velg van de auto extra versterken. De H2 is gebruikelijk – de zogenaamde dubbele bult.

Diameter: De diameter wordt gegeven in inches en geeft informatie over de velgmaat. De diameter is identiek aan de binnendiameter van de band.

Velgbreedte: De velgbreedte wordt ook gegeven in inches. Het beschrijft de doorsnede, dat wil zeggen de breedte, van de velg.

Offset: De offset beschrijft de afstand van het hart van de velg tot de binnenkant van het schijfwiel en bepaalt de spoorbreedte van het voertuig. Het wordt gegeven in millimeters.

Velgrand: De velgrand is het onderdeel dat het vaakst in contact komt met stoepranden. Het markeert de buitenrand van een velg. De velgrand is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en is te herkennen aan onder andere de letters J, H of P.

Boutcirkel: De boutcirkel geeft de vorm, het aantal en de plaatsing van de boutgaten aan. Ze verschillen afhankelijk van het voertuigtype.

Waar kunt u de velgaanduiding vinden?

De velgaanduiding bestaat uit verschillende afkortingen. Twee cijfers zijn bepalend voor de keuze van de juiste velg: het typecodenummer en de toelaatbare asbelasting.

Het typesleutelnummer bestaat uit vier cijfers, het fabrikantsleutelnummer en andere nummers. De toelaatbare asbelasting geeft informatie over de totale belasting die van de wielen van een as op de weg wordt overgebracht.

Codes van de velgaanduiding

De velgaanduiding maakt het veel gemakkelijker om de juiste velg te kiezen. Het is gestandaardiseerd en wordt altijd in dezelfde volgorde gegeven, b.v. 7 J x 17 H2 ET 30 LK 5×120.

Markeringuitleg
7Breedte van de autovelg in inches (velgbreedte)
JStaat van de velgrand
xEnkele druppel middenvelg
17Diameter van de velg
H2Velgcontour (dubbele bult)
ET 30Verschuiving van 30 mm
LK5×120Bout cirkel:5 gaten met een gatringdiameter van 120 millimeter

Bron: www.vergoelst.de

In de online winkel van Motointegrator vindt u de juiste autovelgen tegen een redelijke prijs. Blader gewoon met ons mee.

Veelgestelde vragen

Wat betekent 6 J in velgaanduidingen?

De markering 6 J op velgen betekent dat de velg 6 inch breed is en geschikt is voor een personenauto.

Waar is de ET op de rand?

De offset is de afstand tussen het wielverbindingsoppervlak en het midden van de velg. U vindt het dan in het kentekenbewijs of de velgen van het voertuig daar ook zijn ingevuld. In alle andere gevallen kunt u de gegevens opvragen bij de fabrikant.

Wat betekent de JJ op de rand?

J betekent “antislip randbed met “bult”. De dubbele J betekent dan dubbele bult, dat wil zeggen twee bulten die de velg van de auto versterken.